Lundastudent

Livet som student vid Lunds universitet

Kvinnliga jurister

Hej på er!

Just nu har vi som ni säkert märkt lite temaveckor på bloggen. Eftersom Hamid redan har skrivit lite om utbildningen, satte jag mig ner för att ta en funderare över vad jag skulle skriva om – med en så bred utbildning som juristprogrammet ger, är det svårt att ge en helhetsbild i ett enda inlägg. Var ska man ens börja. Det är rättsregler, det är resonemang och argumentation, det är språk och lingvistik, det är logik och sunt förnuft, det är de lege lata och de lege ferenda – lagen som den är och lagen som den bör vara. Författande av uppsatser, rättsutredningar, promemorior och analystexter. Sållande i material för att hitta Sakens Kärna. Och jag bara älskar det…

Elsa Eschelsson, Sveriges första kvinnliga jurist. Vill man läsa mer om henne kan man göra det här.

…och det slår mig då – en dag som denna då vi uppmärksammar 100-årsjubileum för internationella kvinnodagen – att det för inte särskilt längesedan fanns en lag som förbjöd kvinnor att göra det jag gör idag. Att som kvinna utbilda sig till, och sedan verka som, jurist, var inget som fanns på kartan för de kvinnor som levde för drygt 100 år sedan. I Sverige tog endast fem kvinnor ut en jur.kand. (juris kandidat, den examen vi juriststudenter får efter 4,5 års studier) innan första världskriget bröt ut; och även när det då var när på accepterat att kvinnor studerade till yrken med en så “hög grad av ansvar”, stod man socialt ut som något främmande. Precis innan sekelskiftet 1900 tog den första svenska kvinnan sin juristexamen – Elsa Eschelsson. När hon senare ansökte om att få bli professor i sitt ämne, bröt kalabalik loss i riksdagen. Kan ni tänka er det idag? Den första kvinnliga professorn i juridik tillsattes inte förrän 1975. Det är inte mer än drygt 40 år sedan.

Men tacka vet jag att tiden går, och att vi som samhälle med den verkar bli allt klokare. Från att ha varit i stort sett utestängda från juristutbildningen, är kvinnor idag i majoritet vid våra juristutbildningar i Sverige. Just idag tänker jag hoppa över att oroa mig för vad den utvecklingen kan leda till, och detta inlägg ska inte heller handla om vilka utmaningar vi har kvar. Idag kan juristkåren stoltsera med briljanta kvinnor som gått i bräschen och varje dag banar väg för oss andra. Boel Flodgren, Parul Sharma, Elisabeth Massi Fritz, Ulrika Rogland, för att nämna några.

Boel Flodgren: jurist, rektor för Lunds Universitet 1992-2002 och för närvarande bl.a. inspektor vid Juridiska Föreningen i Lund, hedersdoktor vid Oslo Universitet och senior professor in business law vid Lunds Universitet. (bildlänk)
Parul Sharma. Jurist som främst jobbar med CSR. Utnämnd till en av Sveriges mäktigaste kvinnor 2017. (Bild: Fredrik Sandberg)

Jag står i slutet av min utbildning, med bara examensarbetet kvar till hösten. Jag säger inte att det har varit en enkel resa. Juristutbildningen är på samma gång fantastiskt givande och oerhört krävande. Den ger en otrolig bredd där målyrkena varierar från det klassiska advokat-åklagare-domare till mer moderna nischer – en kompis skrev en uppsats i immaterialrätt om life science, etik och rätt till “intellectual property” som inte finns än. Det ni. Jag brukar säga att man behöver två saker för att klara en längre utbildning, framförallt juristutbildningen: motivation och studieteknik. Ett mål (som visst kan variera med tiden, såklart, men ändock ett mål) att använda som legitimation för tiden du lägger ner, och studieteknik som passar dig bäst. Du kanske inte behöver lusläsa varje rad i litteraturen – du kanske trivs bättre med att arbeta med case, diskutera i grupp och göra extentor. Eller så är att läsa just precis det du får mest ut av. Men har du dessa två, blir det en enkel match. Och det bästa med det är ju att man kan lära sig studieteknik och bli inspirerad till motivation. Härligt va?

Om ni har några frågor angående utbildningen är ni varmt välkomna att ställa dem! Jag har tidigare skrivit om mitt program här, och det har även Johan gjort här. Hamid skrev ju tidigare i veckan, och hans inlägg kan ni läsa här. Allt gott till er!

/HANNE

mars 8, 2017

Inlägget postades i

Karriär Studier