Lundastudent

Livet som student vid Lunds universitet

Visa rutor

Studentnationer – vad är det?

Hej allihopa!

En av många anledningar till varför flera väljer att studera i Lund är studentlivet! Förmodligen har du också hört om det rika studentlivet i Lund, och då har du nog också hört nation nämnas. Men vad är egentligen en studentnation – och varför pratar alla om dem?

Lund är en av Sveriges största studentstäder, och något som gör staden extra speciell är dess 13 studentnationer. De är en central del av studentlivet och fungerar som sociala nav där du kan äta billigt, jobba extra, träffa vänner och hitta en plats där du känner dig hemma.

Vad är en nation?

En studentnation är en studentorganisation som drivs av studenter – för studenter. Från början var de knutna till var du kom ifrån geografiskt (därför heter de t.ex. Lunds nation, Östgöta nation, Malmö nation osv). Idag får du gå med i vilken du vill, oavsett vart du kommer ifrån och du får besöka vilken nation du vill oavsett nationsmedlemskap.

Vissa nationer är större än andra både gällande lokal och medlemmar och har därför fler aktiviteter och verksamheter flera gånger i veckan. Oftast är det att en nation har en återkommande verksamhet en bestämd dag i veckan, exempelvis att en nation alltid har brunch på söndagar och en annan har pubquizzar på onsdagar. Vissa nationer har även en profil som ska vara utmärkande, exempelvis att en nation är mer musikinriktad.

Vad kan man göra på en nation?

Äta mat

Flera nationer serverar bland annat studentluncher, bruncher och trerätters till vänliga studentpriser! Det är alltså studenter som har ordnat maten och bestämt vad som ska lagas. 

En hembakad semla när det närmade sig fettisdagen som Sydskånskas Nation hade ordnat!
En billig studentlunch! Oftast ingår även kaffe och en liten efterrätt till nationsluncharna.

Fester, pub och klubb

Nationerna kan ha olika klubbar för musik och dans och/ eller pubar där man kan äta en hamburgare med vänner.

Jobba ideellt

Man kan vara med och jobba på nation som att hjälpa till att laga mat när det är luncher eller stå bakom baren när det är pub. Ett väldigt socialt sätt att träffa nya människor! Det är oavlönat, men man får oftast en gratis måltidsbiljett och inbjudan till en sittning för alla som har jobbat. 

Boende

Vissa nationer har egna studentbostäder för medlemmar så som korridorsrum eller egen studentlägenhet. Då behöver man vara medlem i den nation man vill bo på. Vissa nationer har olika regler, men oftast är det ett poängssystem för boenden. Vanligen så tjänar man poängen genom hur aktiv man varit i sin nation – dvs. hur länge man varit medlem i nationen och hur mycket man hjälpt till och jobbat.

Gå på sittning

Sittningar hålls vanligen i nationer där det kan serveras trerätters. Sittningar involverar många gånger skönsång och klädkod. 

En klassittning på Hallands Nation!

Sport, kultur & intressen

Vissa nationer har egna spex, kör, träningsgrupper, språkcaféer eller bokklubbar man kan vara med i.

Det finns alltså massor att göra på nationer – och mycket mer än jag hunnit skriva om här. Men det bästa sättet att förstå är att upptäcka det själv. Det lämnar jag till dig att uppleva när du blir Lundastudent!

Glad påsk på er!

// Emily, systemvetenskapsstudent

april 18, 2025

Inlägget postades i

Studentliv

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Bal i Lund!

Psykologstudenter iklädda högtidsdräkt på Grand Hotells entrétrappor

I helgen var det dags för Siegvaldsbalen, dvs. balen för psykologstudenter i Lund. Balen arrangeras vartannat år och åtminstone de två senaste gånger har den varit på Grand Hotell i Lund. I år hade balkommittén gjort ett fenomenalt jobb igen.

Hur kan en baldag se ut?

Innan balen ens börjar behöver det spenderas x antal timmar/minuter på att fixa sig inför balen, vilket kan innebära lite olika saker beroende på vem du är. Men i slutändan behöver man följa klädkoden som vanligen är ”högtidsdräkt” på bal (innebär i princip bal/aftonklänning eller frack/kostym).

Cirka två timmar innan balen sågs jag och mina kurskompisar hemma hos en av oss som bor mer centralt i Lund. Vi hade lite förhäng med dryck och snacks, samt tog många bilder (viktigt)! Vid det här laget hade vädret denna lördag hunnit bli klart och soligt, till skillnad från några timmar innan där dysterheten var påtaglig.

Denna bal hade insläpp kl 17.00 och det förväntades att man satt till bords senast kl 18.00. Tiden mellan insläpp spenderas med att återigen ta bilder, mingla, checka-in på balen, ta sin fördrink och försöka orientera sig till sin plats. Oftast får man önska med vilka man vill sitta bredvid på balen och om du har med dig en bordsdam/-herre så får du automatisk sitta bredvid dem.

Bordsdukning på balen
Såhär kan en bordsdukning på en bal se ut!

