Lundastudent

Livet som student vid Lunds universitet

Visa rutor

Jag var på Sacomässan i Stockholm!

Nicole står med armarna i kors framför en bild på universitetsbiblioteket i Lund i universitetsmontern på Sacomässan i Stockholm.

Hej alla bloggläsare! I slutet på november arbetade jag för Lunds universitet på Sacomässan i Stockholm där jag representerade samhällsvetenskapliga fakulteten. Vi var där under två dagar och träffade flera av er gymnasiestudenter (och kanske framtida Lundastudenter)!

Vanliga frågor som jag fick på mässan om Lunds universitet är:

Vad är det bästa och sämsta med Lund?

Vad finns det för program att plugga?

Hur hittar jag boende?

Jag tänker att jag ska försöka besvara dem frågorna lite kort härnere.

Vad är det bästa och sämsta med Lund?

Det som jag personligen tycker är bäst med Lund är att det finns ett väldigt stort och etablerat studentliv där du själv kan välja hur mycket eller lite som du vill ta del av det. Det är även tryggt att det går att förlita sig på att utbildningen som man väljer är högkvalitativ. Lunds universitet ligger exempelvis i topp 100 i världen och det bedrivs världsledande forskning på universitetet som vi studenter tar del av genom våra lärare.

Det sämsta med Lund är lite svårare att besvara. Jag tänker att en nackdel med ett variationsrikt och starkt studentliv är att det eventuellt kan bli överväldigande. Det kan hända att man tar på sig för mycket, vilket innebär att man kan behöva bli bättre på att tacka nej emellanåt! En nackdel med ett starkt varumärke som universitetet kan vara att det eventuellt blir svårare att ändra på sådant som är väletablerat. Därför finns det dock bland annat kårer och studentföreningar där man som student kan påverka sin studietid!

Vad finns det för program att plugga inom samhälle och beteende?

Det finns många olika program (och kurser) att studera! Om du vill ha en bättre överblick på vad som finns så kan du besöka universitetets hemsida. Det finns alternativ för dem som bland annat är intresserade av psykologi, sociologi, statsvetenskap, geografi eller nationalekonomi. Det finns även information på hemsidan vid programmen om exempelvis arbetsmarknad och karriärmöjligheter.

Tänk på att även om du studerat ett visst program på gymnasiet behöver det inte betyda att du nödvändigtvis vill studera just dessa ämnen på universitetet. Men det är såklart viktigt att dubbelkolla först om du är behörig till utbildningen som du söker till! Om du exempelvis har läst samhällsvetenskapsprogrammet på gymnasiet och vill läsa ett universitetsprogram inom naturvetenskap eller teknik kan du t.ex. behöva läsa till dig kurser på Komvux eller gå det naturvetenskapliga/tekniska basåret.

Hur hittar jag boende?

Det är en bra och viktig fråga! Jag förstår att man möjligtvis är orolig som nybliven student över hur det kommer bli om man behöver flytta till Lund. Men det brukar alltid lösa sig på något sätt och det är därför viktigt att inte tacka nej endast för att man oroad över boende. På vår hemsida har vi en lista på olika sätt som man kan leta efter boende som du kan kika på!

Själv bodde jag i ett korridorsrum via en nation min första termin och flyttade sedan in med en kompis via AF bostäder där jag då blev min kompis inneboende. Om man känner någon som bor i Lund sedan innan kan det vara bra att fråga dem om tips! Kanske har de någon kompis som ska iväg på utbytesstudier och behöver hyra ut sitt boende i andra hand?

Jag hoppas att du har fått lite svar på dina frågor. Om du skulle ha några andra funderingar så rekommenderar jag att kika på hemsidan och eventuellt höra av dig till en av våra fantastiska studievägledare!

Utöver detta…

Grattis till er som fick reda på att ni blivit antagna till en utbildning på Lunds universitet i förrgår och för er som står som reserv, kom ihåg att andra antagningsbeskedet kommer den 19 december! Lycka till!

Tjolahopp,

Nicole, psykologstudent

december 12, 2024

Inlägget postades i

Studentliv

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Den sista tiden på mitt utbyte i Edinburgh

Hej alla läsare! Det har redan blivit dags för mitt sista blogginlägg den här terminen. Idag reflekterar jag lite över den sista tiden på min utbytestermin vid University of Edinburgh. De senaste veckorna har jag spenderat mestadels med tentaplugg. Det är nämligen dags! Imorgon har jag en tenta och på torsdag två tentor. Jag hade minst sagt lite otur med schemat eftersom alla mina tentor hamnade i samma veva.

