Lundastudent

Livet som student vid Lunds universitet

Ny termin, nytt år, nya möjligheter!

HEJ och VÄLKOMNA till en NY TERMIN. 

Känner ni peppen? Har ni koll på pennor och block och matlådor och timschemat? Är detta året då allting ska gå hur bra som helst? Kanske året du ska ta steget och börja plugga på universitetet? Välkommen i så fall! En helt ny värld väntar.

Jag känner mig alltid pepp på nystart, oavsett om det är ett nytt år (min glädje över en ny kalender är inte nådig), ett nytt ämne eller bara ett par nya skor. Allt är så perfekt när det är nytt. Visst? Något som dock ofta händer sådär i nystarter, är att det bara får vara gosigt och kul ett litet tag, och innan man förstår det har allvaret satt igång och så var man back i litteraturen, oförstående inför vad som sägs, förvirrad i korridorerna, precis som vanligt. Därför ska jag här ge er mina bästa kom-igång och håll-igång-tips! Kan appliceras på i princip vad som helst i studieväg, oavsett om det är din första eller sista termin – eller något däremellan.

Saker tar alltid längre tid än man tror…då kan det hända att man får äta frukost i farten.
  1. Räkna alltid med att saker tar längre tid än vad du tror. Detta synsätt bäddar för sköna överraskningar i form av frigjord tid, och dessutom är det mer motiverande att jobba mot ett mål eller en deadline som faktiskt är rimlig, snarare än att pressa sig själv till det som egentligen är omöjligt.
  2. Sätt ramar för dig själv och din tid: den och den tiden ska jag göra x, sen klockan då ska jag göra y…och följ det! Nej, du kanske inte hann allt du tänkte att du skulle hinna idag, men du har pluggat de timmar du ska och nu ska du få vara ledig. Faktiskt. (Om du däremot inte har följt din plan för att du gjorde annat, eller planerade alltför optimistiskt, titta på punkt 1…)

    Studieteknik. Var behöver du sitta och plugga för att få saker gjorda?
  3. Planera utefter den studieteknik som passar dig bäst. Jag vet. Detta eviga tjat om studieteknik. Men fatta vilken grej det är! Vet man hur man själv pluggar bäst kan man få dubbelt så mycket gjort på hälften så lång tid som om man hade gjort på något sätt som inte passar en. Studieteknik är sjukt individuellt, och kan till och med vara kursbaserat – vissa ämnen funkar det att göra på ett sätt med, andra kräver något annat. Poängen: gör medvetna val. Och är du dålig på studieteknik, googla! Finns jättemånga bra tips och filmer om det.
  4. Jobba med delmål. Det är inte rimligt att tänka att målet är nått först när du läst ut boken/gjort klart tentan/är klar med kursen. Försök hitta delmål: si och så många kapitel ska jag ha läst denna veckan, ikväll ska jag kunna berätta för min förälder/kompis/sambo/whatever om X, osv. Det känns aldrig kul eller motiverande att jobba mot ett mål som inte känns konkret och realistiskt.
  5. Kom ihåg att energin ska räcka en hel termin. Var snäll mot dig själv och tryck inte in hundra miljoner nya saker i kalendern bara för att det känns ball – ta dig tid att känna in kursen och förstå hur den funkar. Prata med någon som läst kursen innan om det går.

    Vinkar adjö till jurren, och potentiellt julbelysningen som börjat tas ner. Ses imorgon!
  6. Och glöm inte: du läser det du gör för din egen skull! Känns det motigt med motivationen, visualisera hur det kommer kännas/vara/se ut/etc när du är klar.

Det är mina 5 cents. Finns säkert många andra bra tips, men detta är vad som oftast hjälpt mig på traven i nystarter. Med detta sagt önskar jag er alla en härlig start på den nya terminen – och det nya året!

 

/Hanne

januari 18, 2017

Inlägget postades i

Studentliv Studier