Lundastudent

Livet som student vid Lunds universitet

Visa rutor

Studiechansen

Hej allihopa och hoppas ni har en bra sommar! 

Idag tänkte jag skriva om en helt ny grej, som faktiskt lanseras idag! Det heter Studiechansen och är en helt ny utbildning som bland annat är en del av Utbildningsdepartementets satsning för att hjälpa Sverige genom coronakrisen. Genom att satsa på utbildningar runt om i landet hjälper staten befolkningen att hitta ny sysselsättning när jobbmöjligheterna kanske inte är lika säkra. 

Studiechansen har utformats på det sätt att det finns ett antal nya utbildningar som startar till hösten. För att vara behörig till kurserna behöver du ha grundläggande högskolebehörighet. 

Inom Studiechansen finns det något för alla. En introduktionstermin, två tematerminer eller vidareutbildning. Kurserna söks via antagning.se och det är först till kvarn! Det betyder alltså att du blir antagen utifrån hur snabbt du anmäler dig, inte med betyg eller HP!

Så tveka inte att söka nu! Det är en helt unik chans för att komma in på universitetet i höst!

LÄS MER HÄR: https://www.lu.se/studera/valja-studier/program-och-kurser/studiechansen-extra-satsning-hosten-2020#

 

juli 15, 2020

Inlägget postades i

Studentliv

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Imorgon kommer antagningsbeskedet!

Hej!

Imorgon (den 9:e juli) är det en stor dag som många har väntat på, det är äntligen dags för höstterminens antagningsbesked. För många innebär detta också det  första steget in i universitetet, en ny stad, nya vänner. Det blir alltså  
därmed en ny fas i livet för väldigt många. 

Kom ihåg att tacka ja till din utbildningsplats, för att få behålla din plats på utbildningen så måste du göra detta senast den 24 juli. 

Du kan läsa mer om svarskravet här: https://www.antagning.se/sv/Hur-du-anmaler-dig-och-haller-koll/Las-antagningsbeskedet-och-svara-/

Boende i Lund är också en stor fråga. För att öka dina chanser att få ett boende så skulle jag rekommendera att vara ute i god tid. AF Bostäder tillhandahåller flest studentlägenheter och korridorsrum i Lund. Ta gärna en titt på deras hemsida. 

https://www.afbostader.se/att-bo-hos-oss/soka-studentbostad/novisch/


Till alla er som ska börja plugga i höst, jag önskar er alla ett stort lycka till med framtidens studier. Se till att ta vara på studenttiden, den är fantastisk. 

juli 7, 2020

Inlägget postades i

Studentliv

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Hur blir sommaren 2020?

Midsommar i Karlskrona

Hej på er, 

Hoppas att ni mår bra! Den här sommaren spenderar jag i Malmö! Jag lyckades också ta mig en sväng till Karlskrona, Blekinge över midsommarhelgen 🙂 Jag tänkte bjuda på några somriga bilder så ni kan se hur det kan se ut med en sommar i södra Sverige.

Midsommarhelgen spenderades i vackra Karlskrona, och det blev årets första sommardopp!
Åskan har legat i luften en hel del på senaste tiden. Tack och lov hann jag ta mig in innan det började regna efter att denna bild togs på en kvällspromenad förra veckan.
Jag kallar den: Hyllie Skyline. Varje dag som jag cyklar hem från mitt sommarjobb möts jag av detta – och då är det bara en liten bro tills jag är hemma.

Sommaren är ju också skönläsningens tid! Jag har tagit mig igenom Biodlaren från Aleppo under midsommarhelgen (hett tips!). Nu väntar sommarklassikern One day (nej, jag har inte läst den än) och Conversations with friends från samma författare som skrivit Normal people (som också är en svinbra miniserie på SVT (hett tips2)).

Sommarlovsläsning!

Det var lite plock från mina första sommarlovsveckor. Ta hand om er och varandra, så ses vi i höst igen 🙂 

/Izabell

juli 1, 2020

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Vad man ska tänka på innan man börjar på universitetet!

Hej allesammans, hoppas att ni mår allra bäst!