Tentorna här skrivs mellan 9 och 20 december. Det har verkligen märkts på campus att det är tentaperiod. Jag har inte lyckats hitta plats att plugga varken på biblioteken eller campus de senaste veckorna. Istället har jag försökt plugga hemifrån korridorsrummet så gott det går. Dagarna har gått in i varandra lite. Jag har tagit mina dagliga promenader i parken, till mataffären eller runt i mitt kvarter, men i övrigt spenderat tiden med hela höstterminens samlade kursmaterial. Kort sagt har det inte varit den roligaste eller mest äventyrliga tiden på utbytet. Som tur är tog jag några välbehövliga pauser, gick på teaterföreställning och fortsatte gå på yogapass på universitetsgymmet.

En fantastiskt rolig teaterföreställning!

Tentorna skiljer sig mycket mellan Edinburgh och Lund. Hemma är jag van att skriva långa femtimmarstentor. På Geocentrum i Lund läser vi dessutom en kurs i taget och tentar av delkurser löpande under terminens gång. I Edinburgh är tentorna 2-3 timmar långa och har ett helt annat upplägg. Tentorna här har beskrivits mer som essäform med få men breda frågor, åtminstone i två av mina kurser. Det är svårt att veta exakt vad jag ska förvänta mig, men jag har förberett mig så gott jag har kunnat. Nu känner jag mig (förhoppningsvis) redo!

Solnedgång under en av alla mina promenader i The Meadows, en park som jag bor precis bredvid.

På torsdag kväll är tentorna överstökade och jag kan väcka liv i min turistanda och mina utflyktsplaner igen. Jag har nämligen drygt en vecka kvar i Skottland innan det är dags att åka hem strax före jul. På fredag ska jag titta på ett luciatåg här i stan! Och på måndag får jag besök av min pojkvän igen. Det känns fint att vi åkte hit tillsammans i september och nu åker hem tillsammans i december.

Det känns lite overkligt att tiden har gått så fort! Jag räknade ut att min tid i Skottland kommer att bli 108 dagar. Det låter inte som så länge, men tiden har verkligen innehållit mycket. Jag kommer hem med många minnen, upplevelser, erfarenheter, lärdomar och äventyr i bagaget. Det är nästan exakt ett år sedan jag fick min nominering till utbytet i Edinburgh. Med facit i hand var det precis rätt plats för mig att åka på utbyte. Det är jag otroligt tacksam för! Jag längtar redan tillbaka hit faktiskt! Här i Skottland finns många platser som jag vill återvända till och ännu fler att upptäcka.

Ett av alla utflyktsmål under hösten: Knockan Crag i The Highlands.

Idag kommer antagningsbeskedet för vårterminen! Jag håller tummarna att ni har kommit in på era utbildningar. För er som vill söka internationella masterprogram vid Lunds universitet är den sista dagen att ansöka 15 januari. Lycka till med eventuell ansökan! Välkomna till Lunds universitet!

God jul och gott nytt år!

Ta hand om er! <3

/Malin, geologistudent

december 10, 2024

Inlägget postades i

Studentliv

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Utflykter i Lund med omnejd

Livet för en student handlar inte bara om studier. Det är viktigt att ta en stund för återhämtning ibland, ett bra sätt att göra detta är att utforska sina omgivningar, bilden ovan är till exempel från Veberöd, Knivsåsen. För den som planerar att börja plugga i Lund men kanske aldrig varit här innan kan det vara svårt att veta vad det finns för möjligheter till utflykter! Jag tänkte därför att jag skulle komma med lite tips!

Köpenhamn

Lund ligger väldigt nära Köpenhamn. Det är väldigt lyxigt att bara kunna ta tåget och sedan befinna sig i ett annat land. Köpenhamn är mycket fint året runt och Tivoli brukar dessutom hålla öppet kring jul!

 

Bild på husen vid Ströget i Köpenhamn

Friluftsliv

I Skåne finns det mycket fin natur att vara ute och vandra i för den som gillar friluftsliv. Exempelvis kan man besöka Limhamns kalkbrott och för den lite hurtigare finns Skåneleden som går genom Lunds kommun.

 

Bild från ett stenbrott från när jag var ute och vandrade

Nationerna

Nationerna i Lund kanske inte riktigt räknas som en utflykt (såvida de inte anordnar en), men de kan vara roliga ställen att besöka! Ofta anordnar de caféer, pubar, luncher eller andra aktiviteter till rimligt pris för studenter! 

