Lundastudent

Livet som student vid Lunds universitet

Att åka på utbytesstudier

lång korridor i ett gammalt och rustikt bibliotek
Ett galet vackert bibliotek som jag besökte under en dagsutflykt till Manchester.

Hej på er från ett Lund som börjat lukta vår!

Idag känner jag ett lite extra sug efter att resa, men eftersom det inte går att göra, så tänkte jag istället skriva lite om det istället. Mer specifikt så tänkte jag berätta för er vad jag gjorde under min valbara termin – att åka på utbyte

En fråga som jag får ganska ofta handlar om huruvida man kan åka på utbyte om man läser fristående istället på program, och svaret är JA! För mig var det verkligen inte alls svårt att söka trots att jag inte var på något program, men jag hade också ganska nära kontakt med de som jobbar med administrationen av utbyten för att vara säker på att jag inte missade något. Jag sökte i alla fall ganska många skolor runt om i EU, och blev antagen till ett partneruniversitet till Ekonomihögskolan i England. Så höstterminen 2018 bodde och studerade jag i Birmingham och hade det helt fantastiskt! 

Under min termin i England bodde jag på en gata med “klassiska” engelska radhus.

Jag skulle verkligen säga att en termin utomlands är en så bra möjlighet till både att träffa nya vänner, läsa kurser som inte ges vid ens egna universitet, och dessutom en helt fantastisk erfarenhet att bo och studera utomlands! Hur läskigt det än känns när man väl står där på flygplatsen och ska lämna all trygghet bakom sig och flytta till ett annat land själv. Och låt oss inte ens börja prata om hur man packar allt man kommer behöva under ett halvår??

University of Birmingham är känt för sitt klocktorn som är de högsta fristående klocktornet i världen! Och bredvid Birminghams kanaler som inte är lika kända, men mycket mysiga!

Skämt åsido så är en annan vanlig fråga hur dyrt det är att åka på utbyte. Det kan variera ganska mycket beroende på vilket land man åker till och hur “lyxigt” man gör det, men man kan i princip alltid hitta stipendier och man kan få utökat CSN-lån under sin utbytestermin. Om man (som jag) väljer att åka på utbytesstudier inom EU så finns Erasmus programmet vilket bland annat innebär ett stipendium som man är garanterad att få. Eftersom jag åkte till England innan Brexit gick igenom så kunde jag åka via Erasmus-programmet, och även om boendekostnaderna var högre än Lund/Sverige så är det mycket annat som är billigare (typ mat och hygienartiklar) – så den delen av mitt utbyte var inte speciellt mycket dyrare! Däremot reste jag runt en del till andra delar av England, och det gjorde ju det lite dyrare än om jag hade varit i Lund en termin. 

Om det inte har varit tydligt i detta inlägget så är jag verkligen så glad över mitt utbyte och om du får möjligheten att under dina studier åka på en termin på ett partneruniversitet så tycker jag verkligen att du ska ta den! 

/Emily

februari 22, 2021

Inlägget postades i

Studentliv