Lundastudent

Livet som student vid Lunds universitet

En historisk introduktion

Universitetsbiblioteket i kvällssolen.
Universitetsbiblioteket i kvällssolen.

Hej,

Mitt namn är Dante och jag är, tillsammans med några andra, ny på bloggen! I och med att detta är mitt första inlägg, känns det därför naturligt för mig att förse er med en introduktion. Jag är 19 år gammal och kommer från Kävlinge på den skånska landsbygden! Jag läser min andra termin på kandidatprogrammet i historia vid Historiska institutionen, där jag började direkt efter gymnasiet.

AF-borgen, eller Akademiska Föreningens hus, i Lundagård under en stjärnblå himmel.

Börja studera vidare direkt efter gymnasiet?
Jag började plugga direkt efter gymnasiet. För mig kändes det väldigt naturligt och självklart att börja plugga direkt efter gymnasiet. Det fanns inte heller några resplaner, av uppenbara skäl. Jag tycker att de som är osäkra på ifall de vill börja plugga direkt eller inte, bör söka och testa. En vet inte, förrän den har prövat. 
Tips: Sök och testa på hur det är plugga direkt efter gymnasiet. Det går alltid att ta studieuppehåll och göra någonting annat, ifall det känns fel.

Lunds universitet Internationella miljöinstitutet (IIIEE) ligger i en otroligt vacker byggnad vid Tegnérsplatsen, söder om AF-borgen och invid Lundagård.

Hur är det att läsa historia?
Det är fantastiskt kul och allmänbildande att läsa historia. Under min första termin, höstterminen 2020, läste jag om forntiden fram till modern tid. Den här terminen läser jag fortsättningskursen och just nu läser jag en fördjupningskurs om första- och andra världskriget.

Detta var mitt första blogginlägg. Förhoppningsvis kan detta, mitt skrivande, vara av intresse även för andra än historieintresserade och presumtiva studenter. Ifall ni har frågor kring att börja läsa vidare direkt efter gymnasiet eller att plugga historia, hör jättegärna av er med frågor – så återkommer jag!

Ha det fint och ta hand om er.
Alles gut, Dante!

Vidare läsning
Jag vill tipsa om dessa fantastiska blogginläggen:
“Frågor och svar om hur det är att plugga på universitet!” av Ismar
“Inför valet av universitetsutbildning” av Isabella
“Tänk på detta innan du väljer din utbildning!” av Ismar
“Hur väljer man vad man ska utbilda sig till?” av Minela
“Tänk om man läser något onödigt?” av Ismar

januari 26, 2021

Inlägget postades i

Grundläggande info Studentliv Studier

2 comments

 1. Tilda H

  Börjar bli väldigt intresserad av att studera historia! Det har alltid varit mitt största intresse men det är så många runtom mig som ger mig tvivel kring om det är rätt väg att gå. Hade du liknande problem eller kändes det självklart för dig?

 2. danteb

  Hej Tilda,

  Vad kul att höra! Det är fantastiskt roligt och lärorikt. Jag tycker definitivt att du bör läsa historia, eftersom det har alltid varit ditt stora intresse. Det är väldigt viktigt att en läser något den är intresserad av, det blir mycket roligare och lättare då. Jag tycker att du ska stå på dig och tro på dig själv. Ifall historia är ett av dina intressen, då kanske det räcker med att läsa en, två eller tre kurser. Därefter kan du läsa någonting annat, som möjligtvis är kopplat till de yrken du vill syssla med i framtiden. Kandidatprogrammet i historia består i grunden av framförallt tre kurser: grundkursen, fortsättningskursen och kandidatkursen, det vill säga tre terminer. Ifall du är intresserad av att läsa någonting annat också, så går det hur bra som helst. Det går även att läsa enstaka kurser och plocka ihop en kandidatexamen.

  Nej, jag hade inte det problemet. Det kändes självklart och rätt för mig att läsa historia, och min omgivning stöttade det.

  Jag tror det är väldigt viktigt att läsa något en finner väldigt intressant, även fast det kanske inte är det mest eftertraktade ämnet på arbetsmarknaden. Det går alltid att läsa en kurs eller två, för att sedan fördjupa sig i ämnet på egenhand genom böcker, exempelvis.

  Jag hoppas att detta svarade på din fråga och att du blir nöjd med mitt svar. Annars är du varmt välkommen att höra av dig igen.

  Med vänliga hälsningar,
  Dante

  Vidare läsning:
  Vanliga frågor om Kandidatprogrammet i historia
  Kandidatprogram i historia
  Kurs eller program – två vägar till examen

Kommentarsfältet är stängt.