 

Kalmar Nation

Malmö

I grannstaden Malmö finns det massvis att göra för studenter. Här finns museum, restauranger, teatrar och allt möjligt kul. Många ställen har dessutom studentrabatt!

 

Lilla Torg i Malmö

Hoppas att ni har fått lite inspiration för att utforska orådet kring Lund!

 

Allt gott,

Smilla

december 5, 2024

Inlägget postades i

Studentliv

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

En typisk dag för en juriststudent!

Hej, allihopa!

Ni är kanske några som undrar hur en typisk dag för en juriststudent ser ut och det tänkte jag berätta för er i detta inlägg!

06:30 Vanligtvis (okej, det kanske var lite överdrivet) stiger jag upp vid denna tid. Denna terminen har vi haft många föreläsningar som börjar redan vid 08:00 så då blir det att ställa klockan tidigt.

Det blir lite lättare att gå upp när det är mörkt ute om man har en fin julstjärna!
Det blir lite lättare att gå upp när det är mörkt ute om man har en fin julstjärna!

08:00 Antingen börja en föreläsning nu (obs. akademisk kvart såklart ;)) eller så har man varit duktig och tagit sig till Juridicum (juridiska fakulteten) för att plugga vid denna tiden. Biblioteket öppnar 08:00 och stänger 20:00 måndag till fredag. På helgerna har det öppet 09:00-17:00.

10:00 Föreläsningen är över. Dags för lite eget plugg innan det är dags för bästa tiden på dagen; lunch!

12:00 Lunch. Man bör såklart alltid ha med en matlåda man kan värma men ibland blir det inte så… Men som tur är ligger Juridicum mitt i stan så det är bara att promenera några minuter så har man massa olika lunchalternativ. Kanske är man sugen på en falafel för 30 kronor?

14:00 Beroende på termin har man antingen något grupparbete vid denna tiden eller eget plugg. Även om man läser juridik så är man självklart varmt välkommen att besöka de andra fakulteten ifall man vill ha lite omväxlande studiemiljö.

15:00 Fikapaus. De flesta fakulteter har en liten cafeteria där man kan köpa något att snacksa på!

16:00/17:00 Dags att dra hemåt! 

Det sköna med att vara student är att dagarna är varierande och att det är väldigt flexibelt. En dag kanske du behöver sova ut och då är det bara att plugga en extra timme på kvällen om man känner så. Det är en enorm frihet som kommer med mycket ansvar, eftersom det inte är någon som kommer påminna dig om plugget utan man får planera sin tid väl. Det brukar inte vara något problem utan tycker man det man läser är intressant brukar det lösa sig naturligt. 

Ha en underbar vecka med massa julmys och pynt!

//Rebecca

december 3, 2024

Inlägget postades i

Studentliv

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Jag har varit med i ett spex!

Hej alla läsare! Under denna termin var jag engagerad i ett spex, nämligen Var Gladspexarnas nyuppsättning av “Bröderna Grimms, Lyckliga i alla sina dagar“. Jag har tidigare, för cirka fyra år sedan, även varit med två terminer i ett annat spex.

Vad är ett spex?

Ett spex är en form av amatörteater som har inslag av sång och komedi. Spexen genomförs oftast i studentsammanhang och i Lund är den äldsta spexensemblen Lundaspexarna som grundades cirka 1886. Lundaspexarna har traditionellt sett endast män på scen men i resten av sektionerna är det könsblandat. I kontrast till detta finns Boelspexarna som etablerades 1994 där det endast är kvinnor på scen men är också könsblandat i övrigt. De resterande spexen som jag känner till tar inte någon hänsyn till könstillhörighet varken på scen eller annars. Det finns både spex som tillhör en viss nation (exempelvis Kristianstad och Helsingkrona nation) och de som inte gör det (exempelvis Var Gladspexarna). 

Vad kan man göra i ett spex?

Spex, utöver de som står på scen, innehåller flera olika sektioner. Jag var med i syet denna gång, vilket är de som syr kostymerna till skådespelarna. Det finns även tekniken, bandet, dekoren (som skapar bakgrunden och rekvisitan), sminket, viet (som håller i gemensamma aktiviteter), sexmästeriet (som lagar maten till oss som jobbar), manusgruppen, marknadsföring och några fler! Så om du inte känner för att stå på scen finns det många andra roliga saker att göra!

Hur mycket tid behöver man dedikera till ett spex?

