Lundastudent

Livet som student vid Lunds universitet

Visa rutor

Terminsstart: The past is just a story we tell ourselves

Idag är dag ett på en ny termin. Det är alltid kul med första dagen utav en ny termin, för mig var det distansföreläsning där föreläsaren gick igenom kursens innehåll och vad som förväntas av oss under terminen, och såklart upprop. Kursen heter Information Architecture och är obligatorisk ifall man ska få ut en kandidat i informatik. 

Under föreläsningen kunde jag inte låta bli att tänka på att alla studenter i kursen, idag har alla på något sätt samma förutsättning att klara kursen – vi är alla vid startlinjen. Det känns skönt på sätt och vis, om jag är beredd att lägga ner de där extra timmarna i veckan (som jag annars hade slösat på Netflix och Tinder) så har jag större förutsättning att få högre betyg.

Kanske har vissa studenter fått underkänt på föregående kurs medan andra fått högsta betyget, idag spelar det ingen roll för idag är början på ett nytt kapitel, en ny kurs. För andra är det kanske dag ett på ett nytt program (22 program har start i Lund idag), och där spelar min text större roll. Glöm det förflutna, har du haft en jobbig period under gymnasiet så är idag en härlig dag. Idag är starten på något nytt.

För att citera Samantha i min favoritfilm “Her”:

The past is just a story we tell ourselves.

/Fridmer, student 

januari 17, 2022

Inlägget postades i

Studentliv

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Första dagarna i drömlandet – En kronologisk bildserie

Som nyinflyttad i Singapore är det i princip obligatoriskt för mig att använda mina favorituttryck på landets kreolspråk singlish, så… hey lah!

Det är extremt mycket som har hänt sedan ankomst i drömlandet, och jag är fortfarande i processen av att bearbeta alla intryck. Under kommande veckor på bloggen kommer jag därför att blanda mitt blogginnehåll genom att ibland publicera inlägg som speglar mitt vardagsliv, och ibland publicera mer specifika inlägg om allt från kulturkrockar, matupplevelser, konstscenen, student- och universitetskulturen och mina favoritplatser hittills i Singapore. Men nu – ett bildurval för en inblick i mina första dagar här!

SingaporeSingaporeSingaporeSingaporeSingaporeSingapore
Följ gärna min vardag på Instagram vecka 5 hos @lund_university_abroad och vecka 7 hos @lundsuniversitet för en inblick i livet som stadsbo i en asiatisk ömetropol!

/Märtha
Utbytesstudent på National University of Singapore
Kandidatstudent i Strategisk kommunikationLunds universitet

januari 14, 2022

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Vänskap, kärlek och familj på distans

Imorgon är det officiellt två veckor kvar tills flyget stiger från Köpenhamn till Singapore. Och lika fysisk som flytten är, är den emotionell. Jag är så oerhört lycklig över att äntligen få resa till och vandra runt i miljöer jag tidigare bara kunnat drömma om samt träffa likasinnade människor, men jag är också medveten om att 9900 kilometer mellan mig och mina favoritmänniskor i Sverige kan kännas jobbig. Så hur kan man hantera distansrelationer?

För mig är det viktigaste att först och främst försöka tänka på längtan istället för saknad efter någon. När vi uttrycker saknad fokuserar vi på frånvaron av något, medan vi vid längtan fokuserar på närvaron av något. Alltså påverkas vi mer positivt av längtan än vad vi gör av saknad. Här kommer några praktiska tips du även kan ta del av vid långdistans:

1. Räkna ner dagarna tills du och dina favoritpersoner träffas igen istället för att räkna antalet dagar ni varit ifrån varandra. Dröm och planera in saker ni vill göra med varandra i kalendern och skriv in när ni kommer att ses igen. Kryssa för varje passerad dag i kalendern och se hur ni närmar er återföreningen. Påminn ofta varandra om att “vi aldrig har varit såhär nära att träffa varandra igen”, precis som min bästa vän Maja varje dag sa under sitt 7 månaders distansförhållande med hennes pojkvän.

