Lundastudent

Livet som student vid Lunds universitet

En alternativ väg till examen – att läsa fristående

Färgglada fasader på några lägenhetshus och en blå himmel

Hej på er, jag hoppas att ni alla njuter lika mycket som mig av att våren är här och att ni har skickat in en ansökan till Lunds Universitet inför hösten! Deadlinen på Antagning.se var ju i förra veckan, men om du missade den så finns det ändå hopp. Jag har missat att söka in till universitetet i tid en gång, och även om det kändes som en stor katastrof då – hela min plan för mina studier rubbades (dramatisk? absolut!) – så tycker jag såhär i efterhand att det gick hur bra som helst. Man kan ofta hitta ett alternativ till sin “plan” genom att göra en sen anmälan, och för mig så var det en möjlighet att hitta kurser som jag annars inte hade övervägt att läsa. 

Detta är ett exempel på hur saker kan “gå fel” när man läser fristående istället för ett program, eftersom att man söker kurser varje termin. Men om jag hade läst på ett program så hade jag inte heller haft chansen att prova på ett nytt ämne och göra min studietid exakt vad den blev – skräddarsydd till vad jag tycker är intressant.

Enkelt förklarat så betyder att läsa fristående att man designar sin examen i mer detalj än vad man kan göra i ett förutbestämt program. Ofta har man antingen 15 eller 30 högskolepoäng (hp) valbara (av 180 hp totalt som ingår i en kandidatexamen), då kan man antingen läsa kurser i Lund som inte ingår i ens program, åka på utbytestermin eller göra praktik. Om man istället läser fristående så kan behöver man istället bara läsa 90 hp inom ett “huvudämne” (man läser då en grundkurs, fortsättningskurs och kandidatkurs i det), och de övriga 90 hp kan vara inom det man är intresserad av. Detta betyder alltså att det är mycket friare med vad för kurser man läser, och även lättare att nischa sin utbildning. 

Oavsett om man pluggad fristående kurser eller på ett program så ser de flesta dagarna ut såhär för mig just nu.

Här är svar på några av de vanligaste frågorna som jag får av studenter som funderar på att läsa fristående:

  • Är det svårare att hitta kompisar när man inte läser ett program med andra? Nej! Jag tycker inte alls det, när man läser en grundkurs blir man inbjuden till nollningen för den institutionen, även om man läser kursen fristående. Så man har möjligheten att träffa folk som läser samma sak som en själv när man först kommer till Lund. Sen tycker jag att det har varit ett toppen-sätt för mig att träffa fler kompisar än bara de som jag nollades med, eftersom jag också har läst kurser med andra. 
  • Är det svårare att komma in på fristående kurser? Det beror ju på vad man vill läsa, men generellt sett så är det inte det! Det brukar snarare vara lättare. Men som jag skrev i början så måste man hålla koll på viktiga datum på antagning.se själv.  
  • Kan man läsa samma kurser som på programmen? Åter igen – det beror på vad man vill läsa. Men för mig har jag aldrig stött på att jag inte kunnat läsa det jag vill läsa. 
  • Kan man åka på utbyte när man läser fristående? JA! Detta går precis lika bra som om man läser ett program. Man kanske får hålla lite koll själv på deadlines till att söka utbyte, men det är samma process som om man läser på program och ofta åker man med den institutionen som man läser sitt “huvudämne” på.

Mer information om att läsa fristående kan ni bland annat hitta HÄR!

//Emily, student

april 19, 2021

Inlägget postades i

Studentliv