Det beror på! Det spexet som jag var med i nu varade perioden cirka en månad men vi förväntades vara där sex dagar i veckan. Andra spex kanske har en längre spexperiod som sträcker sig över flera månader men där de ses färre gånger i veckan. Olika sektioner kan också ha olika mycket att göra. I syet var det ganska jämnt hur mycket som behövdes göra innan föreställningarna men under själva föreställningsveckan var vi redan klara och kunde slappna av mer. Tekniken däremot hade det relativt lugnt innan föreställningarna men under föreställningsveckan behöver de vara ständigt närvarande och går oftast sist hem.

Vad är roligt med spex?

Utöver att man får träffa väldigt fina och roliga personer från andra program och sammanhang, så var det även kul att få vara lite kreativ! Det är ett lätt sätt att komma in i studentsammanhanget i Lund när man är ny som student. Oftast får man både lära känna personerna i sin sektion, men även andra sektioner under middagarna, sittningarna och andra gemensamma aktiviteter. 

Hoppas du känner dig taggad på att gå med i ett spex när du börjar studera! Om du har några funderingar, går det bra att skriva dem i kommentarerna.

Tjolahopp!

/Nicole. psykologstudent

november 28, 2024

Inlägget postades i

Studentliv

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Vardagen som utbytesstudent i Skottland

Hej alla läsare! Samma dag som det snöade en decimeter snö hemma i Lund förra veckan var det strålande sol i Edinburgh. Men i helgen föll den första snön även här! Vinterns ankomst påminner mig om hur snabbt tiden går. Mitt utbyte börjar närma sig sitt slut. Idag handlar bloggen om hur vardagen ser ut för mig som utbytesstudent i Edinburgh.

En typisk dag

Det blir faktiskt snabbt vardag lite oavsett var man befinner sig. Man hittar sina favoritställen och skapar sina rutiner runt det. Bästa mataffären, caféet, bokhandeln, marknaden, bageriet, promenadområdet. Det finns dagar som är väldigt mycket vardag och dagar som är väldigt lite vardag. En period när det var mycket inlämningsuppgifter kändes det som att jag bara rörde mig mellan hemmet, biblioteket och campus. Andra dagar har spenderats mer med utflykter, upplevelser och upptäcktsfärder. Därför är det svårt att sätta fingret på vad som är en typisk dag. Är det dagarna då jag går upp, äter frukost, tar bussen till campus, har föreläsning, handlar kaffe i pausen med de andra utbytesstudenterna, äter lunch på nåt campuscafé, pluggar i bibblan och kommer hem igen? Eller är det dagarna då jag mitt i allt det där också tar en långpromenad och upptäcker en ny stadsdel, går på museum eller utforskar stans veganska restaurangutbud? Kanske är en typisk dag en blandning.

Det fasta veckoschemat

Det som alltid ramar in ens vardag är ju det mer eller mindre fasta schemat. Sen terminen startade i mitten av september har jag haft ett fast veckoschema. På University of Edinburgh påbörjas höstterminen med tio veckor undervisning. Den tiden har inneburit föreläsningar, seminarier, exkursioner, övningar, redovisningar, grupparbeten och inlämningsuppgifter. Fram till i fredags förra veckan har mitt veckoschema ramat in en stor del av tiden.

  • Måndag Paleontology, antingen föreläsning (kl. 12-15) eller exkursion (kl. 12-19).
  • Tisdag Near Surface Geophysics, antingen föreläsning eller övning (kl. 14-16). Yogapass på universitetsgymmet (kl. 17-18).
  • Onsdag Sedimentology, föreläsning och övning (kl. 09-12). Hydrogeology, övning (kl. 13-14).
  • Torsdag Formation and Evolution of Continents, föreläsning (kl. 14-17).
  • Fredag The Geological Evolution of the British Isles, föreläsning och övning (kl. 09-13). Hydrogeology, föreläsning (kl. 14-16).

Från och med den här veckan har mitt schema ändrats. Tentaperioden närmar sig. Imorgon har jag ett “practical test” i sedimentologi och på torsdag inlämning av fältrapport i geofysik. Sen rullar tentaperioden igång!

Ensam i en ny stad

Det har funnits tillfällen under min utbytestid då jag har känt mig ganska ensam. Även om jag har lärt känna folk och fått nya kompisar här, så är det stundtals svårt att vara långt bort från ens familj och vänner och tryggheten som det innebär. Jag tror att det är vanligt att känna sig ensam ibland under sin utbytestid, även om man har folk omkring sig. En del av hela upplevelsen är att inse och acceptera att den nya vardagen kan kännas främmande.

Besök hemifrån Sverige

Under min tid i Skottland har jag haft besök ungefär varannan eller var tredje helg. Det känns roligt att få visa upp min nya stad och agera lite guide. Det finns så mycket att se här! Besök hemifrån är också ett väldigt bra botemedel mot hemlängtan som kommer och går!