Balen är oftast cirka 4-5 timmar där du sitter ned, äter trerättersmiddag, minglar, tittar på underhållningen och emellanåt får ta lite paus för att gå på toa och beställa mer dryck! Vi hade två toastmasters denna gång och underhållning från psykologstudenternas egna band ”Pink Freud” samt studentorkestern ”Bleckhornen”. Om du vill läsa lite mer om hur det är att vara med i Bleckhornen så kan du läsa mitt tidigare inlägg här.

Studentorkestern Bleckhornen spelar på balen!
Studentorkestern Bleckhornen spelar på balen!

Efteråt var det efterfest på en nattklubb. I princip alla som befann sig på klubben hade varit på psykologbalen.

Kan du gå på bal?

Ja, det kan du definitivt! Det finns alla möjliga baler i Lund. Det finns baler som är kopplade till nationer, program, fakulteter, studentkårer och annat! Det brukar åtminstone finnas några baler att gå på varje termin. För att gå på bal behöver man inte heller nödvändigtvis alltid vara student. Det kan vara praktiskt om du vill ha med dig en icke-student eller fortsätta gå på vissa baler även efter examen.

Jag hoppas detta gav en liten inblick till hur det är att gå på bal!

Tjolahopp!

/Nicole, student

april 17, 2025

Inlägget postades i

Studentliv

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Från Malmö till korridorsrum – varför?

Ulrikedals innergård en solig vårdag.
Ulrikedals innergård en solig vårdag.

Igår var sista anmälningsdagen för höstterminen. Man kan ju fortfarande stryka utbildningar från sin ansökan fram tills strax innan antagningsbeskedet kommer, så för de med beslutsångest så är pinan inte helt över, men det viktigaste beslutet har många redan tagit. Skönt för er!

Nu när många anmält sig till utbildningar är det säkert många som börjat fundera på boende. Det här blir ingen guide till hur man hittar boende i Lund, men jag tänkte dela några tankar som jag har haft om boende på sistone.

Jag har redan skrivit ett blogginlägg om varför jag bor i Malmö där jag antydde att jag, efter ungefär ett halvår i parkernas stad, hade börjat blicka mot Lund. Efter mycket velande har jag till slut bestämt mig för att flytta norrut och förra veckan skrev jag på ett hyreskontrakt med AF Bostäder, Lunds största studentbostadsförmedlare. 

Som jag skrev i mitt tidigare inlägg så fungerar det hur bra som helst att bo i Malmö och plugga i Lund. Pendlingen är inte så farlig (imorse slog jag rekord i restid, 28 min dörr till dörr, p.g.a. försov mig), och Malmö är en toppenstad för studenter. Så varför flyttar jag?

Den första och främsta anledningen är att jag måste skära ner på mina utgifter. 

AF bostäder är studentägt. Det innebär att de sätter studenternas behov i centrum. Läs: Låg hyra. 

Jag ska flytta till ett korridorsrum i Ulrikedal, ett hyfsat centralt bostadsområde i sydöstra Lund. Där kommer jag att betala ungefär 3 600 kr i månaden, med el och värme inkluderat. Dessutom är det gratis på sommaren, när man inte får något studiemedel. Därmed mer än halverar jag mina boendekostnader, om man räknar med tågbiljetterna till Malmö.

Med den hyra och andra kostnader som mitt boende i Malmö medförde gick jag nätt och jämnt plus minus noll varje månad. Nu hoppas jag kunna spara lite till mina sista terminer, när mitt studiebidrag har tagit slut. Dessutom behöver jag inte ha dåligt samvete över hur ofta jag äter ute.

Ett gemensamt kök i Ulrikedal.
Ett gemensamt kök i Ulrikedal.

Den näst största fördelen är att jag kommer att spara tid på att slippa åka tåg fram och tillbaka varje dag. Det är inte så jobbigt – många gör det utan att klaga – men jag ser fram emot att få en extra timme om dagen att lägga på något roligare. 

Sist men inte minst är Ulrikedal ett supernice bostadsområde. Det finns en stor innergård med beachvolleybollplan och grillplatser, och de flesta som bor där verkar trivas. Vem vet, om jag har tur med mina korridorsgrannar kanske den här fördelen seglar upp till att bli den främsta?

Jag kommer fortfarande vilja vara mycket i Malmö, men jag har insett att jag hellre pendlar två gånger i veckan till Malmö på helgerna än fem dagar i veckan till Lund på vardagarna.

Innan jag säger hej svejs kanske jag borde berätta hur jag fick mitt nya kontrakt. Det var busenkelt: När jag fick mitt antagningsbesked i somras ställde jag mig i AF Bostäders bostadskö direkt. De senaste veckorna har jag hållit span på deras hemsida, där jag regelbundet varit först i kö på flera korridorsrum. Till slut dök ett bra rum i Ulrikedal upp och då slog jag till. Med det sagt: Om jag hade varit mindre kräsen hade det säkert gått mycket fortare! Det finns många andra bostadsförmedlare som riktar sig till studenter, till exempel nationerna och diverse stiftelser.

Tack för att du läste, hej svejs.

Ulrikedals innergård en solig vårdag.
april 16, 2025

Inlägget postades i

Studentliv

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Sista ansökningsdagen är här!