2. Bär, ge och äg fysiska ting som sammankopplar er. Tröjor, matchande strumpor och smycken är alla saker vi kan gå runt i hela dagen som kan göra att det kan kännas mer som om vi har vår favoritmänniska vid vår sida. Ni kan också köpa kuddfodral och framkalla foton på varandra som ni kan sätta upp eller rama in. För den i kärleksrelation finns även gulliga bluetoothkopplade distansarmband man kan köpa där man i realtid kan skicka vibrationer till varandra som ni bestämmer betydelsen av. Vill du inte köpa något kan du alltid skriva smålappar till personen du åker ifrån där du skriver saker du längtar efter att göra med hen när du kommit tillbaka!

3. Ha videosamtal och skicka röstmeddelanden till varandra. Utnyttja digitaliseringen och försök att kommunicera med varandra på andra sätt än bara via text. Med videosamtal kan du både se och prata med personen, och med röstmeddelanden kan du åtminstone höra din favoritpersons röst. Ju fler sinnen ni kan connectas igenom, desto mer närvarande kan ni känna er när ni pratar med varandra.

Det är vackert att längta efter varandra, och många gånger har distans en funktion av att visa oss vad och vilka som betyder allra mest för oss. Glöm bara inte att leva i nuet på platsen du kanske kämpat för att flytta till, och kom ihåg att de bästa relationerna är de där vi inte känner oss begränsade och som inte ställer för många krav på oss. Rätt kärlek är lätt kärlek.

Vi hörs från Singapore!

/Märtha, Kandidatstudent i Strategisk kommunikation

december 19, 2021

Inlägget postades i

Studentliv

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

En ansvarsfull julledighet

Gamla kirurgen på Sandgatan!
Gamla kirurgen på Sandgatan!

Hej!

Julledigheten närmar sig med snöfyllda stormsteg, och visst är det härligt! På tisdag har jag mitt sista seminarium, sedan är jag klar med plugget för i år!

Universitetsbiblioteket (UB) i kvällssolen.
Universitetsbiblioteket (UB) i den kalla eftermiddagssolen.

Jag har, likt de flesta andra, plugg som ska göras i januari. Det kan vara tentor, seminarium och/eller en uppsats. Nästa termin börjar först måndagen den 17 januari. Därför är det viktigt att planera och strukturera studierna så det går att både ta ett ordentligt julfirande och nyårsfirande. Ger er därför en tjänst genom att plugga lite i mellandagarna, då får ni möjligheten att ta det lugnt och fira våra högtider i lugn och ro.

God jul och gott nytt år!

Ha det fint och ta hand om er.
Allt gott, Dante!

december 17, 2021

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Vinterbalen och pepparkakshus på Ekonomihögskolan

Hej!

Denna veckan håller jag i Lunds universitets Instagram – kika in där för att få en bild av hur en vecka kan se ut för mig! 

I helgen var det Vinterbal, en årlig bal för Lundaekonomer, på AF-borgen. Det är tre år sedan den hölls där sist(!) förra året på grund av pandemin och året innan dess förflyttades den då en renovering pågick. Nu var det äntligen dags! 


I AF-borgen


Sedan började denna veckan med Lucia! Då blev det pepparkakshusbygge två dagar på raken… först på måndagsmötet med min kommitté sedan på Skånis (den gula Skånelängan, LundaEkonomernas hem). I Lund finns verkligen alltid någonting för alla att göra och engagera sig i!  


Supernöjda trots att vi råkade få den fula hussidan med på bild!! Fuskbygge! 

Pepparkakshus
Den finare sidan :’)

Hoppas att ni får en fin julledighet så kanske vi ses i Lund nästa termin! 

/ Bisera 

december 16, 2021

Inlägget postades i

Studentliv

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Sista jullovet!

Hej allesammans, hoppas att ni mår allra bäst!

För nån dag sedan så pendlade jag från Lund tillbaka hem till Malmö och kom att tänka på att jag kommer ha mitt sista jullov om några dagar. Och ärligt talat så vet jag inte riktigt hur jag ska känna över det.

Missförstå mig inte – jag gillar att ha lite ledighet och det ska bli kul att påbörja sista terminen i min utbildning. Men det har bara gått så himla snabbt att jag inte vet var tiden har gått. Känns som att jag bara för några veckor sedan hade fått mitt antagningsbesked om att jag skulle påbörja mina studier på Lunds universitet, men egentligen har det snart varit sex år.