Matlagning i korridorsköket… eller?

Jag tycker om att laga mat och förbereder ofta matlådor hemma i Lund. Här har det dock blivit annorlunda. Sen jag flyttade till studentkorridoren i början av oktober har det inte blivit så mycket avancerad matlagning. I köket finns kyl, frys, mikrovågsugn, spis och ugn, men inget annat. (Inte ens ugnsplåtar!) Varje student behöver själv ordna kastrull, stekpanna, bestick, glas, skålar, tallrikar osv. Jag har införskaffat det nödvändigaste, men det finns en gräns för hur mycket matlagning det blir i det spartanska korridorsköket. Eftersom jag bara bor här i drygt två månader känns det onödigt att fixa massa köksgrejer. Så förutom att jag längtar efter alla nära och kära hemma, längtar jag efter att kunna laga mina vanliga recept igen!

Vardagen från och med nu

Nu när undervisningsperioden är över finns det inget veckoschema att förhålla sig till längre. Det är upp till mig hur jag ska lägga upp dagarna! Framöver blir det mestadels fokus på tentaplugg. I mitten av december har jag nämligen tre tentor. Nu när de mörka vintermånaderna har anlänt känns det extra viktigt att få lite solljus varje dag. Vardagen framöver innebär många pluggtimmar och däremellan en hel del långpromenader. Jag sparar utflyktsidéer och ännu mer turistande till de nio dagar av ledighet som jag har efter tentorna innan det är dags att åka hem till Sverige.

Ta hand om er i vintermörkret!

/Malin, geologistudent

november 26, 2024

Inlägget postades i

Studentliv

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Stöd som student

Hej!


Inför universitetsstudenter kan det kännas som att man plötsligt kastas ut ensam i en värld man inte riktigt känner till. Jag tänkte därför idag upplysa om den hjälp man kan få som student om man stöter på några problem eller svårigheter. Först och främst har man såklart rätt till stöd i sina studier om man sedan innan har någon form av funktionsnedsättning eller funktionsvariation. Själv har jag bland annat fått hjälp med uppläsningstjänst! Pedagogiskt stöd går att få för flera olika sorters tillstånd, både fysiska och psykiska. Dessa är:

  • hörselnedsättning

  • läs- och skrivsvårigheter/dyslexi

  • psykiska och neuropsykiatriska funktionsnedsättningar

  • rörelsehinder

  • synnedsättning

  • andra kroniska sjukdomar och eventuellt mental ohälsa.

Tillståndet måste vara långvarigt för att kvalificera för pedagogiskt stöd, men om man behöver stöd en kortare period kan man kontakta sin institution för att diskutera möjligheterna.

 

En annan form av stöd för studenter är Studenthälsan. Här kan du bland annat få hjälp med stress, testa dig för sjukdomar, få tid hos kurator eller sjuksköterska samt göra en intresseanmälan för psykoterapi med en psykologstudent. Man ska komma ihåg att problemen ska vara studentrelaterade, men Studenthälsan kan ändå hjälpa dig hitta rätt plats att söka vård på med andra problem. Dessutom finns på Studenhälsans hemsida länkar med diverse tips för att överkomma de vanligaste problemen så som ensamhet, stress och oro.

 

För den som mer behöver stöd med framtidsplaner eller liknande kan studievägledarna vara ett alternativ. De kan hjälpa dig reda ut vad du vill plugga, hur du vill plugga och vad det finns för framtida arbetsmöjligheter för de olika utbildningarna. På Lunds universitet finns både ämnesinriktad studievägledning och allmän studievägledning.

 

Ofta finns det också möjlighet att kontakta sin fakultet, sin studentkår eller Lunds universitets Studentkårer för att få hjälp med problem eller funderingar gällande utbildning.

 

Jag hoppas ni nu känner er lite tryggare!

 

Allt gott,

 

Smilla

november 21, 2024

Inlägget postades i

Studentliv

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Aktiviteter utanför plugget!

Hej alla läsare!

Detta inlägg tänkte jag tillägna åt att berätta om vad man som student kan ägna de få timmarna man har kvar åt när man pluggat klart för dagen:

Studentliv

Jag har tidigare varit väldigt aktiv på en studentnation. En nation är en form av förening för studenter och av studenter där du kan både gå och jobba luncher, middagar, klubbar, bruncher och mycket mer! Nationen är som ett andra hem för måna studenter, eftersom man regelbundet umgås med samma personer som har liknande intressen. Jag skulle varmt rekommendera att engagera sig i en nation när man börjar studera i Lund för att få den unika studieupplevelsen som endast Lund kan erbjuda!

