Lundastudent

Livet som student vid Lunds universitet

Reverse culture shocks are real!

Ni har säkert koll på vad kulturkrockar är – men har ni någonsin hört talas om omvända kulturkrockar? 🌍 😲 Det är någonting som många personer, däribland utbytesstudenter, bland annat upplever efter de bott utomlands under en period och kommit tillbaka till deras hemländer. Det hände och händer fortfarande mig, och är något jag vardagligen reflekterar över när jag försöker “återintegrera” mig in i Sverige och Lund igen efter 4 månader i Singapore.

Vissa omvända kulturkrockar jag noterat är saker jag försöker vänja mig vid igen, och andra grejer är saker jag helt enkelt bara blir förvånad över eller grejer jag upptäckt att jag varit extra tacksam eller mer vaksam över. Det råder sig till exempel om…

  • 🧻  Papper vid handfatet på offentliga toaletter. Detta är så random, men ÄNTLIGEN säger jag bara!!! Som jag längtat efter ett ställe där det är norm att 1) ha papper överhuvudtaget att torka händerna med efter att ha använt handfatet, och 2) ha papper som är STARKT istället för mjukt som smular ihop sig så att man går runt som en toalettpappersmumie på händerna.
  • 😷  Icke-existensen av maskrestriktioner. I Singapore är det temporär lag på att bära mask åtminstone inomhus, och under majoriteten av min utbytesperiod var det även krav på att bära mask utomhus (med undantag för personer som tränade i det fria). Eftersom jag blev så van vid mask är det ofta jag känner mig olaglig och naken när jag inte tar på mig mask, och det är många gånger jag sprungit upp för trapporna i Sverige sen jag kom hem för att hämta masken jag trodde jag glömde, för att sen inse att nej jag behöver det inte längre? Thank Lord.

Jag i Marina Bay Sands

  • 🥗  Förekomsten av vegetariskt på restaurangmenyer. Som jag saknat det! Singapores kök är nämligen till stor del influerat av Kinas köttcentrerade matkultur, och faktum är att det i de allra flesta fallen inte ens fanns några vegalternativ där. Som vegetarian känns därför Sverige som ett himmelrike att komma tillbaka till, för äntligen finns det något att stoppa på min tallrik överallt.
  • 🌈  Acceptans för HBTQ-communityt. Det var en väldig besvikelse att åka tvärsöver jordklotet till en önation som beskrivits som “modern”, för att sedan upptäcka att det inte inkluderar kulturell och lagenlig acceptans och respekt för HBTQ-personer. Det är så normaliserat och självklart i Sverige, och jag är glad att vara åter i mitt hemland där jag märker att mina nära och kära som identifierar sig som queer vågar vara sig själva i allra största eller åtminstone till mycket högre grad. På så sätt känns Sverige som en mycket tryggare plats att leva på, och det är jag evigt tacksam för.

Street Art i Haji Lane

  • 👮  Oro för snatteri och rån. Likt många andra svenska städer är bland annat cykelrån vanligt förekommande i Lund, tyvärr. I Singapore är det dock väldigt hårda straff när det kommer till olagliga handlingar vilket är en stor anledning till den starka laglydigheten bland locals, tillfälligt boende och turister i Singapore. Jag saknar att kunna gå ifrån min dator på ett café i 15 minuter, för i Sverige kan jag inte förvänta mig att den ska vara kvar där jag lämnade den.
  • 🥰  Ett blomstrande singelliv. Parkulturen i Singapore är sååå stor; jag har aldrig sett så många, speciellt unga par, på så liten yta någonsin. Övervägande delen singaporianer i min ålder som jag lärde känna hade en romantisk respektive, medan det är vanligare att yngre universitetsstudenter åtminstone i Sverige är singlar. Åtminstone är det mer 50-50 i Lund från min erfarenhet, och det är konstigt att inte förbipassera människor som håller handen konstant?

  • 😋  OK att äta on-the-go-snacks i kollektivtrafiken. Jag kommer aldrig glömma när jag glömde äta frukost och köpte en chokladmuffins (näring.se) som jag började mumsa på i väntan på metron i Singapore, eller när jag i det 35-gradiga landet hällde i mig vatten för att släcka törsten. För båda de gångerna kom lokalbefolkning fram till mig och sa till mig på sparken att det är olagligt, och att de kände folk som hade fått böta 500 singaporianska dollar för att de gjort det misstaget. Stabilt!
  • 🚦  Högertrafik. Det är vänstertrafik som gäller i Singapore, och det speglas inte bara i trafiken utan även på gatorna och på metrostationerna med mera. Sedan jag kom hem har jag nästan krockat typ 5 gånger på cykeln, och jag ställer mig alltid fel i rulltrappan så att jag blockar människor i morgonstressen som vill springa upp ur den fort som bara den. Snacka om behov av hjärnomställning!

Kulturkrockar kan tas i form på små som stora sätt, och det är kul att uppleva sitt hemland genom nya glasögon. Det finns grejer jag saknar från Singapore, men jag är väldigt glad att vara tillbaka – och det får ta den tid det tar att anpassa sig efter vårt blågula samhälle igen. Som tur var är det mest kul att återetablera sig här hemma igen! 🇸🇪

/Märtha
Kandidatstudent i Strategisk kommunikation
Utbytesstudent vid National University of Singapore

maj 20, 2022

Inlägget postades i

Studera utomlands