Så vad jag egentligen vill säga är att det är viktigt att njuta av alla stunder man har. Jag upplevt både enormt tragiska och jobbiga händelser under min pluggtid (både studie och icke-studie relaterade), men har också varit med om stunder och upplevelser som jag är så tacksam för att ha upplevt under min tid i Lund.

Passa på att njuta av er ledighet, ha en varm, skön och mysig jul och ett ännu härligare och bättre nytt år!

Vi ses i 2022! 

//Ismar, masterstudent i rättssociologi

december 10, 2021

Inlägget postades i

Studentliv

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Exempel på jullovsplaner

Hej på er! 

Hoppas att ni har det bra och börjar göra er redo för jullovet! I dagens inlägg kommer ni få läsa om hur mitt och två av mina vänners jullov ser ut på universitetet. Precis som Fridmer skrev i ett tidigare inlägg denna veckan så har man sällan ett “riktigt” jullov eftersom terminen slutar i mitten av januari (16/1-2022) och att man därför har tentor att plugga för över julen. Men man kan lägga upp det på lite olika sätt, och här kommer som sagt några olika planer från mig och mina vänner!

Emily (jag), strategisk kommunikation

Detta året ser mitt jullov lite annorlunda ut – inte bara på grund av pandemin, utan även eftersom att jag har haft praktik hela hösten. Vi har ändå skolarbete som ska lämnas in och presenteras i januari, men jag har haft en del tid på mig att göra plugget under hösten och hoppas på att hinna klart innan mellandagarna (lite naivt, men hoppet är det sista som lämnar människan). Så min plan är att vara i princip helt ledig över jul och nyår för en gångs skull! Sen kommer jag med största sannolikhet behöva titta lite på plugget ändå, men min förhoppning är att jag kan göra det i början av januari! 

Såhär kan det se ut när jag pluggar under julen och försöker lura mig att det är mysigt!

Emilie, master i strategisk kommunikation

Emilie är en av mina internationella kursare från Danmark. När jag frågade henne om hennes studier över jul svarade hon: “I never stick to study-plans”. Detta är också ett såå vanligt svar! Att prokrastinera sina studier är nästan normen bland studenter. Det är ganska vanligt I Danmark att studenter har 1-2 jobb vid sidan av studierna, och lika så för Emilie. Därför är planen att – precis som mig – vara klar innan julafton. 

Cornelia, master i strategisk kommunikation

Precis som så många andra studenter vid Lunds universitet har Cornelia flyttat hit, så hon ska “hemhem” till norra Sverige över jul. Därför planerar hon på att ha en strukturerad plan för att hinna med så mycket som möjligt innan jullovet, med målsättningar som att “skriva 1000 ord idag”. Hon brukar också sätta mål som att plugga I 20-30 minuter och sen ta en 5 min paus. (Pst… titta HÄR för lite mer tips på studieteknik)

Olivia, teknisk fysik

Olivia gör sitt utbyte under höstterminen och precis som i Sverige så slutar hennes termin i januari. Därför planerar hon för att bara snabbt komma hem över jul för att träffa sin familj (och “panikplugga”). Att lägga upp studierna över jul när man är på utbyte kan vara lite extra svårt eftersom att man gärna vill passa på att träffa sina nära och kära i Sverige, men samtidigt behöver plugga. Men just detta året kanske det blir lite mindre panikplugg på grund av restriktioner!

landskapsbild med snö, strålande sol och blå himmel

Elin, master i strategisk kommunikation

Elin går också i min klass och har gjort praktik under hösten, och hon hade precis som mig och Emilie tänkt att bli klar med alla våra skoluppgifter innan jullovet eftersom hon också ska åka hemhem och fira jul med familjen. 

Som ni kanske märkt på detta inlägg är det ganska vanligt att försöka plugga lite mer inför julen och på så sätt kunna ta någon form av lov över mellandagarna – det är ju också viktigt att ta pauser och vad är bättre än en mysig julpaus med familjen? Men precis som Emilie sa så är det väldigt lätt att strunta i sina planer och istället skjuta på studierna. Därför är det inte helt ovanligt att behöva plugga lite i mellandagarna eller att som Olivia (och säkerligen jag) ha lite mer att göra i början av januari. 

