Lundastudent

Livet som student vid Lunds universitet

Fikagalen i Singapore

Kan man överleva i Singapore som svensk med fikakärlek i DNA:t? Hur ser fikakulturen ut i Singapore egentligen, och är det något från landets caféscen som jag vill ta med mig hem till Sverige?

Synen på vad som är typiskt att äta på caféer är mycket bredare i Singapore än i Sverige. Som en fusion mellan Asien och västvärlden finner du både europeisk, amerikansk och asiatisk fika här, och oftast är caféerna mer nischade än i Sverige.

Kopitiam istället för café
Istället för typiska västerländska caféer går man ofta till kopitiams i Singapore. “Kopitiam” är ett sammansatt ord för ett traditionellt sydostasiatiskt kaffeställe, där “kopi” betyder “kaffe” på malaysiska och “tiam” betyder “butik” på hokkien.

Det är inte ovanligt att det enda som erbjuds på kopitiams i fikaväg är regiontypisk frukostmat som den kända tvåskivade kaya toasten serverad med löskokta ägg i en skål och en kopp kaffe (fun fact: kaffe har blivit en del av fikakulturen i Singapore p.g.a. att många européer jobbar här och efterfrågar det). Olika typer av kaya toast kan beställas, men den klassiska varianten är den som bara har rikligt med smör och kokosnötssylt i sig.

Gott och instagrambart ska det vara
När jag och min Lundakompis har hoppat runt på caféer här har vi tenderat att gå till ställen där bakverk står i centrum, och vi har hittat en hel del godsaker som vattnar munnen så mycket att det nästan spiller över och orsakar vattenskada på min dator när jag skriver om det… Ae jag skojar, men vissa godsaker som tårtbitar och våfflor excellerar de i utan överdrift!

Estetik är ett tydligt fokus för de lokala caféerna här vilket syns i interiörerna. Till skillnad från svenska caféer som generellt sett fokuserar på att skapa en mysfaktor, fokuserar singaporianska caféer på att antingen skapa en 1) hipphets- och coolhetskänsla, 2) romantisk känsla, eller 3) kawaiifaktor (alltså gullighet) för att göra ställena mer instagrammable. Har bl.a märkt att neonskyltar och bakverk med djuransikten på är trendigt!

För pälsälskaren finns det en hel del djurcaféer här, och jag har själv ett mopscafé på min bucket list hehe. Dessutom finns en del temacaféer som Hello Kitty och Harry Potter, och det kryllar även av bubble tea-ställen. Bubble tea är en söt tedrink från Taiwan med gelékulor som faktiskt har blivit en nationell besatthet!

Slutsatsen är att det absolut går att överleva som fikagalen i Singapore, och det är speciellt lätt på tårtställen vilket jag hoppas att Sverige öppnar upp flera av. Men oavsett hur goda grejerna är här, så kommer personligen inget att någonsin slå den hembakade svenska kanelbullen eller kaffesmakande chokladbollen!

/Märtha
Kandidatstudent i Strategisk kommunikation
Utbytesstudent vid National University of Singapore

 



Mer nyfiken på mina utlandsstudier i Singapore? 👀

Första dagarna i drömlandet – En kronologisk bildserie

Hur är det att plugga i Singapore?

Från korridor i Lund till korridor i Singapore

februari 25, 2022