Lundastudent

Livet som student vid Lunds universitet

Norrland del 1

Hej från Norrland!

I denna vecka och nästa besöker vi ett gäng städer i Norrland på Noliamässorna. Idag har vi tillbringat dagen i Luleå, på torsdag är vi i Umeå och på fredag kommer vi till Örnsköldsvik. Vi är på mässorna 9-15 varje dag – kom och prata med oss! Nästa vecka är det Sollefteå, Östersund och Sundsvall som gäller (se lista över alla mässor vi besöker här).

Många undrar säkert vilken typ av frågor man kan ställa på mässor. Kanske känns det jätteknepigt att ställa frågor, framförallt om man kanske inte vet vad man är intresserad av – eller ens om man överhuvudtaget vill läsa vidare.

Jag minns när jag var på mässa under gymnasietiden. Jag var supernervös och tyckte av någon anledning att det var jobbigt att komma på “vettiga” frågor att ställa. Jag minns att jag gick fram till en tjej i Lundamontern, hon såg glad ut. Jag frågade om juridik var kul, och hon svarade med ett stort mått av entusiasm. Men sen fick jag därifrån – då var jag färdig. Och även om juridik blev ett ganska bra val för mig i slutändan, känner jag ofta att det hade varit kul om jag hade vetat mer på förhand.

Några exempel på nyttiga frågor: Hur funkar programmet? Hur mycket får man välja själv? Vad kan man göra? Är det mycket att plugga? Och, framförallt, vad innebär det ens att plugga på universitetet? Många som besökt oss idag har ställt frågor jag önskar att jag själv hade ställt. Hur gör man ett val, vad händer om man inte blir nöjd, kan man få boende och hur klarar man sig på CSN? Och det är framförallt tre saker som återkommer för mig.

Mina hetaste tips för att välja och klara av studier!

1. Fundera över vad du tycker är roligt att göra.
Man blir ofta bra på saker man tycker är kul, som man brinner för eller som man känner någon form av dragning till. Blir du glad över att kunna hjälpa en vän? Tycker du om att bolla idéer och komma på nya saker? Är Elon Musk din stora idol, eller kanske drivs du av att skapa konstnärligt? Sådana frågor kan kanske kännas svåra, men att ens börja fundera i de banorna istället för “vad vill du göra/bli?” är en bra start. Och – framförallt – lyssna inåt. Ingen blir glad av att göra något bara för att någon annan tycker att det är ett bra val.

2. Ha inte för bråttom.
Hakar i där det första tipset slutade; ingen blir glad av att göra något bara för att någon annan tycker att det är ett bra val. Många jag träffar ute på mässor är stressade och oroliga över allt de “borde” göra. “Jag borde börja plugga direkt.” “Jag borde plugga detta.” “Min förälder/syskon/vän/lärare säger att jag borde.” Och så vidare. Och stressen över att hitta något att plugga bara för att man ska börja. Det är okej att inte veta, och det är okej att det tar tid. Och det är faktiskt en process som är kul att gå igenom, att lära känna sig själv och hitta fram till det där man tycker är kul. Låt det ta tid. Och när du är redo, kör! Och var inte rädd för att testa dig fram. Blir det fel, byt!

3. Lär känna dig själv och hur du lär dig bäst.
Det finns massor av olika studietekniker och inlärningsstilar. Vissa behöver sitta ner och läsa kurslitteraturen pärm till pärm; andra (mig inräknad) klarar inte av att ta in så mycket information i ren text. Vissa är supereffektiva på morgonen, medan andra tänder till på kvällen. Vissa tycker det är väldigt givande att få möjlighet att diskutera saker i grupp, andra behöver sitta själva för att kunna koncentrera sig. Att fundera lite över hur och när man själv lär sig bäst är en bra ingång till alla studier, universitetsstudier i synnerhet.

4. Ha någon form av målbild framför dig.
Den kan ändras över tid, den kan bli raka motsatsen till vad du tänkte dig från början – men jag tror att det är viktigt att känna någon form av riktning som skapar meningsfullhet under studietiden. Att det man pluggar är eller känns relevant i förhållande till dit man vill. Och ibland behövs den där målbilden för att motivera sig igenom saker som kanske inte var exakt så kul som man tänkte sig. Allt kan inte alltid vara kul, men det kan vara desto mer karaktärsbyggande att ändå ta sig igenom det. Och med en bra målbild blir det lättare.

Det finns säkert tusen andra bra tips, men till syvende sist handlar det mesta om att ta ett aktivt intresse av sig själv och sin framtid. Det kan kännas överväldigande – framförallt om man samtidigt ska fixa gymnasieexamen och en massa andra saker i det där som kallas vardagen – men vem vill vara en åskådare i sitt eget liv? Catch it!

BILDER: höööögt över molnen – glada ambassadörer i Luleå – inte lika glada när vi inte hittar stigar pga all snö. MEN: snö! Vi gillar’t! Och Luleå får 10/10 poäng i mysfaktor!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

/Hanne

februari 13, 2018

Inlägget postades i

Mässor Studentliv