Nu närmar sig tiden då många av er kommer att börja plugga på universitetet, och därför tänkte jag dela med mig av lite saker som kan vara hjälpsamma att tänka på!

1.) Hitta din “rytm”!
Med detta menar jag att man ska se efter vilket pluggsätt passar en bäst eller vilken tid på dygnet man helst gillar att plugga. Universitetet innefattar mycket egenplanering och ansvar så det är upp till en själv att se efter vad som passar en bäst!

2.) Träffa nya människor!
Du kommer att få fantastiska möjligheter under hela din studieperiod att få träffa på nya människor och stifta bekantskap som varar hela livet, så passa på!

3.) Jobba hårt men passa på att ta pauser också!
Det är såklart viktigt att plugga ordentligt men även att ta det lugnt så att du inte känner dig överbelastad eller mår dåligt i pluggandet!

4.) Belöna dig själv ibland!
Efter en god tenta eller långt pluggande så brukar en belöning passa bra – en god kopp kaffe eller en present åt sig själv är en bra motivationsfaktor.

5.) Njut, njut, njut!
Glöm inte att njuta! Ens studieperiod kan flyga iväg otroligt kvickt så glöm inte att ha roligt och må bra!

Lycka till och ha det bäst!

//Ismar

juni 24, 2020

Inlägget postades i

Studentliv

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Ett år kvar!

Midsommarskidåkning!
Midsommarskidåkning!

Hej igen kära läsare,

Hoppas att allt är bra med er och att ni haft en superbra midsommar! 

Till hösten börjar jag mitt sista år i Lund där jag kommer läsa en magister. Det är med blandade känslor jag ser fram emot mitt sista år i Lund. Det ska givetvis bli väldigt häftigt att få komma ut i arbetslivet där jag kan få testa mina kunskaper på ett mer praktiskt sätt. Det känns dock lite vemodigt att lämna den trygghet jag har här i Lund. Det känns även som att jag, trots alla mina år i Lund inte hunnit uppleva allt jag vill uppleva. Jag tänkte därför i detta inlägg prata lite om de saker jag förhoppningsvis hinner göra under mitt sista år.

Jag vill för det första gå på fler baler. Att gå på en bal är så himla kul och väldigt unikt för studietiden. Det finns dessutom en massa olika typer av baler med olika teman. Jag har som vana att gå på samma baler år efter år utan att testa någon ny, vilket kommer att ändras på till de två kommande terminerna. 

Jag ska även börja engagera mig inom kåren vilket jag inte gjort tidigare. Jag ska bli kontaktperson för ett av kårens partnerföretag där jag hjälper dem förmedla kontakt med studenter vid ekonomihögskolan. Detta kommer ge mig värdefulla kontakter, både med företagsrepresentanter men också med andra studenter. 

Ovan nämnda är enbart två av alla de saker jag hoppas kunna göra mitt sista år. Man måste verkligen ta vara på tiden man får! 🙂

Vi hörs snart igen!

Ha en fin sommar!
/Filiph

 

juni 21, 2020

Inlägget postades i

Studentliv

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Lundalivet = ett minne för livet

Hej på er, 

Hoppas att ni mår bra och att ni njuter av det fina vädret. 

Själv tog jag min masterexamen förra veckan (yay) och befinner mig just nu hemma i fina Göteborg. Jag fick tidigare idag en flashback på när jag sökte utbildning för några år sedan. Minns att jag var så ivrig och nervös över att antagningsbeskedet snart skulle komma. Känner ni igen er? 

Att bli antagen vid universitet och börja livet som en lundastudent har givit mig så många minnen. Nedan listar jag det jag tar med mig från min tid i Lund, hittills. 