Föreningar/kårer

Det finns oändligt många föreningar och sällskap i Lund. Jag kan nästan garantera att det finns ett för varje litet intresse – och om det mot förmodan inte skulle finnas är man varmt välkommen att starta sin egen lilla klubb. 

Utöver detta är en del studenter engagerade i kåren som tillhör den utbildning man studerar. Där kan man utöver att vara med i en studiesocial verksamhet ofta även engagera sig i utbildningsfrågor – coolt!!

Aktiviteter som inte är studentrelaterade –> Malmö

För den som är trött på studentlivet eller helt enkelt inte känner att det är för dem är Malmö endast en kvart bort och där finns det lite mer storstadspuls och tillhörande aktiviteter som inte kräver studentmedlemskap.

Bild från en utflykt till Smygehuk!
Bild från en utflykt till Smygehuk!
Vad jag gör denna terminen:

Tillskillnad från föregående terminer har jag denna terminen valt att fokusera på lite andra aktiviteter. Jag har bland annat försökt umgås mer med mina vänner som inte studerar (det är lätt att man hamnar i en bubbla här i Lund med alla nya man träffar!). Jag har ett extrajobb som tar en del tid men något jag har försökt att prioritera är att hitta mer tid åt läsning. Jag tycker att det är svårt att läsa skönlitteratur när mycket av ens dag går åt att läsa kurslitteratur men denna terminen har det gått bra!

Allt gott fina läsare, ha en underbar vecka!

/Rebecca

 

 

november 19, 2024

Inlägget postades i

Studentliv

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Hur är det att jobba som studentambassadör?

Hej!

Idag tänkte jag skriva lite kort om min upplevelse av att jobba som studentambassadör och vad det innebär. Det är ett uppdrag som jag kombinerar med mina studier och som även du eventuellt hade kunnat göra i framtiden som Lundastudent!

Central studentambassadör – vad gör jag då?

Jag är för tillfället central studentambassadör på Lunds universitet, vilket innebär att jag representerar hela universitetet under mitt uppdrag. Jag förväntas ha generell koll på de flesta program som finns på universitetet, samt kunna prata om antagning, urvalskriterier och liknande! Det är såklart också okej att säga att man inte vet och hänvisa vidare till studievägledare vid universitetet.

Som central studentambassadör har jag under våren 2024 åkt på mässor som anordnas i gymnasieskolor eller mindre mässor runtom i landet (exempelvis Båstad och Jönköping). På hösten brukar de större mässorna anordnas. I år är det Göteborg 21-23 november, Stockholm den 27-28 november och Malmö den 4 december!

En del av mitt arbete som central studentambassadör är även att skriva för Lundastudent-bloggen (alltså denna blogg som du läser just nu)!

Studentambassadör via sin fakultet – vad är det?

Innan jag blev central studentambassadör tillfrågades jag av min fakultet, den samhällsvetenskapliga fakulteten, eftersom jag studerar på psykologprogrammet att vara med som studentambassadör på en utbildningsmässa förra året (det går dock även att göra en intresseanmälan för att bli studentambassadör på hemsidan.) I den rollen representerade jag de program som finns på min fakultet, men representerade såklart också Lunds universitet. Däremot förväntades jag inte nödvändigtvis kunna prata om program som finns på de andra fakulteterna (en fakultet är ett utbildningsområde med många olika program och kurser).

Nicole står på LTH-campus iklädd en neongul reflexväst med en karta och en skylt där det står "inspirationsdagarna".
På Inspirationsdagarna patrullerade jag runt på LTH-campus på eftermiddagen för att guida eventuella förvirrade gymnasiestudenter.

Vad är roligast med att vara studentambassadör?

Jag tycker att det allra roligaste med arbetet är att få prata med gymnasieelever och andra blivande universitetsstudenter om deras planer, förväntningar och framtid. Det är kul både när det finns en konkret plan och när det är mer osäkert. Det är roligt att kunna få motivera och inspirera till olika program och kurser och till universitetsstudier i allmänhet.

Det är också kul att få besöka olika platser i Sverige. Jag hade exempelvis aldrig varit i Jönköping innan jag besökte deras mässa.

Vad gjorde jag senast?