//Emily, student

december 8, 2021

Inlägget postades i

Studentliv

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Snart jullov, eller?

Lund har åkt på minusgrader och om 2 veckor är det jullov. Men har man egentligen jullov eller hur går det till? Vi på universitet har ju varken höstlov eller sportlov? 

Lov är en definitionsfråga, höstterminen börjar i september och slutar i mitten av Januari vilket betyder att många studenter har sluttenta under januari… Då är det inte riktigt jullov då mycket av tiden går ut på att plugga eller jobba med inlämningsarbete. 

Lite tråkigt men livet är det livet är. I så fall är planering prio ett -lyckas man med det kan man se fram emot ett trevligt “jullov” (innan lavinen kommer i januari). Men det är lättare sagt än gjort 😉 

/Fridmer, student 

december 6, 2021

Inlägget postades i

Studentliv

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Från korridor i Lund till korridor i Singapore

Från korridor i Lund till korridor i Singapore

Nästa vecka är det en månad kvar tills jag flyttar från Europa till Asien, och till min lycka fick jag idag besked om att jag redan fått boende! Så var och hur ska jag bo i den lilla gröna önationen?

VAR?
Prince George’s Park Residences (PGPR) är namnet på bostadskomplexet som jag kommer att bo i och är beläget på campusområdet för National University of Singapore (NUS). Ett par skäl till att jag så glad att jag tilldelats så kallad on-campus accommodation är att 1) hyran är mer studentvänlig än vad den är för boenden utanför campus, 2) boendeområdet omgivs av studieplatser, matbutiker och food courts med mängder av minirestauranger- och caféer med billig mat, och 3) jag har tillgång till allt från gym samt badminton- och tennisbanor till grillgropar för långa BBQ-kvällar!

Få en överblick över mitt kommande boende här!

HUR?
Precis som jag idag gör i Lund kommer jag att bo i korridor i Singapore. Den stora skillnaden är storleken på rummet och att jag varken kommer att ha en egen balkong eller ett eget badrum längre, men det känns helt okej eftersom jag har en lång vana av att bo med många människor. Ytterligare en kontrast är att det finns mycket fler och striktare boenderegler att följa på PGPR än det gör på Helsingkrona Nation – så jag kan i princip vara helt säker på att alla i min framtida studentkorridor kommer att sköta sig och underhålla det tillsammans! Om du är nyfiken på att se hur jag kommer att bo kan du kika in här och scrolla ner till Room Type C (med AC).

VAD HÄNDER NU?
Nu är det dags för mig att tacka ja till boendeerbjudandet och betala in all hyra i förväg! Yes det stämmer – en hel klumpsumma betalas i förväg för inkommande utbytesstudenter i Singapore. För den nyfikne kommer jag behöva betala ca. 17000 kr för att bo på PGPR i 17 veckor (ca. 4 månader) vilket är helt OK med tanke på att Singapores bostadspriser annars är ganska höga.

Följ gärna min resa till och i Singapore här på bloggen, och skål för att drömmar besannas! ✨

/Märtha, Kandidatstudent i Strategisk kommunikation

📃 Läs reseberättelser från tidigare utbytesstudenter från LU här:
https://utlandsstudier.lu.se/

🌍 Överraskas av Lundastudenters internationella möjligheter här:
https://www.lu.se/studera/internationella-mojligheter

december 3, 2021

Inlägget postades i

Studentliv Studera utomlands

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Omtenta, hur tacklar man det?

Mäktiga domkyrkan!
Mäktiga domkyrkan!
Domkyrkan!

Återigen, glad onsdag!

Ja, ibland åker man på en omtenta. Det kan vara så att man läser två kurser parallellt, och får prioritera bort en tenta. Ens studentengagemang kanske har tagit mycket tid, exempelvis ifall det har varit spexperiod eller om det är något större evenemang på nationen som ska roddas. Ibland kanske bara livet krockar med plugget – och så kan det vara.

Det är inte hela världen att åka på en omtenta. Det viktiga är att man planerar, strukturerar och pluggar ordentligt, fastän man har sin ordinarie kurs som också behöver tid, kärlek och fokus.