 1. Alla vänner man har fått på vägen 
  När jag flyttade till Lund så kände jag inte någon där. Det var lite nervöst men samtidigt bra spännande och roligt. Eftersom många flyttar till Lund så är alla ute efter samma sak – utöka sin kompiskrets och ha en massa kul på vägen tillsammans. Under dessa år så har jag träffat personer som jag idag kallar mina bästa vänner. Även personer som man delar minnen med och skrattar åt tiden man tillbringade tillsammans. Jag har även träffat på internationella studenter som jag kan hälsa på utomlands – hur mysigt? 
 2. Utbildning i världsklass  
  Det är svårt att inte tala om kvalitén på utbildningen när man studerar på Lunds universitet. Även detta år rankades vi som topp 100 i hela världen – och bäst i Sverige 🙂 . Jag är helt övertygad om att studierna inte hade varit lika utvecklande eller lärorika ifall vi inte hade så kompetenta undervisare. 
 3. Studentlivet 
  Lunds studentliv är något alldeles extra och det finns något för alla. Nationer, bal, spex och så mycket mer. Evenemang och utgångar som jag definitivt alltid kommer bära med mig. Bör upplevas för att förstås! 

Hoppas att ni njuter av lundalivet minst lika mycket som jag har gjort dessa år – är lite smått avundsjuk på allt det roliga de nya lundastudenterna har framför sig. 

Ta hand om er och ett stort lycka till! 

Kram, 
Minela 

juni 17, 2020

Inlägget postades i

Studentliv

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Klar med kandidatexamen!

Dagen har kommit då det är dags för mig att skriva mitt sista inlägg här på bloggen och igår fick jag även min kandidatexamensuppsats godkänt! Jag är nu officiellt klar med min utbildning och dessvärre också min tid i Lund! Känns helt galet men väldigt bra. Är så nöjd över de 3 fina år jag haft här. 

I början kändes det väldigt förvirrande hur man faktiskt skulle få sin kandidatexamen så jag tänkte berätta lite hur det funkar. 

 • Du måste ha läst 180 hp varav 90 hp inom ditt huvudämne
 • Du måste skriva ett examensarbete
 • Ditt examensarbete bedöms av en examinationskommitté
 • Efter att man lämnat in och presenterat sin uppsats så får man ett betyg. Ibland kan man behöva komplettera innan man är godkänt. Man får feedback på sin uppsats även om man godkänts och får välja själv om man vill ändra lite efter vad sina examinatorer tyckte vad bra/mindre bra
 • När du är nöjd med din uppsats laddar man upp den på databasen LUP Student papers där den sen finns tillgänglig för offentligt bruk
 • Ditt betyg rapporteras in i betygsdatabasen på LU
 • Du kan ansöka om examensbevis
 • KLAR!!!!

Jag är just nu på g med att publicera min uppsats, ni hittar den sedan på LUP Student papers om ni söker på Cecilia, 2020 och väljer Physical Geography and Ecosystem Science som “Department”. 

Önskar er alla en underbar sommar!

Kram, 
/Cecilia

juni 5, 2020

Inlägget postades i

Studentliv

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

En vår med distansundervisning.

Hej på er, 

Just denna fredagkväll sitter jag och studerar inför de sista tentorna för terminen, som kommer upp nästa vecka. Det känns lite konstigt att tänka att det är sommarlov om 6 dagar. Det är ju alltid som mest intensivt i slutet av varje kurs! 

Här tar vi (Katarina (tv), Alexandra (th) en paus från tentaplugget på en bänk utanför biblioteket!

Den här vårterminen har jag verkligen lärt mig att ha rutiner. Distansundervisningen har ställt höga krav på oss studenter att ta ansvar för vår egen bildning och hälsa. Och för oss som bor litet, så har vi behövt bli kreativa för att inte börja klättra på väggarna. Det har blivit många promenader, och ny matlagning! 

Samtidigt, så är alla i samma båt. Vi försöker hjälpas åt att hålla oss motiverade, strukturerade och påminner varandra om att ta ledigt. Att det är okej att det vissa dagar är svårart att “ta tag i saker”. Det har också hänt att vi behövt påminna varandra om att vi har live-föreläsning NU(!!!). Och så har vi delat med oss av bra TV-serier, en del av bättre “kvalitet” än andra.

Sammanfattningsvis så har vi (förhoppningsvis) snart klarat oss igenom straffrättskursen. Och när sommaren är över har vi endast en termin kvar på grundutbildningen – efter det får vi fördjupa oss i det vi själva vill. Det kommer bli riktigt kul! 

