Hej alla bloggläsare! I slutet på november arbetade jag för Lunds universitet på Sacomässan i Stockholm där jag representerade samhällsvetenskapliga fakulteten. Vi var där under två dagar och träffade flera av er gymnasiestudenter (och kanske framtida Lundastudenter)!
Vanliga frågor som jag fick på mässan om Lunds universitet är:
Vad är det bästa och sämsta med Lund?
Vad finns det för program att plugga?
Hur hittar jag boende?
Jag tänker att jag ska försöka besvara dem frågorna lite kort härnere.
Vad är det bästa och sämsta med Lund?
Det som jag personligen tycker är bäst med Lund är att det finns ett väldigt stort och etablerat studentliv där du själv kan välja hur mycket eller lite som du vill ta del av det. Det är även tryggt att det går att förlita sig på att utbildningen som man väljer är högkvalitativ. Lunds universitet ligger exempelvis i topp 100 i världen och det bedrivs världsledande forskning på universitetet som vi studenter tar del av genom våra lärare.
Det sämsta med Lund är lite svårare att besvara. Jag tänker att en nackdel med ett variationsrikt och starkt studentliv är att det eventuellt kan bli överväldigande. Det kan hända att man tar på sig för mycket, vilket innebär att man kan behöva bli bättre på att tacka nej emellanåt! En nackdel med ett starkt varumärke som universitetet kan vara att det eventuellt blir svårare att ändra på sådant som är väletablerat. Därför finns det dock bland annat kårer och studentföreningar där man som student kan påverka sin studietid!
Vad finns det för program att plugga inom samhälle och beteende?
Det finns många olika program (och kurser) att studera! Om du vill ha en bättre överblick på vad som finns så kan du besöka universitetets hemsida. Det finns alternativ för dem som bland annat är intresserade av psykologi, sociologi, statsvetenskap, geografi eller nationalekonomi. Det finns även information på hemsidan vid programmen om exempelvis arbetsmarknad och karriärmöjligheter.
Tänk på att även om du studerat ett visst program på gymnasiet behöver det inte betyda att du nödvändigtvis vill studera just dessa ämnen på universitetet. Men det är såklart viktigt att dubbelkolla först om du är behörig till utbildningen som du söker till! Om du exempelvis har läst samhällsvetenskapsprogrammet på gymnasiet och vill läsa ett universitetsprogram inom naturvetenskap eller teknik kan du t.ex. behöva läsa till dig kurser på Komvux eller gå det naturvetenskapliga/tekniska basåret.
Hur hittar jag boende?
Det är en bra och viktig fråga! Jag förstår att man möjligtvis är orolig som nybliven student över hur det kommer bli om man behöver flytta till Lund. Men det brukar alltid lösa sig på något sätt och det är därför viktigt att inte tacka nej endast för att man oroad över boende. På vår hemsida har vi en lista på olika sätt som man kan leta efter boende som du kan kika på!
Själv bodde jag i ett korridorsrum via en nation min första termin och flyttade sedan in med en kompis via AF bostäder där jag då blev min kompis inneboende. Om man känner någon som bor i Lund sedan innan kan det vara bra att fråga dem om tips! Kanske har de någon kompis som ska iväg på utbytesstudier och behöver hyra ut sitt boende i andra hand?
Jag hoppas att du har fått lite svar på dina frågor. Om du skulle ha några andra funderingar så rekommenderar jag att kika på hemsidan och eventuellt höra av dig till en av våra fantastiska studievägledare!
Utöver detta…
Grattis till er som fick reda på att ni blivit antagna till en utbildning på Lunds universitet i förrgår och för er som står som reserv, kom ihåg att andra antagningsbeskedet kommer den 19 december! Lycka till!
Tjolahopp,
Nicole, psykologstudent
Kommentarer