Idag stänger anmälan till höstterminen! Passa på att söka program eller kurser vid Lunds universitet och bli Lundastudent du också. Det finns många anledningar som gör Lund till en populär studentstad. Här på Lundastudent-bloggen kan du läsa flera tidigare blogginlägg om varför det är så. Vid Lunds universitet kan du välja mellan ungefär 240 program och 1450 kurser. Med andra ord finns det något för alla!

www.antagning.se kan du läsa några tips inför din ansökan. Det handlar om hur du bäst prioriterar de program och kurser du söker till, viktiga datum att hålla reda på och hur urvalet går till. Om du vill läsa mer om hur det är att studera vid universitetet, finns det tips på Lunds universitets hemsida. Tveka inte att söka något som verkar roligt och intressant för dig och ta del av studentlivet i Lund du också.

Lycka till med din ansökan och välkommen till Lund i höst!
/Malin, geologistudent

april 15, 2025

Inlägget postades i

Studentliv

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Studentmyter: sant eller falskt?

Hej hörni! Snart är sista dagen för ansökan till höstterminen här. Och innan man själv blir student får man ju ofta höra massvis med saker om hur det är att vara student. Alltifrån budgetrelaterade dilemman till konstanta fester och tentaångest. Men stämmer verkligen allt det där? Här listar jag några av de vanligaste “myterna” som jag fått höra om studenter, och slår hål på dem.

Studenter äter snabbnudlar varje dag

Nej, det är faktiskt bara varannan dag. Nej, skojar, jag har iallafall inte ätit mer snabbnudlar än vad jag gjorde när jag bodde hemma hos mina föräldrar. Har man en någorlunda planerad matsedel för veckan och har koll på sitt skafferi så brukar man kunna undvika snabbnudlar. De är absolut bra att ha hemma när man är trött och inte orkar laga mat, eller vill ha ett snabbt mellanmål. Men om man budgeterar sitt CSN och förbereder matlådor – och det behöver inte vara avancerade rätter – så behöver du inte leva på snabbnudlar.

Det är alltid fester, att sova i exempelvis korridor kan vara jobbigt 

Myt. Någonstans pågår väl alltid någon fest, men man är ju sällan inbjuden till varenda en. Jag har bott i två korridorer och har inte haft problem med sömnen på grund av fester. De flesta korridorer har strikta regler gällande fester, inte för att man inte får ha dem, men för att man har ett ansvar att först informera sina korridorskompisar om festen, men också hålla särskilda ljudnivåer på främst vardagar. På helger kan det absolut dunka in på småtimmarna ibland, men det får man räkna med.

Kuggar jag en tenta är allting kört

Nej! Det är helt okej att kugga en tenta, och behöver varken betyda att du är korkad eller att allting är kört. Det finns alltid möjlighet att skriva omtenta eller göra en form av kompletterande inlämning. En del tentor är svåra, alla dagar presterar man inte på topp, och en kuggad tenta avspeglar varken din intelligens eller världens undergång. Det enda du eventuellt behöver ha koll på är om tentan innebär att du inte får godkänt på kursen under den pågående terminen och ifall det i så fall påverkar ditt CSN.

Alla studenter är jättesociala och går alltid på fester och sittningar

Verkligen inte. Självklart är sittningar och andra sociala event en stor del av studentlivet. Men långt ifrån alla deltar i dessa och långt ifrån alla deltar på sådana event hela tiden. Jag själv har bara gått på två sittningar under mina tre års studier, och kanske tre fester. Jag känner studenter som inte alls är intresserade av studentlivet utan jobbar på sidan eller är engagerade med vänner utanför studentlivet i Lund. Att gå på sittningar, vara engagerad i nationer eller spex är alltså inga måsten för att man ska njuta av eller ta till vara på sin tid som student. Man ska göra det man genuint tycker är roligt på sin fritid.

Såhär såg det ut från mitt korridorsfönster, ett dygn innan min nation skulle släppa biljetter till Skvalborg. Studenter började alltså köa och tälta 24 timmar innan biljettsläppet. Så en del fördomar är väl sanna …

Du kommer känna vilket program som är rätt för dig när du studerar!

Inte sant. En del studenter känner kanske den där heureka-upplevelsen när de sitter på introduktionstillfället till sitt program och bara vet att de träffat rätt. Men för många andra kan det vara svårt att avgöra. Det behöver inte vara att man intuitivt känner att kursen eller programmet är tråkigt eller fel. Ibland kan man tycka att något känns intressant och roligt, men man är fortfarande osäker på om man faktiskt vill läsa ett helt program i det. Så länge oviljan och tvivlet inte blir större än det genuina intresset för det du pluggar, så är det helt okej att känna sig fundersam över vad man vill då och då.

Alla studenter vet vad de vill jobba med efter examen

Kanske en av de största myterna någonsin. Långt ifrån alla vet vad de vill jobba med efter examen, och långt ifrån alla hamnar där de tänkte sig. Även på utbildningar som leder till ett specifikt yrke, såsom kommunikatör eller civilingenjör, kan man hamna på olika jobb som inte alls är det man tänkte sig från början.