Senaste uppdraget var förra veckan då jag arbetade på Inspirationsdagarna (se bilderna ovan). Det är ett evenemang som Lunds universitet anordnar där cirka 6500 gymnasiestudenter från Skåne, Blekinge och Hallands kommer för att besöka universitetet. Det anordnas föreläsningar om bland annat hur det är att vara Lundastudent, mer programspecifika föreläsningar och om internationella möjligheter.

Jag arbetade mest i vårt informationstält vid LUX där vi guidade studenter till olika platser, gav ut vårt nya utbildningsmagasin och besvarade allmänna frågor. Jag patrullerade även fram och tillbaka en sträcka vid LTH (Lunds Tekniska Högskola) för att fånga upp eventuella gymnasieelever som behövde hjälp! 

Hoppas vi ses på någon mässa framöver!

Tjolahopp!

/Nicole, psykologstudent

november 14, 2024

Inlägget postades i

Studentliv

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Paus från plugget: Dagsutflykt till några skotska slott

Hej alla läsare! I skrivande stund har jag precis kommit hem till Edinburgh efter en dagsutflykt. Det har varit intensiva veckor med kurserna och jag behövde en ordentlig paus. Då passade det bra att bocka av några platser som jag har velat besöka. Det var skönt att komma iväg från stan, släppa plugget och få turista lite istället!

I morse bar det av med bussen mot Dirleton, en liten by ungefär tre och en halv mil öster om Edinburgh. Jag hade verkligen tur för just den bussen åker hela vägen från där jag bor till slottet! Det tog ungefär en och en halv timme dörr till dörr. Väl framme strosade jag runt i slottsträdgården där det fortfarande blommade en del och utforskade slottet. Dirleton Castle började byggas på 1200-talet och har till viss del blivit till en ruin sedan det övergavs på 1600-talet.

Efter ungefär en timmes besök på slottet tog jag bussen till North Berwick, ett kustsamhälle bara 10 minuter från Dirleton. North Berwick var så mysigt och verkligen en plats jag gärna hade besökt längre! Den här gången blev det ett kort besök med lunchpaus och promenad längs stranden.

Från North Berwick gick bussen som skulle ta mig till nästa slott. Efter en kvarts bussresa var jag framme: Tantallon Castle, ett slott från 1300-talet på en klippa vid kusten. Det var otroligt häftigt att se! Dramatisk miljö! Även här var delar av slottet i ruiner, men man kunde gå upp för spiraltrappor i några av tornen. Det här slottet var nog dagens höjdpunkt och det var lite motvilligt som jag behövde vända på klacken och gå till busshållplatsen!

Det gällde att hålla koll på tiden för bussen till Dunbar gick bara en gång varannan timme. Och snart skulle ju solen gå ner! Efter ungefär en halvtimmes bussresa befann jag mig i Dunbar där jag faktiskt (nästan) har varit en gång tidigare! För tre veckor sen åkte jag på exkursion med min paleontologikurs och då tittade vi på fossil längs kusten strax söder om Dunbar. Idag blev det en kort promenad till kajen i Dunbar. Där fanns en till slottsruin, men den fick man bara titta på utifrån tyvärr. Efter en fin solnedgång vid vattnet gick jag till tågstationen för att åka hemåt.

Redan efter 20 minuters tågresa var jag tillbaka i Edinburgh! Jag promenerade hemåt genom stan och bestämde mig för att knyta ihop säcken med ett sista slottsbesök för dagen, om än kort. Jag tog mig uppför slottsbacken och tittade på Edinburgh Castle från utsidan och den fina vyn över stan.

Utflykter riskerar att kosta en del med alla inträden och transporter. Så, hur var det idag? Eftersom jag har blivit medlem i Historic Scotland får jag fritt inträde på många historiska sevärdheter runtom i landet, däribland slotten som jag besökte idag. Därför kostade resan inte alls mycket. De enda utgifterna blev egentligen buss- och tågbiljetterna som landade på ungefär 11 pund (ca 150 kr) totalt. Jag tyckte det var lätt att ta sig runt i East Lothian, som området heter. Mitt månadskort för Edinburghs kollektivtrafik sträckte sig en bit av resan och efter det gällde en och samma dagsbiljett för hela området som jag reste i.

Det blev en väldigt trevlig och rolig utflykt! Jag är glad att jag tog mig tid att pausa från kursernas deadlines och all läsning och spenderade söndagen med att uppleva de här fantastiska historiska platserna!

Den här veckan är det förresten jag som håller i Instagramkontot @naturvetenskap_lu, så tips är att följa kontot om ni vill höra mer om att vara på utbyte i Edinburgh!

Ta hand om er!
/Malin, geologistudent

november 12, 2024

Inlägget postades i

Studentliv

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Att skriva uppsats och papers

Hej igen!