Här är jag på Sankt Hans backar under en solig promenad tidigare i vår. Nu är det verkligen mer sommar än det ser ut på bilden!

En nyhet som kom idag är att regeringen har gått ut med att universiteten kan öppna för campusundervisning den 15 juni 2020. Lunds universitet kommer att gå ut med information om vad som kommer gälla specifikt för oss. Här kan du läsa de senaste uppdateringarna! 

Ha en fin sommar! 

/Izabell

maj 29, 2020

Inlägget postades i

Studentliv Studier

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Hejdå vintern, hej sommarn! Helterminstentor på Läkarprogrammet i Lund.

 

Jag är mitt uppe i min tentaperiod. På Läkarprogrammet i Lund skriver vi helterminstentor, vilket innebär att man måste repetera en hel termin inför tentan. 

Jag minns när jag gick på gymnasiet och tyckte att det var omöjligt att memorera 20 glosor inför glosförhöret i tyskan. Nu sitter jag här med betydligt mycket mer omfattande information som ska memoreras. Hur pluggar man på bästa sätt inför en så omfattande tenta?

Mitt bästa tips är att rita mycket så att du får en bild i huvudet av de olika delarna. Bilder som du sedan kan försöka minnas när du ställs inför en fråga angående ämnet i fråga. Dessutom är repetition nyckeln till att komma ihåg mycket information, jag gillar att sitta med en kompis och prata igenom de olika sjukdomsprocesserna. 

/Isabella

maj 29, 2020

Inlägget postades i

Studentliv

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Positivitet!

Hej alla! 

De senaste veckorna har varit hektiska och minst sagt förvirrande. Har precis lämnat in min masteruppsats och det har gått hur bra som helst. Hade det inte varit för mina handledare och skrivkompisar så hade jag nog haft det jobbigt! Det är nämligen så att mitt utbyte till Kanada i höst har blivit inställt, det var iofs väntat. Ärligt talat så känns det ganska surt, men alla sitter vi i samma båt och det finns ingen poäng att tjura. 

Jag ville bara påminna alla att försöka vara positiva, 

Just nu sitter det många studenter som är oroliga för höstterminen och hur den slutar upp. Det vet man inte ännu, men oavsett vad så ska du inte ge upp och tacka nej till din utbildningsplats! Förhoppningsvis blir det tillbaka till det normala i höst om allt lugnar ner sig – om inte så är det inte hela världen. Ni som har bestämt er för Lund kommer fortfarande ha kul samt ha massa andra terminer att avnjuta, studentlivet kan fortfarande avnjutas på andra sätt fram tills att allt återgår till det normala! Man får vara kreativ och ha tålamod helt enkelt, men snart så blir det bra iaf. Försök hålla avstånd, gå med i facebookgrupper när din kurs startas och försök lära känna folk digitalt! Ni kanske tom kan umgås i smågrupper eller studera utomhus i några av våra fina parker! 

Ta hand om er och lycka till!
// Adin =) 

maj 26, 2020

Inlägget postades i

Studentliv

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Sammanfattning av 3 år i Lund!

Terminen lider mot sitt slut och det gör också min tid i Lund!

3 år här har gått så himla fort och herregud vad saker man gjort och lärt sig. Tänkte ägna dagens inlägg till en kort sammanfattning av mina 3 år här. Hoppas det kan ge er lite inspiration kring allt kul och vilka bra möjligheter som finns här!

 • Hösten 2017: Jag börjar det internationella kandidatprogrammet i naturgeografi och ekosystemvetenskap. Klasskompisar från hela världen!
  Terminen inleddes med 3 veckors nollning där jag lärde känna mycket folk från de andra utbildningarna på naturvetenskapliga fakulteten.
 • Våren 2018: Fältresa till Öland med klassen! Varmaste veckan i maj och det kändes som sommar!

 • Hösten 2018: Jag startar upp och blir ordförande för studentföreningen SWAN- Scientific Women’s Academic Network som främjar för kvinnor inom naturvetenskap. Så himla coolt att starta en egen förening och se den växa från 0-125 medlemmar på bara några månader.
  Är också aktiv som studentrepresentant i styrelsen på min institution där jag från insidan fick lära mig hur man styr forskningsgrupper och driver utbildningsprogram.

