Lundastudent

Livet som student vid Lunds universitet

How to: plugga i Lund – den ultimata guiden!

Hejhej!

Förra veckan berättade Dalia lite om hur det är att läsa juristprogrammet här i Lund. Eftersom jag också läser till jurist tänkte jag att ni ska slippa läsa om det två gånger, och istället berätta lite om saker som har hjälpt mig på vägen under de drygt fem år jag tillbringat som student i den här stan. Till min hjälp har jag min fina bitmoji-gubbe. Tipsen är utan inbördes ordning. Ha så kul!

Regel nr. 1: kaffe är en lifesaver. Bara säger.
Tisdag eller fredag? I studentlivet är det ingen som vet! Och det är riktigt skönt att köra tacotuesday i korridoren bara för att man kan.
Glassa i solen efter en pluggig förmiddag. Företrädesvis på bänkarna vid domkyrkan, i Stadsparken eller Botaniska. 10 av 10!
Eat yo’ greens – they’ healthy.
Sov ordentligt. No kidding alltså, det påverkar mer än du tror! 7+ timmar om du frågar mig.
Treat yo’self. Kan vara mycket bra att ta en day off ibland och bara… bada. Den där ryggen som sitter och hänger över böcker och datorer hela dagarna behöver sitt!
Ge dig själv credd tillräckligt ofta! Du är grym, heja dig, osv!
Gör kul grejer på fritiden! I Lund finns _massor_ av saker att fylla tom yta i kalendern med, om man vill!
Ibland är det bara att bita ihop och köra på Hitta Nemo-devisen “fortsätt simma, fortsätt simma”, oavsett hur mycket det känns som att den där tentan kommer att gå åt skogen. Spela en snygg refräng! Och det är för övrigt helt okej att kugga tentor. Finns ju omtentor! 😉
Jag är matfantast av hög rang. Därför finns två matrelaterade tips med i den här listan. På riktigt, ät bra! Gott! Ofta! Tillräckligt! Mat är lajf.
Tro inte på allt du läser på Jodel (hänger folk fortfarande där, förresten…?)
Know when to call it quits för dagen. “Plugga lagom” är bra – det finns ingen som vinner något på att man pluggar ihjäl sig. Fyll på tanken med vänner, mat, rörelse, festligheter, vad du än vill och känner för. Sa jag mat? Mat är bra.
…rörelse också! I Lund finns massvis av idrottsföreningar på olika nivåer. Korpenfotboll, volleyboll, klassiskt gymmande, eller elithandboll? Du väljer!
Efter ett tag blir man riktigt duktig på att få CSN-budgeten att tillåta både det ena och det andra. Ovan bild på mig när jag räknar på hur mycket pengar jag kan spara om jag handlar efter veckans erbjudanden i de lokala matkedjorna. Samma min som jag för övrigt har så fort jag tänker på mat.
Och kanske det viktigaste av allt: ta inte allt på alldeles för stort allvar. Universitetsstudier kan vara mycket krävande periodvis, men samtidigt är det en tid då du verkligen kan få fördjupa dig och lära dig mer om något du både tycker är roligt och kan tänka dig att jobba med senare i livet. Våga lattja lite med lärande också – allt är inte dödligt allvar. En kuggad tenta är en ny chans vid omtentan, en missad föreläsning är en chans att snacka lite extra med en kursare för att få anteckningarna. En lite för lång kaffepaus med vännerna är energistoppet man behöver för att kriga vidare. Man får ha lite roligt på vägen också. Yolo, eller något!

Det var de tips jag kunde komma på denna gång. Hoppas det gav något! Och förresten, glöm inte:

  1. På lördag är det öppet hus i Lund! Komsi komsi och titta på stan, lyssna på kullerstenarna, känn och kläm på byggnaderna och prata med oss studenter! Ni hittar facebookeventet här.
  2. På torsdag öppnar ansökan för hösten 2018. In och ansök på antagning.se!!!

Ha det!

/Hanne

mars 13, 2018

Inlägget postades i

Studentliv