Lundastudent

Livet som student vid Lunds universitet

En valbar termin

Många av programmen i Lund har en valbar termin eller ett visst antal valbara poäng. Det är då du som student får välja mer eller mindre fritt vad du vill göra – läsa spännande kurser, åka på utbyte eller kanske praktisera. Denna terminen har jag min valbara termin på mitt masterprogram i Strategisk kommunikation och jag har valt att göra praktik. Men under mina kandidatstudier i ekonomi valde jag att åka på utbyte. Dessutom har jag läst fristående och har därför även provat på att läsa kurser utanför programmet. Därför tänkte jag ägna detta inlägg till lite för och nackdelar med de olika alternativen.

collage med ett klocktorn i skymningen och författaren vid en kanal på kvällen
Att åka på utbyte innebär både en fantastisk möjlighet att läsa andra kurser än vad som erbjuds i Lund och att utforska nya platser!

Utbytesstudier

Först ut är det som ofta är det mest lockande alternativet – att åka på utbyte. Så var det i alla fall för mig. Jag var väldigt resesugen och helt bestämd på att åka på utbyte under min tid på Lunds Universitet, och så blev det också. Om du är nyfiken på min termin utomlands så kan du läsa mer om den HÄR. Detta är verkligen ett jättebra alternativ under din valbara termin. Inte nog med att du får ett helt nytt kursbibliotek med massa spännande alternativ till det du kan läsa i Lund, du får också möjligheten att flytta utomlands och testa dina vingar lite extra. En utbytestermin boostar ofta både ditt CV och nätverk, och du får så många fantastiska erfarenheter! Den huvudsakliga nackdelen med detta alternativet är priset – det kostar ofta lite extra att åka på utbyte. Man kan undvika extra kostnader genom att söka stipendier, och om du stannar inom EU så kan du få Erasmus+ stipendiet (alla studenter som söker det för studier inom EU får det).

Att praktisera som marknadsförare innebär allt från strategiskt arbete vid datorn till att var ute på fotograferingar i såhär fina växthus!

Praktik

Detta är det jag gör just nu verkligen någonting som jag tycker är jättekul! Det är en stor skillnad mot hur mina tidigare terminer på universitetet sett ut eftersom att jag nu arbetar heltid på ett företag. Att göra praktik är en fantastisk möjlighet att få praktisk erfarenhet, vilket är en väldigt bra boost för ditt CV. Precis som med utbytet så kan det också vara ett bra sätt att boosta ditt nätverk och du kan faktiskt göra din praktik utomlands också. I Sverige är det sällan en praktik är betald, men den är CSN-berättigad och det finns stipendier att söka. Och om du åker utomlands så kand u även här få stipendier som exempelvis Erasmus+ (inom EU) för att underlätta terminen. 

Valfria kurser

Jag tycker att detta är ett väldigt kul alternativ eftersom att det är som en stor lekplats av olika ämnen att prova på! Som sagt så hade jag 30hp helt valfria under min kandidat i ekonomi, vilket jag tycker är en superbra möjlighet att nischa sin utbildning och antingen få en liten extra bredd eller djup i ett visst ämne. En vanlig fundering med att läsa fristående är hur man hittar vänner, och det är absolut inte så svårt som man tänker sig! Jag har skrivit om detta och lite andra vanliga frågor i DETTA inlägget.

november 10, 2021

Inlägget postades i

Studentliv