Att plugga på Lunds universitet betyder att alla utbildningar är jättesvåra och högpresterande

Stämmer inte! Att Lunds universitet har generellt höga antagningspoäng betyder inte att utbildningarna här är svårare än på något annat universitet, eller att lärarna är strängare och ställer högre krav. Den höga antagningen speglar bara att det är ett populärt universitet dit många söker, och därmed är det högre konkurrens som gör att de med högst merit kommer in. Vilket i sin tur leder till att studenter här ofta är ambitiösa och högpresterande. Men det betyder ju inte att alla utbildningar är supersvåra eller har ovanligt höga krav.

 

Det var alla myter jag hade just nu! Om du har hört någon annan myt som du oroar dig över får du gärna kommentera, så ska jag nog slå hål på den också. Annars hörs vi igen om två veckor. Glöm nu inte att ansöka på antagning.se och lycka till med er ansökan!

april 11, 2025

Inlägget postades i

Studentliv

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Vårsol + Lund = Perfekt studentstad!

Hejsan hejsan, nu är det bloggdags!

Varför Lund? För studentlivet? För utbildningarna? För traditionerna?

Ja, alla de är bra anledningar – men just idag finns bara ett rätt svar:

Vårsolen i Lund!

Hur härligt är det inte med en snabb fika i solen mellan föreläsningarna?
Vem vill inte sitta ute och plugga med solglasögon?
Och varför inte samla några vänner och köra en picknick?

I dagens blogginlägg blir det inte så mycket text – istället bjuder jag på en bildbomb fylld med vår-/sommarkänsla från Lund.

SjönSjön – en liten sjö som ligger i LTH:s centrala område!
Här sitter jag och några vänner och äter lunch och spelar kort medan det är varmt ute!
En till picknickbild, det är nästan det mysigaste som finns!
Även inomhus kan man njuta av solen!
Någon som vet vad detta är för blomma?
Dessa blommor finns precis utanför Matteannexet!
Här står jag precis utanför Universitetshuset och befinner mig i parken Lundagård, där jag jobbade under LTH:s examenshögtid
Väntar på spårvagnen en sen eftermiddag
Och dessa blommor hittar man när man har gått av spårvagnen

Tack till alla fina vänner som har bidragit till dessa bilder:)

Hoppas att detta har visat en ny sida av Lund som ni kanske inte har upptäckt tidigare. Njut av solen nu!

Tack och hej! Vi ses i nästa blogginlägg!

//Irene

Civilingenjörsstudent i Elektroteknik, https://www.lth.se/utbildning/elektroteknik/

Fristående kursstudent i Kinesiska kurser, https://www.sol.lu.se/kinesiska/kurser/

april 10, 2025

Inlägget postades i

Studentliv

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Tips och trix inför plugg-starten!

Tenta-plugg med hemmagjord varm choklad!

Hej bloggen! 

Idag tänkte jag skriva om några saker jag hade önskat att jag fått veta innan jag flyttade ner och började plugga på heltid.

Det första handlar om pluggpress. Jag trodde innan jag började plugga, och hela första året, att det skulle vara en hets kring pluggande och jag stressade upp mig själv helt i onödan. Jag insåg efter mitt första år att det bara berodde på vilka människor jag omringade mig själv med. Det behövde inte finnas plugghets som skapade en stor stress i min vardag. Jag antog också hela tiden att pluggande innebar att sitta instängd i ett bibliotek utan dagsljus med en kaffe och bara läsa och läsa i flera timmar till man svimmade. Men ganska snabbt insåg jag att plugg kan vara något kul: som t.ex. att sitta med en kompis i solen och diskutera frågor och koncept muntligt. 

Det andra jag önskade veta innan jag började plugga var hur mycket kurslitteratur kostar. Kurslitteratur är i många fall extremt dyrt. I mitt fall kostade kurslitteraturen första året sammanlagt 7000kr och detta skrämde mig riktigt mycket då man är ganska fattig som student. Men efter ett tag så fick jag lära mig av några student-veteraner om olika taktiker där man kunde läsa kurslitteratur gratis. Tre exempel på detta är att ställa sig i kö på biblioteket i rätt tid så du har tillgång till boken under kursens gång, alla kursböcker har också referens-exemplar som man kan sitta med under skoltid inne på biblioteket och man kan låna böcker av varandra/fota de kapitel man behöver från en kompis. Dessa sätt att ta mig an litteraturen har underlättat både ekonomiskt men också sparat mycket plats i hyllan. 

 

En sista sak jag önskade veta innan jag började plugga är hur man sparar pengar under tentaveckorna. Under tentaveckorna så spenderar man ganska mycket tid på campus eller på caféer eftersom man har mycket att göra. I och med att man blir väldigt trött av att plugga så köper man ofta fika, vilket kan verka helt okej- men efter 20 stycken fikatillfällen på en månad försvinner mycket av ditt CSN. Ett tips till er är att ha med er en termosmugg med kaffe/te/varm choklad och att baka fika hemma och ta med. Detta är minst lika gott, om inte godare, men också mycket billigare! Fika är ju som sagt viktigt för att orka med allt tentaplugg. 