“Det finns inga omfester – bara omtentor”, det har väl alla studenter hört otaliga gånger. Studierna bör vara en främsta prioritet, men ordspråket åsyftar, enligt mig, att man ska ta det lugnt. Det är inte hela världen, man löser det!

Så det är mitt tips till er, ta det lugnt – det löser sig!

Ha det fint och ta hand om er.
Alles gut, Dante!

december 1, 2021

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Beslut under Ekonomie kandidatprogrammet

Hej på er! 

I fredags var det grantändning i Lund, så mysigt!!! Lund är verkligen charmigt under alla årstider.  Imorgon är det redan 1 december vilket betyder att den digitala SACO-mässan startar, glöm inte det och ställ frågorna om valen du kommer behöva göra. För under studietiden finns det beroende på vilken utbildning du går olika många beslut som behöver tas. För mig som går Ekonomie kandidatprogrammet har det sett ut så här: 

Termin 4
Det första stora valet sker först under T4 då du väljer inriktning på din utbildning, antingen företagsekonomi eller nationalekonomi. Innan dess har du fått testa på en termin i vardera ämne och har därmed kunnat få en känsla för vad du tycker om mest och vill utvecklas inom! 

Termin 5
Därefter kommer T5 som är helt valfri: här kan du välja att åka på utbyte, ha praktik eller läsa vilka kurser som helst (och det finns det många att välja bland i Lund!!). 

Termin 6  
Här väljer du, inom ditt tidigare valda huvudområde, en inriktning som du läser en kandidatkurs i och sedan skriver ditt examensarbete inom. Inom företagsekonomi går det att välja mellan: 

 • Entrepreneurship/Innovation Management
 • Finansiering
 • Managing and Developing Organizations/Leadership and Change Management
 • Marknadsföring (det valde jag!) 
 • Redovisning
 • Business and Data Analytics (inriktning med start hösten 2021) 

Väljer du däremot nationalekonomi kan du välja dessa inriktningarna: 

 • Finansiell ekonomi
 • Internationell ekonomi och utvecklingsekonomi
 • Makroekonomi
 • Mikroekonomi 
 • Offentlig ekonomi och hälso- och arbetsmarknadsekonomi


Jag har en del vänner som läser en dubbel kandidat, dvs läser en inriktning inom två ämnen för att ytterligare vidga sin kompetens. Det är helt upp till en själv och ens intresse! Hoppas att ni fick en bättre uppfattning kring valen som kan behöva tas. Vi ses i veckan under digitala SACO!

// Bisera 

november 30, 2021

Inlägget postades i

Studentliv

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Om jag inte längre vill plugga på Lunds universitet?

Tjena!

Ja, som rubriken lyder så kan man ibland få den här tanken – tänk om jag inte längre vill plugga på Lunds universitet? Vad gör man i sådan situation? Att plugga på Lund universitet är ju något som de flesta bara drömmer om eller jobbar otroligt hårt för att uppnå, så varför känns det inte som något för mig?

Jo, här är svaret – ibland känner man detta oavsett om har valt rätt ämne eller inte. Det finns liksom inget rätt svar för varför man mår såhär, men det händer och det är viktigt att komma ihåg att det kan hända oss alla, och man inte borde känna någon press eller ångest om.

Jag kom in på det som jag hade sökt på och kunde inte bli mer glad över mitt val, men även jag kände detta några gånger så det är verkligen något som man inte borde må dåligt över.

Händer det att man tänker på detta så kan man alltid prata med en studievägledare, snacka med ens kompisar som har pluggat längre än man själv har, ta en kort paus från plugget och börja igen lite senare, eller kika på andra utbildningar som kanske känns mer lockande. Ibland är det svårt att veta direkt vad det är som får en att känna ångest eller oro, så man måste kolla åt alla håll!

Vill du veta mer om våra utbildningar och liknande så kan du alltid besöka oss på den digitala SACO mässan (1-3 december)! 

Har du några frågor kan du alltid ställa dem i kommentarerna eller nå oss på våra sociala medier!

Lycka till!

//Ismar, masterstudent i rättssociolgi

november 26, 2021

Inlägget postades i

Studentliv

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Äldre inlägg