Det trillade in fråga på mitt förra inlägg som fick mig att fundera kring ens val av studier. Jag själv läser historia, en utbildning som möjligtvis inte är den mest eftertraktade på arbetsmarknaden. Däremot, så tror jag att det är väldigt viktigt att läsa det en finner intressant, även fast det bara är under en eller två terminer.
Med intresse för ett ämne, kommer motivationen naturligt. Då blir det mycket roligare och lättare att plugga. Även fast en skulle vara intresserad av att läsa medicin, juridik eller till ingenjör, men har ett brinnande intresse för exempelvis konsthistoria eller filosofi, läs en kurs för din egen sak, för nöjes skull. Möjligtvis blir det så att efter en termin av exempelvis filosofi eller konsthistoria, är viljan starkare att fortsätta med sin ordinarie utbildning.
Det går att sätta ihop en utbildning genom fristående kurser, för att sedan plocka ut en kandidatexamen. Inom ämnesområdet samhällsvetenskap samt humaniora och teologi finns särskilt goda möjligheter att sätta ihop en egen examen.
Jag tror det är väldigt viktigt att läsa något en finner intressant, även fast det kanske inte är det mest eftertraktade ämnet på arbetsmarknaden. Våga tro på dig själv, och sök det du är intresserad av. Det går alltid att läsa en kurs eller två, för att sedan fördjupa sig i ämnet på egenhand genom böcker, exempelvis. Jag tror det leder till en personlig utveckling och akademisk tillfredsställande.
Ta hand om er.
Med vänlig hälsning, Dante!
Vidare läsning:
Kurs eller program – två vägar till examen
“Tänk på detta innan du väljer din utbildning!” av Ismar
“Inför valet av universitetsutbildning” av Isabella
“Tänk om man läser något onödigt?” av Ismar
“Hur väljer man vad man ska utbilda sig till?” av Minela