 

Hoppas vi ses till hösten, 

 

Hanna! 

april 9, 2025

Inlägget postades i

Studentliv

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Saker jag önskade veta innan jag började plugga

Hej i vårsolen!

Äntligen har våren kommit till Lund, och förutom att uteserveringar har väckts till liv så väcker det också tankar kring studietiden. Jag vill därför ägna detta inlägg åt att dela med mig av saker jag önskar att jag hade vetat innan jag började studera.

  • Om du inte är säker på vad du vill studera – välj en kurs! Vet du inte om du skulle tycka om psykologi? Läs kursen! Osäker på vilken ingenjörsinriktning? Prata med personer/ambassadörer som läst olika inriktningar som delar med sig av deras erfarenheter av respektive inriktning! Summan av kardemumman: det är ingen som vet om något kommer passa en förrän man provar. Våga testa och framförallt – våga byt
  • Majoriteten av din vänskapskrets kanske inte kommer från din utbildning – universitetet är inte som gymnasiet där ens sociala krets är begränsad till ens klass. På universitetet kommer antagligen majoriteten av dina vänner komma från nationen du engagerar dig i, kören du valde att gå med i, rugbyklubben, spexet, karnevalen, osv osv. Var inte rädd och känn stress bara för att du hamnade i en liten klass med begränsade aktiviteter- Lund är oändligt!
  • Lär dig hur man gör en budget och håll dig till den – innan jag började studera i Lund önskar jag att jag hade antecknat mina fasta kostnader och sedan gjort en budget över vad jag har att röra mig med varje månad. Det hade underlättat stress över ekonomin och gett mig en insikt i hur livet som student kommer bli. Det som är bra med att studera i en studentstad är att de flesta caféer och affärer har lite studentrabatt som underlättar.
  • Det är okej att tacka nej till studiesociala aktiviteter– i början kan man känna stor oro över vad som händer om man skulle tacka nej till aktiviteter. Man kanske är rädd att inte lära känna någon eller att bli utanför, men det är verkligen inte så! Det är viktigt att känna efter vad man orkar och i början är det väldigt intensivt med nollning, intryck och flytt. Du kommer (förhoppningsvis) spendera många år i Lund så det finns tid till allt – inklusive återhämtning.
Gå in på Lunds universitets hemsida och för att se mer information om universitetet!

Detta var mina mest centrala tips som jag önskar att jag hade vetat innan jag började studera i Lund. Jag hoppas att det gav lite ro mitt i all stress över att välja utbildning. Kom ihåg att sista ansökningsdagen för höstterminen är 15 april via antagning.se.

Ha en fortsatt fin dag i solen!

Rebecca, juriststudent

april 8, 2025

Inlägget postades i

Studentliv

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Tänk om jag väljer fel…?

Universitetsbiblioteket
Universitetsbiblioteket

Hej alla!

Snart är det lite mer än en vecka kvar tills antagningsperioden stänger den 15:e april. Jag tror att många av er känner en viss oro över utbildningsvalet, vilket är helt förståeligt – Lunds universitet erbjuder trots allt omkring 240 program och 1 450 fristående kurser (och här är en länk till hela utbildningsutbudet!) Med ett så stort utbud är det lätt att känna sig vilsen och orolig över att välja fel, vilket är en mycket vanlig och rimlig tanke.

Lunds Universitets utbildningskatalog 2025-2026
I vår utbildningskatalog hittar du alla våra program och kurser du kan läsa. Beställ eller läs här!

Jag hade själv påbörjat två helt andra program (socionom och industridesign) innan jag började studera systemvetenskap. De första två programmen kändes tyvärr inte helt rätt för mig. När jag läste de programmen kände jag en stress över att jag måste plugga för att komma ut i arbetslivet, men när jag väl läst ett litet tag insåg jag att det inte alls var något jag ville arbeta med i framtiden – vilket förstås skapade ännu mer stress! 

En monter av projekt från min tid som industridesign-student

Känslan av att ha valt fel är därför helt normal. Jag har vänner och bekanta som har läst några kurser, delar av eller hela program innan de hittat rätt. När jag pluggade mina tidigare utbildningar hade jag en märklig inställning om att jag absolut inte fick hoppa av – jag skulle minsann bita ihop och läsa klart mina 3-3.5 år, trots att jag inte riktigt var intresserad av ämnena. Men till slut tog stressen och ångesten över, och jag bytte riktning. Det är något man får lov att göra.

Så för dig som känner oro inför ditt val har jag några tips:

1.Kontakta våra duktiga studievägledare!

Vi har både allmän studievägledning och ämnesinriktad studievägledning. Jag hade faktiskt kontakt med båda när jag funderade på att hoppa av min tidigare utbildning och tyckte att det hjälpte otroligt mycket att prata med dem. Just nu erbjuder den allmänna studievägledningen endast drop-in och mejl, men vanligtvis går det även att boka ett samtal. Studievägledarna är väldigt kunniga och kan hjälpa dig att sortera dina tankar och utforska andra kurser och program som kanske passar dig bättre.

