Lundastudent

Livet som student vid Lunds universitet

Socionomprogrammet, en handbok

Det var fascinerande många gymnasieelever som kom fram under mässorna i höstas och frågade om programmet jag själv läser; socionomprogrammet. Det var av ren slump jag valde det, eftersom jag aldrig innan vetat vad en socionom är. När jag läste på om det här så insåg jag att det nog hade passat mig ganska bra. Idag är jag glad över mitt val, eftersom hittills trivs otroligt bra. Jag befinner mig nu på termin 5, och nedan har jag sammanställt lite svar på de vanligaste frågorna om programmet. Även information om vart exempelvis skolan ligger och vilket bibliotek som du ska gå till för hitta den mest relevanta kurslitteraturen. 

Bilden ovan visades på en föreläsning under termin fem, och säger väl en del om vad man kan göra som socionom.

Socionomprogrammet är 3,5 år och alltså 7 terminer (210 hp). Vi skriver C-uppsatsen under sjätte terminen precis som på många andra program. När den är godkänd har man en kandidat, i detta fall inom socialt arbete. För att bli färdig socionom behöver du dock även läsa den sjunde och sista terminen som innehåller valbara kurser.

Efter sju terminer är du socionom. Du blir inte legitimerad socionom- det är alltså inte en skyddad titel (än, diskussionen har varit uppe länge huruvida det ska bli ett legitimerat yrke eller ej) som sjuksköterska eller läkare är. Om man vill ha en legitimation som socionom går det att plugga vidare till exempelvis psykoterapeut eller hälso-sjukvårdskurator. Måste man bli legitimerad? Absolut inte! Enda sättet att bli socionom är att läsa programmet, du kan alltså inte själv plocka ihop fristående kurser och på det sättet bli socionom. En legitimation hävdar många “ger lite tyngd” i yrket, men socionom är fortfarande en profession.

Jag älskar att plugga på sambib, gärna vid ett fönster (och sms:a tydligen)

Kort info om terminernas upplägg: 

Termin 1-3: kallas för basblock och går igenom det mest grundläggande. Termin ett och två liknar varandra och blandar allt från psykologi och socialt arbete till politik och lite ekonomi. Tredje terminen innehåller däremot bara juridik. Det är en termin som har ett rykte om sig att vara väldigt svår. Enligt mig var den terminen intensiv och krävde mycket studietid. Föreläsningarna var många och långa, men jag lärde mig mycket som jag har stor användning av under bland annat min VFU (termin 5). Jag blev inte avskräckt av juridiken, utan fick snarare mersmak. 
Termin 4: hade vi mycket rollspel, där vi övade på kommunikation och att exempelvis hålla professionella samtal. Vi diskuterade etiska dilemman, och det var en termin som bjöd på många skratt i våra basgrupper. Vi hade så roligt under rollspelen! Jag utvecklades mycket under termin 4, eftersom vi även reflekterade om allt. 

Termin 5: innebär VFU, vilket står för verksamhetsförlagd utbildning. Den kan man göra i Sverige eller utomlands. Det går bra att önska land och intresseområde, men det är aldrig en garanti var man hamnar. Man får inte själv välja VFU-plats i Sverige, men önska går självklar bra. 

Termin 6: skrivs en C-uppsats. Vi har kravet att skriva tillsammans med en kursare, men ämnet är valfritt! Termin 7: är den sista terminen och innehåller valbara kurser inom det man behagar fördjupa sig inom. 

Socionomstudierna innebär en hel del läsning, skrivande och självklart föreläsningar. Upplägget har enligt mig varit bra och varierat. Jag skulle säga att studierna inneburit en hel del personlig utveckling också. Det krävs, eftersom det är sig själv man har som främsta arbetsredskap i jobbet senare. Därför behövs en god självkännedom samt ett reflekterande förhållningssätt och intresse för samhället och människan. Mentalisera, härbergera, reflektera… är något du blir expert på som socionom!

Avslutningsvis ger jag klarhet i dessa välbesökta platser för oss samhälls/beteende/socionom-studenter:

Sopis; är smeknamnet för Socialhögskolan. Det är socionomernas egen skola, beläget på Paradisområdet. 

Kvarter Paradis; alltså Paradisområdet. Det ligger mitt i Lund, granne med Lundagård. Här pluggar alla samhällsvetare, som exempelvis psykologer och kriminologer. Här ligger inte bara Socialhögskolan, utan även Gamla Kirurgen, Eden och Psykologen. 

Sambib; är det vackra biblioteket som ligger bredvid Socialhögskolan. Hit går du för att plugga eller låna kurslitteratur. 

Det var allt för denna gången!

/ Sara

februari 23, 2023

Inlägget postades i

Grundläggande info Studier