Lundastudent

Livet som student vid Lunds universitet

Påsk i Lund – vad ska man göra?

Hej alla glada!

Jag har spenderat delar av påsken i en stuga på Österlen, sydvästra delen av Skåne. Imorse vaknade jag upp till det här:

Ta-daaa, två decimeter snö! Vädergudarna tar det här med första april på alldeles för stort allvar. Vänlig hälsning: ni kan sluta nu…

Påsken är en av högtiderna under terminen då många studenter väljer att åka hemåt en sväng. Även om påsk inte nödvändigtvis innebär påsklov på universitetet, tar många ändå en liten break från studierna för att umgås med familj och vänner. Jag som är här nerifrån Skåne själv har ju familjen ganska nära, och tänkte därför tipsa om saker att göra i Skåne under påsken.

 1. Åk på konstrunda!
  När vädret är nååågot mer tillåtande än idag, är det riktigt mysigt att åka runt på de skånska slätterna och titta på konst. De senaste åren har konceptet breddats lite, och numer är det inte bara enbart regelrätt konst utan också möbler, antikviteter och så vidare som man kan haffa för mer eller mindre orimliga priser. Årets kap var en äpplelåda på hjul. Snyggt!
 2. Köpenhamn!
  København er altid en god ide! Köpenhamn, som bara ligger en kort tågresa från Lund (närmare bestämt ca 45 minuter), är en jättebra sysselsättning under våren. Många studenter som flyttar söderut pratar om “närheten till kontinenten, bland annat Köpenhamn” som en lockande faktor – men få gör slag i sak och tar sig över sundet för en god pølse og lidt hygge. Att göra det under påsken är en jättebra idé! Dra med ett gäng vänner så ni se blir det superdejligt!
 3. Ha påskmiddag i korren!
  Det kanske finns andra än du som stannar i Lund över påsk? Varför inte sätta upp långbord och ha påskmiddag i korridorsköket? Välj tema, köp sill, fixa sånghäften och påsken är räddad!
 4. Maratonkolla film/serier.
  Man måste inte vara produktiv under påsken. Enligt vedertagen påskhistoria vilade ju herr Jesus i några dagar, så varför ska inte du få lov att ta det lite piano med dina favoriter? Oavsett om du är en Harry Potter 1-8, Sagan om ringen 1-3, Sällskapsresan 1-…2, eller kanske GoT-nörd eller Vänner-fantast: soffan är din! Glöm inte snacksen.
 5. Bli en Ernst!
  Jag vet inte hur många gånger jag tänkt att jag ska ta tid åt att odla egna kryddor, pickla en massa grönsaker att ha i kylen, baka bröd så att det alltid finns nybakt att plocka upp ur frysen, koka saft och marmelad och lemoncurd och allt möjligt. Men sällan eller aldrig hinner jag. Påsken är ju ett kanonbra tillfälle att planera in sånt på! Aldrig mer en ledsen matlåda när du kan spicea upp din annars ganska tråkiga studentbudgetsallad med lite picklad rödlök, hemmaodlad basilika och en skiva hembakt bröd! Heaven! (Ni som läste mitt förra inlägg känner ju till min extrema böjelse för all mat. Men på allvar. Mat är livet.) Vill man go all the way – varför inte ut och leta upp naturmaterial i någon av Lundaparkerna till en härlig ny lampa? Eller var det att gå över gränsen? Okej, det var det ja. Förstår. Håller vid kryddorna då. Men vill ni ändå kolla in lampan kan ni göra det här………

Dela gärna med er om ni har fler tips! Och glöm inte att skicka in er ansökan på antagning.se senast den 16 april, så att du kan spendera nästa påsk i Lund!

Ha det gott!

Hanne

april 1, 2018

Inlägget postades i

Studentliv