2. Våga prova!

Det är svårt att vara 100 % säker på någonting, och det gäller även utbildningsvalet. Därför behöver man också våga prova, eftersom man inte vet förrän man har testat. Om du känner att ett program eller en kurs verkar intressant, sök och läs den! Om det inte alls var som du hade tänkt dig, så vet du det i alla fall för att du har provat. Det är ändå ett steg framåt jämfört med där du var innan. Nu vet du att det ämnet inte passade dig, och du kan istället börja titta på andra alternativ.

3. Det är okej att byta

Om det ändå känns fel, kom ihåg att du alltid kan byta program. Tvinga inte dig själv att läsa flera år inom något du varken är intresserad av eller ser en framtid inom. Utbildningen förbereder dig trots allt för yrkeslivet eller vidare forskning, så det bör kännas hyfsat rätt redan från början. Även om det kan kännas jobbigt att tänka sig att hoppa av och byta, skulle jag påstå att det är ännu jobbigare att fortsätta med något du egentligen inte vill.

Ha en trevlig helg på er!

/ Emily, systemvetenskapsstudent

april 4, 2025

Inlägget postades i

Studentliv

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Hur ser en vanlig dag i mitt studentliv ut?

Nicole bland syrénbuskar

Hej alla bloggläsare! Jag kan inte tala för exakt alla studenter (svårt att göra) men jag kan berätta hur en dag i mitt liv som student ser ut i alla fall.

Just nu har jag praktik (också kallat för VFU – verksamhetsförlagd utbildning) och därför blir nog inte mina nuvarande dagar så representativa för hur en vanlig student har det. Därför tänker jag att vi får blicka tillbaka till cirka 1,5 månad sedan.

Morgonen:

Vanligtvis, men beroende på schemat i skolan, stiger jag upp någon gång mellan kl 07.00-09.00. Ibland kan det dock bli senare än så. Jag bor i korridor, vilket innebär att jag äter frukost i vårt gemensamma korridorskök. Oftast träffar man på någon annan i korridoren som också ska käka frulle samtidigt. Beroende på vilken tid det är kanske man inte alltid är superpepp på att prata med varandra men oftast blir det åtminstone en ”god morgon”-hälsning.

Korridorskök med matbord, soffa, tv och soffbord.
Här brukar jag sitta och äta mina måltider hemma!

Förmiddagen:

Då min cykel dessvärre har blivit stulen (efter 5 år där den hade klarat sig!) promenerar jag till universitetet istället för att cykla eller ta bussen. Det är både ekonomiskt och bidrar till någon slags nedvarvning, men det tar cirka en halvtimme till universitetet. Med cykel tar det kanske 10 min!

Nicoles cykel som blev stulen
Min cykel som tyvärr blev stulen efter cirka 5 år i Lund! Hör av er om ni ser den någonstans! 🙂

De senaste terminerna på psykologprogrammet (just nu går jag termin 6) har våra föreläsningar oftast varit minst 2 h långa. Vi börjar alltid kvart över (till exempel kl 10.15) eftersom det är praxis på Lunds universitet att man har en så kallad akademisk kvart på sina föreläsningar. Det sägs ha börjat användas på den tiden då studenter i regel inte hade egna fickur varför man istället förlitade sig på kyrkklockors slag varje hel timme. Oftast har vi även paus varje heltimme i cirka en kvart. Så om föreläsningen börjar kl 10.15 så har vi nästa paus mellan kl 11.00-11.15.

Psykologi huset på Campus Paradis i Lund
Härinne i Hus P (även kallat psykologen) har de flesta psykologstudenter sina föreläsningar.

Lunch:

Jag har oftast med mig en matlåda om jag ska äta lunch i skolan. Ibland har man inte planerat så väl eller glömt bort att ta med sig mat. Då kan man bland annat köpa mat eller annat i någon av universitetets caféterior eller vid något närliggande lunchställe. Campus Paradis (där jag pluggar) är mitt i stan, vilket innebär ett brett utbud på matställen!

Mina kursare och jag brukar ibland behöva kriga över matplatser då det kan vara sparsamt med lediga platser på campus under lunchen. Ett hett tips kan vara att försöka boka ett grupprum för att kunna äta tillsammans, men även det kan vara svårt ibland! Det finns mikrovågsugnar på flera platser där man kan värma sin mat. Ibland kan man behöva köa ett litet tag!

Lunch med kycklingbiffar, potatis och tzatziki
En (ibland) typisk lunch!

Eftermiddag:

Det kan vara olika om jag har föreläsning på eftermiddagen eller inte, men om jag känner mig motiverad brukar jag stanna kvar för att plugga efter lunch. Det finns ett bra tyst rum på Sambib (samhällsvetenskapliga biblioteket) eller på Eden som jag brukar använda.

Om jag däremot inte orkar brukar jag ta mig hemåt igen eller umgås med mina kursare, till exempel vandra runt i stan eller ta en fika!

Nicole framför universitetsbiblioteket
Inne på UB (Universitetsbiblioteket) finns också en hel del bra studieplatser.

