Lundastudent

Livet som student vid Lunds universitet

Räcker studentekonomin?

Universitetsbiblioteket

Hej där!

Du kanske funderar över hur ekonomin egentligen går ihop när man som student lever med en begränsad budget. Mitt korta svar är helt enkelt: det går faktiskt rätt så bra! 

När jag själv flyttade till Lund för 2,5 år sedan var jag otroligt rädd över hur min studentekonomi skulle gå ihop. Det kanske är en konstig sak att oroa sig över nu när jag tänker efter; jag kom ju direkt från gymnasiet med ett studiestöd på 1250 kr – vilket motsvarar mindre än 1/10 av det man får om man tar ut sitt fulla CSN varje månad på universitetet. 

Men kanske är det ändå befogat att oroa sig lite, det är i de flesta fall första gången man flyttar hemifrån, tar hand om sina egna utgifter och förhåller sig till en begränsad budget helt själv.

Men det löser sig verkligen! Det handlar i grund och botten om att planera och förhålla sig till en månadsbudget. Här är några saker jag gärna hade velat veta innan jag kom till Lund:

Lund är en stad med otroligt studentvänliga priser

Fastän jag sedan innan hört att falafeln i Lund kostar hälften så mycket för en motsvarande i Stockholm (min hemstad), så var jag inte alls beredd på att otroligt många restauranger och butiker erbjuder bjussiga studentrabatter. Inte för att tala om nationsluncherna för ungefär 45 kr (!!!)

Köp begagnad kurslitteratur!

Mitt första misstag jag gjorde min första termin var att köpa min kurslitteratur i första hand. Det är nämligen så att man kan köpa begagnad kurslitteratur som förståeligt nog är mycket mer värt än att köpa nya böcker för standardpriset. Man kan exempelvis köpa begagnad kurslitteratur från bokhandlare i Lund. Jag skulle dock vilja slå ett slag för att köpa begagnad kurslitteratur från en student som går terminen över – vilket förmodligen är det de flesta lundastudenterna gör.

Det går att dryga ut budgeten

Det finns andra sätt att hålla sig till nästa månad utan att man behöver överleva på snabbnudlar den sista veckan (eller de sista veckorna i värsta fall, om man inte följt mina fantastiska tips!). För det första skulle jag tipsa om att göra matlådor istället för att köpa mat hela tiden. Självklart ska man unna sig då och då, men det är onekligen mycket billigare att ta någon timme eller två i veckan för att laga storkok. 

Därutöver får man i de allra flesta fall gå på sittningar helt gratis om man har jobbat på en nation. Dessa inbegriper oftast två- eller trerätters helt kostnadsfritt. Det kan dock nämnas att jobba på nation inte ger lön. 

I Lund finns det 13 studentföreningar (s.k nationer). Med varierande verksamheter erbjuds bruncher, pubar, idrottsverksamheter – med mycket mera! Dessa är anpassade för just studenter, vilket är toppen för de som vill engagera sig i studentlivet men också för de som vill njuta av de billiga måltiderna eller evenemangen. Här kan du läsa mer om de 13 nationerna.

Sittning, Lund.
Såhär kan en så kallad tacksittning på nation se ut! Det är en middag för flera som t.ex arbetat på nation. Innebär gratis käk!

Så för att sammanfatta: det här med studentekonomin kanske verkar lite skrämmande. Jag kan inte besvara hur det är att studera i storstäderna, men i Lund är det i alla fall väldigt lätt att förhålla sig till studentekonomin!

Vi hörs!

/Hugo

februari 29, 2024

Inlägget postades i

Studentliv

En kommentar

  1. Oscar Andersson

    Tack för att du delar dina erfarenheter från Lund! Det är intressant att höra om studentlivet där. Många av dina tips är också relevanta för studentlivet i Uppsala, särskilt när det gäller att dra nytta av nationernas (riktigt bra!!) erbjudanden och köpa begagnad kurslitteratur. Det är bra att se hur liknande studentstäder kan erbjuda liknande möjligheter för att hantera studentekonomin och njuta av det sociala studentlivet. Efter cirka 8 månader som registrerad student lyckades jag få tag på en bostad genom nationerna vilket öppnade upp en betydligt större månadsbuffert 🙂 Tack för att du delade med dig av dina erfarenheter!

Write a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *