Lundastudent

Livet som student vid Lunds universitet

Vanliga frågor om läkarprogrammet

Hej!
Jag vill börja det här inlägget med att säga tack till Anthony som gav mig inspiration till det här inlägget! Det brukar ändå vara ganska vanligt att jag får frågor om hur det är att läsa på läkarprogrammet, är det verkligen så mycket plugg som ryktena säger? Är det svårt att komma in? Är det mycket praktik och fixar man praktik själv? Kan man jobba samtidigt?
En frågestund så att säga!

– Är det svårt att komma in på läkarprogrammet
Ryktena säger att det är svårt att komma in på läkarprogrammet och tyvärr så stämmer det till viss del. Såklart varierar antagningspoängen från termin till termin och beroende på vilken studieort men generellt är det högt. Det jag kan säga för att ge dig lite mer hopp är att jag inte kom in på betyg, utan fick göra högskoleprovet 6 gånger. Så ge inte upp, om det är något du verkligen vill.

– Vad behöver jag för behörighet
Grundläggande behörighet samt Biologi 2, Fysik 2, Kemi 2 och Matematik 4 (eller äldre kurs Matematik D) (kopierat rakt av från information om läkarprogrammets sida) Urvalet är 66% på betyg och 34% på högskoleprovet.

– Är det så mycket plugg på läkarprogrammet
Här kommer jag med lite dåliga nyheter igen och måste säga att ibland är det verkligen det. Det är svårt att sätta en exakt siffra på hur många timmar, men de tidiga terminerna är nog de största bovarna när det kommer till mängden plugg. De senare terminerna är det mer praktik och därför mindre tid till plugg.



– Hur funkar det med praktik
De flesta i Lund brukar dela upp läkarprogrammet i två delar. Preklinska och kliniska. De prekliniska är de terminerna som är mest teori minst praktik och brukar räknas från första terminen till femte terminen. Här är det inte så mycket praktik men man har enstaka dagar här och där. All praktik fixas av utbildningen och det är inget man behöver tänka på. När man väl börjar termin 6 börjar man de kliniska terminerna och har väldigt mycket praktik och lite mindre teori (såklart har man fortfarande teori). Dessa är huvudsakligen förlagda på sjukhus i en av tre städer som alla är kopplade till Lunds universitet. Dessa är Malmö, Lund och Helsingborg. Men detta är inget du behöver tänka på förrän det börjar närma sig.

– Kan man jobba samtidigt som man pluggar
Självklart går det att jobba under plugget. Det kanske inte är lika lätt som på många andra utbildningar men jag har själv jobbat med olika saker under mer eller mindre hela utbildningen. Vissa perioder mer och andra perioder mindre.

– Kommer jag behöva göra (äcklig sak)
Detta är en fråga som alltid beror på den som frågar men de vanligaste är “kommer jag behöva ta blodprov”, “kommer jag behöva dissikera och/eller obducera”. Svaret på de flesta av dessa frågor är ja. Man ska ta blodprov, man ska vara med på en obduktion. Bara för man behöver vara med, betyder inte att man måste jobba med det framför. Mycket av det vänjer man sig också vid! Jag har fått en mycket starkare mage efter jag började läsa läkarprogrammet och det beror inte på alla sit-ups jag gjort.

– Vilka böcker/saker borde jag köpa
Innan du börjar läsa tycker jag inte du borde köpa några böcker. Det är bra att vänta tills man har börjat av flera olika anledningar såsom att ens äldrekursare har en bok de inte använder som du kan få billigare, att man kan låna böcker när man börjar med mera. Även stetoskop och liknande tycker jag också man kan vänta med, eftersom det är något som först behövs lite senare under utbildningen.

– Hur lång är utbildningen
Utbildningen har ju nyligen förlängts till 6 år från 5.5 år. Man har lagt till en termin och du kan läsa mer om vad skillnaden är på läkarprogrammet som är 11 terminer och 12 terminer här!

Om du har fler frågor så rekommenderar jag starkt att du kollar här! Skulle det vara så att du inte får svar där, så skriv en kommentar här eller vänta tills jag har Instagram v15!

/Alexander, student

februari 27, 2023

Inlägget postades i

Studentliv