Kvällen:

På kvällen kan vad som helst hända! Det kan innehålla att laga matlådor och städa. Men det kan även innebära att äta middag med kompisar, filmkväll med korridoren eller kanske till och med en utgång. Som student är du oftast flexibel i ditt schema, vilket möjliggör att du kan mer eller mindre planera din tid hur du vill (med vissa undantag). Däremot kan vissa ha andra åtaganden såsom deltidsjobb, ansvarspost på en nation eller studentförening, etc.

Nu har ni fått lite inblick i hur en vardag kan se ut för en av tusentals studenter!

Tjolahopp!

/Nicole, student

april 3, 2025

Inlägget postades i

Studentliv

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Studentlivet i Lund: Fördomar och insikter

AF-borgen rymmer många av Lunds studentföreningar.
AF-borgen rymmer många av Lunds studentföreningar.

Jag hade många förutfattade meningar om studentlivet i Lund innan jag flyttade hit. Vissa har jag givetvis kvar, men många har försvunnit under mina två terminer här.

En av mina fördomar var att det fanns något lite töntigt och barnsligt över studentlivet, och att det inte var för mig. Den fördomen bidrog till att jag dröjde med att flytta hit. Därmed gjorde jag mig själv en björntjänst genom att så kategoriskt avfärda en tillvaro och livsstil som så många uppskattar.

Tack vare uppmaningar från bättre vetande vänner sökte jag mig, trots mina fördomar, tidigt till ett flertal olika studentföreningar. Ganska snabbt insåg jag att jag behövde ompröva många av mina förutfattade meningar om det studentikosa föreningslivet. 

Jag tror inte att det svenska föreningslivet lever starkare någonstans i Sverige än i studentstäderna, och där är givetvis Lund (och kanske Uppsala…) i topp. Här finns aktiva föreningar för allt möjligt. Här är en länk till en lista på många (men inte alla!) valmöjligheter. Om man mot förmodan inte hittar en förening som speglar ens intressen är möjligheterna dessutom goda att starta en egen ideell förening. Info om det finns här.

Jag var nyligen på en gymnasiemässa i en mindre svensk stad för att berätta för gymnasieelever om vad Lunds universitet och studentlivet har att erbjuda. Många som jag pratade med avfärdade tanken på att flytta så långt hemifrån, kanske för att de ville vara nära familj och vänner. Det är en rimlig invändning mot att flytta långt från familjehemmet, men samtidigt går man miste om en helt annan typ av gemenskap som knappast finns någon annanstans än i studentstäderna.

På tåget på väg mot mässan Jobb & Framtid i Nässjö.
På tåget på väg mot mässan Jobb & Framtid i Nässjö.

Det är en fin sak att man nästan oberoende av hur udda särintressen man har kan hitta och bekanta sig med människor som delar det intresset. Sociala medier har gett många möjligheten att hitta likasinnade att dela sina intressen med, men i en studentstad är tröskeln lägre än någon annanstans att faktiskt bedriva verksamhet tillsammans. Det kan ingen reddit-grupp eller discord-server ersätta.

Tack för att du läste mina tankar om studentlivet. Hej svejs!

AF-borgen rymmer många av Lunds studentföreningar.
april 2, 2025

Inlägget postades i

Studentliv

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Några tankar om extrajobb vid sidan om studierna och studentekonomi

Hej alla läsare! Under mina år som Lundastudent har jag ofta fått frågan hur det går ihop med studentekonomin och CSN-lån efter många års studietid. Det enkla svaret på den frågan är: planering, kassabok och extrainkomster! Dagens blogginlägg handlar om min erfarenhet av att jobba extra vid sidan av studierna och några tankar om att få en studentbudget att gå ihop. I skrivande stund är jag precis hemkommen efter ännu ett jobbpass som studentguide på Vattenhallen Science Center, min arbetsplats sedan januari 2023. Det är ett fantastiskt extrajobb att ha vid sidan om studierna, som du kan läsa mer om i ett tidigare blogginlägg!

Varför jobbar jag extra vid sidan av studierna?

Hur kommer det sig då att jag jobbar extra när jag pluggar samtidigt? Vi får ta det från början. Min tid som Lundastudent började redan höstterminen 2017, direkt efter studenten. Sedan dess har jag läst kurser vid alla möjliga fakulteter, prövat mig fram mellan olika ämnen och slutligen hittat till rätt program för mig. Det tog ett bra tag innan jag upptäckte utbildningen som passade mig bäst. Ända sedan studiestarten har jag varit medveten om att gränsen för studiemedel vid universitetsstudier är 6 år och därför planerat för att kunna ta studiemedel när jag väl skulle hitta rätt utbildning längre fram. Sedan vårterminen 2018 har jag läst 15-30 hp per termin vid Lunds universitet och periodvis tagit studiemedel, men även jobbat under längre perioder och sparat undan.