 • Våren 2019: Börjar jobba som studentambassadör och får åka runt på mässor och träffa alla ER! Riktigt givande och rolig erfarenhet att få dela med sig om något som man gillar så mycket – alltså min studietid i Lund!

 • Sommar 2019: Jag åker till Nya Zeeland för en utbytestermin!

 • Vinter 2019: Kommer hem från Nya Zeeland efter 6 månader i landet. Hann kombinera nytta med nöje då jag reste runt en hel del och fick även insikt i vad jag vill läsa för master.

 • Våren 2020: Fältresa till Uganda med min kurs. Obeskrivligt bra på alla sätt.

 • Sommaren 2020 (om två veckor!!): Inlämning av kandidatuppsats och KLAR med mina studier i Lund. Känns galet med himla härligt såklart!!

Jag har ett inlägg kvar att skriva här på bloggen så vi hörs igen om en vecka! Ha en fin helg 😊

/Cecilia

Fältresa till Öland!
Fältresa till Öland!

This image requires alt text, but the alt text is currently blank. Either add alt text or mark the image as decorative.

maj 21, 2020

Inlägget postades i

Studentliv

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Varför ska man plugga humaniora?

Hejsan allesammans, hoppas att ni mår underbart!

Ofta får man höra om “onödiga utbildningar” eller att man inte ens bör plugga ett visst ämne eftersom att arbetsmarknaden är så tuff. Personligen håller jag inte med. En utbildning är fortfarande en utbildning och det är upp till en själv att upptäcka vad man kan göra med den. Ta exempelvis ett ämne som biologi, som kan innebära en relativt lång och svår utbildning, men som samtidigt också har en tuff arbetsmarknad där det inte nödvändigtvis finns garanti för jobb efteråt. Bör man fortfarande läsa detta ämne? Ja, naturligtvis! Det är som sagt upp till en själv att nyttja den utbildningen. Bara för att en arbetsmarknad kan vara tuff och att det må finnas få arbetsmöjligheter, innebär inte det att utbildningen är dålig eller onödig. 
Ett visst ämnesområde som faller inom denna ram är humaniora, som ibland kan betraktas som just en “onödig vetenskap”. Här kommer ett par exempel på varför detta är fel, och varför man bör läsa humaniora:

1.) Förstå hur man bäst ser till att försvara demokrati!
Humaniora innefattar en rad olika ämnen, från historia till mänskliga rättigheter. Oavsett vilket ämne man fördjupar sig i, så möjliggör humaniora en att förstå de komplexa samhällsfrågor som vi som människor handskas med varje dag. Samtidigt är man mer medveten om hur fragil demokratin är och hur viktigt det är att kämpa mot ideologier som hotar den. Humaniora ger en medel att uppnå detta.

2.) Ett massivt område som fortfarande är väldigt outforskat!
Trots att vi vet en massa gällande de ämnen som humaniora innefattar, är det mycket som vi fortfarande inte har upptäckt. Om man intresserar sig för filosofiska frågor, eller människorätts-värderingar, så är humaniora det som man bör fördjupa sig i och forska vidare inom!

3.) “Vad ska du göra med din examen?”
Hitta ett respekterat och intressant jobb! Många olika individer som jobbar inom allt från FN, EU, olika NGO:s, till författare, filmskapare, har läst humaniora. Ämnesområdet är väldigt stort och bidrar med verktyg såsom analytisk förmåga, kritiskt tänkande, förståelse och kunskap kring rättsliga organisationer samt policy-skapande, och utmärkta kommunikationskunskaper – allt som oftast är högt eftertraktat av en arbetsgivare!

4.) För att det intresserar dig!
Läs det du brinner för, det kommer att underlätta det senare när du kommer in på arbetsmarknaden! Om du är passionerad för det som du läser så kommer du att ge 110% varje gång, och då lönar det sig att läsa något som du är intresserad av!

Har ni några frågor så tveka inte att ställa dem i kommentarsfältet! 

Ha det bäst!
/Ismar

maj 20, 2020

Inlägget postades i

Studentliv

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Äldre inlägg