 

Idag tänkte jag att jag skulle skriva lite utifrån min situation som student just nu! Jag har nämligen precis haft ett möte för att bolla idéer för min masteruppsats med kursare och lärare. Innan jag började studera på universitetet för fyra år sedan oroade jag mig en del för att jag inte skulle klara av att skriva uppsatser på universitetsnivå. Personligen hade jag bara skrivit kortare uppsatser av vilken den längsta och mest akademiska var mitt gymnasiearbete. Jag var lite rädd för att detta inte hade förberett mig nog för universitetsstudier och att jag inte skulle kunna komma på bra nog ämnen och frågeställningar för framtida uppsatser.

Exempel på uppsatsens olika delar (Från min B-uppsats, Smilla Sundén Pettersson, Medea – varken mor eller maka, Kvinnligt främmandeskap i Euripides Medea, innehållsförteckning)

För er som kanske har samma funderingar och rädslor som jag tänkte jag att jag skulle komma med lite lugnande och rådgivande ord. För det första är gymnasiearbetet en bra förberedelse för hur det är att skriva ett arbete på universitetsnivå. Det är också viktigt att komma ihåg att det är det allra första större arbetet man gör och därför känns det också mer förvirrande än vad det kommer göra senare. Precis som med allt annat är uppsatsskrivande något som övas upp. Efter ett tag känns 20-30 sidor inte som så mycket och research går fortare för att man blir mer effektiv gällande att sortera bort information som inte är användbar.

 

Det kan också vara lugnande att veta att för alla större uppsatser (B-, C-, magister- och masteruppsats) så tilldelas man som student en handledare. Handledaren har som uppgift att vägleda och ge respons under arbetets gång. Du står alltså inte ensam när du skriver de uppsatser som är viktigast. Storleken på uppsatser kan variera en del beroende på fakultet och inom vilket ämne man studerar. Jag som är litteraturstudent tenderar att ha längre uppsatser än många som pluggar något naturvetenskapligt. För den som fortfarande oroar sig ges också onlinekurser i akademiskt skrivande vid universitetet som kan vara givande. Universitetet har också diverse youtubevideor med information om uppsatsskrivande på temana akademiskt skrivande, inför uppsatsen, uppsatsens olika delar samt opponering.

 

Allt som allt är det viktigt att komma ihåg att ett bra arbetssätt samt balans mellan arbete och fritid är en viktig förutsättning både för en bra uppsats och en rolig och givande arbetsprocess. Det är svårt att få klart en bra uppsats om man stressar igenom den eller om man mår dåligt!

 

Allt gott,

 

Smilla

 

november 11, 2024

Inlägget postades i

Studentliv

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Inspirationsdagarna på Lunds universitet!

Hej alla!

Hoppas att allt är bra med er! Omslagsbilden är från en mysig kväll med mina kompisar från gymnasiet där vi bland annat pratade om när vi besökte Lunds universitet första gången, vilket faktiskt var på Inspirationsdagarna. Idag har det blivit dags för dag 1 (av 2) av Inspirationsdagarna på Lunds universitet! Ni kanske undrar vad Inspirationsdagarna är för något? Då ska jag berätta det för er!

Dagarna ger en unik möjlighet att upptäcka Lunds universitet på riktigt genom att besöka alla fakulteter och lyssna på intressant information om olika kurser och program som universitetet erbjuder. Detta anordnas för gymnasieskolor i Skåne, Blekingen och Halland!

När jag gick sista året på gymnasiet i Lund minns jag att Inspirationsdagarna gav mig otroligt mycket. Utöver att jag fick en väldigt bra bild av Lunds universitet som helhet fick jag även information om kurser och utbildningar jag aldrig hört talas om. Det var väldigt roligt att gå runt campus, besöka olika fakulteter och se hur en föreläsningssal ser ut. Lund kändes helt plötsligt oändligt stort och jag kunde inte bärga mig tills studenten kom och lektioner skulle bytas ut mot föreläsningar!

En kompis taggad på att träffa peppade framtida studenter!
En kompis taggad på att träffa peppade framtida studenter!

Oavsett om din skola besöker inspirationsdagarna i år eller inte så rekommenderar jag varmt att kika på vår hemsida eller varför inte beställa vårt nya utbildningsmagasin för att få en god överblick över allt som universitetet erbjuder!

Stor kram och hoppas vi ses!

Vänligen, 

Rebecca, juriststudent 

november 5, 2024

Inlägget postades i

Studentliv

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Äldre inlägg