Under pandemin läste jag fristående kurser för att få behålla min studentbostad (AF Bostäder har ett krav på minst 15 godkända hp/termin), men framförallt jobbade jag. Efter flera år av att läsa framförallt humanistiska ämnen bytte jag spår. Åren 2021-22 läste jag naturvetenskapligt basår vid Campus Helsingborg och fick då höra att man kunde få studiemedel från en annan CSN-kvot än universitetsstudier, trots att utbildningen gavs vid Lunds tekniska högskola. Toppen! När jag väl började läsa kandidatprogrammet i geologi hösten 2022 hade jag med andra ord bara förbrukat 2,5 år av den 6-åriga CSN-kvoten trots mina fem år som student. Sommaren 2026 kommer jag att ta min masterexamen i kvartärgeologi. Trots nio (!) år som Lundastudent vid den tidpunkten kommer jag bara vara utan studiemedel i 14 veckor under den kvarstående studietiden. Som ni säkert förstår har det varit en hel del CSN-logistik under mina studieår.

Vilka extrajobb finns för en student då?

Det finns såklart otroligt många svar på den frågan. Här utgår jag från min erfarenhet! Min extra inkomst under studieåren har framförallt tjänats in under perioder med sommarjobb, men även helger och jullov. När jag blickar tillbaka på åren sedan jag tog studenten 2017 har jag hunnit med en hel del jobb trots alla studietimmar: vårdbiträde inom hemvården, lärarvikarie på mellan- och högstadiet, publik- och trygghetsvärd på eventföretag, SI-mentor för förstaårsstudenter i geologi och studentguide på Vattenhallen Science Center. Därtill finns mindre uppdrag, såsom Instagramambassadör på olika LU-konton (Tips! Spana in mina inlägg den här veckan under min takeover på @naturvetenskap_lu), anteckningsstöd på kurser jag har gått, och såklart som bloggare här på Lundastudent! Det gamla ordspråket “många bäckar små” funkar ju rätt bra när man lägger ihop det. I min erfarenhet är nyckeln till ett bra extrajobb flexibla arbetstider och framförallt att man trivs med arbetsuppgifterna och kollegorna. Då löser sig det mesta annat!

Några tankar om studentekonomi

Den gamla klassiska bilden av den fattiga studenten som lever på snabbnudlar och inte har råd att leva under studietiden kan väl stämma till viss del, men behöver verkligen inte göra det. Jag tror att det handlar mycket om inställning, prioritering och att kunna planera sin ekonomi. Det är möjligt att vara student utan att kompromissa med livskvalitén. I mitt fall har nyckeln varit att skriva kassabok, där man antecknar och sammanställer inkomster och utgifter i olika kategorier. Då ser man svart på vitt hur mycket pengar som kommer in varje månad och vart de tar vägen. Kassaboken gör dessutom att man får syn på mönster i ens livsstil och konsumtion, som inte alltid behöver stämma överens med hur man tror att det ligger till. Med hjälp av kassaboken blir det lättare att prioritera sina utgifter och planera budget. Det behöver inte betyda att man bestämmer exakt hur mycket pengar som ska gå till vad, men det är skönt att ha ett hum om vad som är rimligt och hur det brukar se ut.

I perioder har man ju mer utgifter än andra, av många olika skäl. Inför min utbytestermin arbetade jag extra mycket vid sidan om studierna för att jobba ihop en ordentlig reskassa. Jag var förberedd på att levnadskostnaderna kunde öka rejält under utbytestiden och ville inte behöva tänka på det för mycket väl på plats. Återigen hjälpte planering kring ekonomin väldigt mycket. Målet med sparbössan inför utbytet var att kunna uppleva så mycket som möjligt av Skottland utan att begränsas av dyra levnadskostnader och en begränsad studentekonomi. Ett generellt tips kring att jobba extra är att sätta upp ett mål för inkomsten. Det kan handla om alltifrån att kunna betala hyran under sommaren när du är ledig och bortrest till att kunna finansiera dina utbytesstudier (utöver ev. studiemedel och stipendier) eller att ha möjlighet att testa sig fram bland olika utbildningar och kunna ta studiemedel längre fram när man väl hittar rätt.

Passa på att bara vara student också

Ett långt arbetsliv väntar efter studierna. Om man inte vill eller behöver jobba extra medan man pluggar, så har man mycket att vinna på att helhjärtat vara student ett tag också. Studietiden är en begränsad tid i livet. När man blickar tillbaka kommer man minnas stunderna från studentlivet och tiden som Lundastudent starkare än vad man kommer ihåg den där extra tusenlappen man tjänade genom att jobba på helgen. Som det mesta andra i livet, handlar studietiden och studentekonomin om balans. Med lite framförhållning och planering går det galant att klara sig på en studentbudget, utan att behöva kompromissa bort sina intressen och sin livskvalitet.

Summan av kardemumman: Det kan funka hur bra som helst att jobba vid sidan av plugget! Ofta kräver det lite tid att hitta ett extrajobb som passar just dig och din livssituation, men när det väl är på plats kan det underlätta mycket. Fundera på varför du vill eller behöver jobba extra. Sätt upp tydliga mål kring din extra inkomst och ditt sparande. Skriv en kassabok! Var noga med att alltid prioritera plugget även om du har ett extrajobb. Men framförallt: njut av tiden som student. Pengar kan man alltid tjäna senare, men studietiden kommer inte tillbaka.

Ansökan till höstterminen är öppen till och med 15 april. Välkomna till Lunds universitet!

Ta hand om er!

/Malin, geologistudent

april 1, 2025

Inlägget postades i

Studentliv

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Äldre inlägg