Lundastudent

Livet som student vid Lunds universitet

Allt du behöver veta om SACOmässan 2021

Ambassadörer på SACO mässan 2019 i göteborg

Hejsan! 

Nu börjar årets stora studentmässa – SACO mässan – närma sig och jag hoppas ni är lika taggade som oss ambassadörer! Tre dagar (den 1-3 december) kommer vi sitta och vara redo för att svara på alla era frågor och funderingar live på den digitala sacomässan, så passa på att ta chansen att chatta med någon av oss där! 

Men även om det kan kännas som världens chans för dig att få svar på alla oklarheter, så kan det vara svårt att faktiskt veta vad man ska ställa för frågor. Vad är en bra fråga? Och vad är viktigt att veta när man funderar på vad man ska söka till universitetet? Eller ska man ens plugga direkt efter studenten? Jag tänkte reda ut lite av de vanliga frågorna som kommer på mässorna här, och även ge tips på hur du kan förbereda dig inför mässan!

Såhär kan det se ut när vi står på en fysisk mässa – ett glatt gäng ambassadörer!

Först och främst – det finns inga dåliga frågor när det kommer till universitetsvalet! Och om du funderar över det så är det nästan säkert på att någon annan också gör det. Vi som ambassadörer finns där för att svara på det du undrar, oavsett hur dum eller dålig du tycker att frågan är.

Fundera lite på var dina frågetecken ligger, har det med ämne att göra, eller hur lång utbildningen är? Eller kanske velar du kring vilket campus du vill plugga på (Lunds universitet finns ju i 4 olika städer) – det var verkligen något jag velade med när jag gick på gymnasiet och skulle söka till universitetet. Och om du inte kommer på en perfekt fråga så går det lika bra att titta in i ett samtal eller en chatt med oss under SACO mässan för mer av en “ledig” konversation!

Jag har ju redan gett några exempel på områden att ställa frågor kring, men här kommer en liten fusk-lista med fler ämnen:

  1. Studentlivet – Lund är ju känt för sitt breda studentliv, och när du blir student på Lunds universitet så blir du verkligen en del av en stor gemenskap! Men det finns också många frågor kring detta ämne, så passa på att ställa dem när du chattar eller pratar med oss nästa vecka. Åter igen, om du inte har en specifik fråga men ändå undrar lite över studentlivet så kan du ju bara fråga ambassadörerna om att berätta om sitt studentliv!
  2. Studentjobb – Vi får ofta frågor om att arbeta vid sidan av studierna och svarar mer än gärna på dem. Det finns många olika möjligheter så om du är nyfiken på det, även om du kanske inte vill börja jobba direkt när du kommer till Lund, fråga! 
  3. Antagningspoängen – våga ställa frågor om detta! Vi är verkligen inte dömande, och flera av ambassadörerna har egna exempel på erfarenheter kring utbildningar som är svåra att komma in på! 
  4. Vad kan man bli om man pluggar XX? – Detta är också en toppenfråga att passa på att ställa när du pratar med oss ambassadörer som har ganska bra koll på just vilka olika yrkesgrupper man kan landa i efter en examen!
  5. Uppehåll eller plugga direkt – Vi ambassadörer har väldigt olika erfarenheter i frågan om att antingen börja på universitetet direkt efter studenten eller att ta ett uppehåll och kanske arbeta eller göra något annat innan man börjar på universitetet. Ställ dina frågor om detta till oss!
  6. Allmänna frågor om att vara en universitetsstudent – Det är ju verkligen en omställning att gå från gymnasiet till universitetet. Inte bara för att plugget kanske blir inte svårare (och roligare!), utan också för att det för många innebär att man flyttar hemifrån, till en ny och okänd stad. Samt att man måste hushålla om sin ekonomi, etc. själv. Så passa på att fråga oss om våra erfarenheter och tips – de flesta av ambassadörerna har ju pluggat i flera år. Jag är till exempel inne på mitt 6e år på Lunds universitet, så jag har verkligen samlat på mig lite experttips under min tid här!
 
Denna listan hade verkligen kunnat bli längre, men jag tänker att jag istället tipsar om några andra blogginlägg som vi skrivit på ämnet HÄR och HÄR.
 
 
//Emily, student
november 24, 2021

Inlägget postades i

Studentliv

Write a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *