Lundastudent

Livet som student vid Lunds universitet

Några tankar om extrajobb vid sidan om studierna och studentekonomi

Hej alla läsare! Under mina år som Lundastudent har jag ofta fått frågan hur det går ihop med studentekonomin och CSN-lån efter många års studietid. Det enkla svaret på den frågan är: planering, kassabok och extrainkomster! Dagens blogginlägg handlar om min erfarenhet av att jobba extra vid sidan av studierna och några tankar om att få en studentbudget att gå ihop. I skrivande stund är jag precis hemkommen efter ännu ett jobbpass som studentguide på Vattenhallen Science Center, min arbetsplats sedan januari 2023. Det är ett fantastiskt extrajobb att ha vid sidan om studierna, som du kan läsa mer om i ett tidigare blogginlägg!

Varför jobbar jag extra vid sidan av studierna?

Hur kommer det sig då att jag jobbar extra när jag pluggar samtidigt? Vi får ta det från början. Min tid som Lundastudent började redan höstterminen 2017, direkt efter studenten. Sedan dess har jag läst kurser vid alla möjliga fakulteter, prövat mig fram mellan olika ämnen och slutligen hittat till rätt program för mig. Det tog ett bra tag innan jag upptäckte utbildningen som passade mig bäst. Ända sedan studiestarten har jag varit medveten om att gränsen för studiemedel vid universitetsstudier är 6 år och därför planerat för att kunna ta studiemedel när jag väl skulle hitta rätt utbildning längre fram. Sedan vårterminen 2018 har jag läst 15-30 hp per termin vid Lunds universitet och periodvis tagit studiemedel, men även jobbat under längre perioder och sparat undan.

Under pandemin läste jag fristående kurser för att få behålla min studentbostad (AF Bostäder har ett krav på minst 15 godkända hp/termin), men framförallt jobbade jag. Efter flera år av att läsa framförallt humanistiska ämnen bytte jag spår. Åren 2021-22 läste jag naturvetenskapligt basår vid Campus Helsingborg och fick då höra att man kunde få studiemedel från en annan CSN-kvot än universitetsstudier, trots att utbildningen gavs vid Lunds tekniska högskola. Toppen! När jag väl började läsa kandidatprogrammet i geologi hösten 2022 hade jag med andra ord bara förbrukat 2,5 år av den 6-åriga CSN-kvoten trots mina fem år som student. Sommaren 2026 kommer jag att ta min masterexamen i kvartärgeologi. Trots nio (!) år som Lundastudent vid den tidpunkten kommer jag bara vara utan studiemedel i 14 veckor under den kvarstående studietiden. Som ni säkert förstår har det varit en hel del CSN-logistik under mina studieår.

Vilka extrajobb finns för en student då?

Det finns såklart otroligt många svar på den frågan. Här utgår jag från min erfarenhet! Min extra inkomst under studieåren har framförallt tjänats in under perioder med sommarjobb, men även helger och jullov. När jag blickar tillbaka på åren sedan jag tog studenten 2017 har jag hunnit med en hel del jobb trots alla studietimmar: vårdbiträde inom hemvården, lärarvikarie på mellan- och högstadiet, publik- och trygghetsvärd på eventföretag, SI-mentor för förstaårsstudenter i geologi och studentguide på Vattenhallen Science Center. Därtill finns mindre uppdrag, såsom Instagramambassadör på olika LU-konton (Tips! Spana in mina inlägg den här veckan under min takeover på @naturvetenskap_lu), anteckningsstöd på kurser jag har gått, och såklart som bloggare här på Lundastudent! Det gamla ordspråket “många bäckar små” funkar ju rätt bra när man lägger ihop det. I min erfarenhet är nyckeln till ett bra extrajobb flexibla arbetstider och framförallt att man trivs med arbetsuppgifterna och kollegorna. Då löser sig det mesta annat!

Några tankar om studentekonomi

Den gamla klassiska bilden av den fattiga studenten som lever på snabbnudlar och inte har råd att leva under studietiden kan väl stämma till viss del, men behöver verkligen inte göra det. Jag tror att det handlar mycket om inställning, prioritering och att kunna planera sin ekonomi. Det är möjligt att vara student utan att kompromissa med livskvalitén. I mitt fall har nyckeln varit att skriva kassabok, där man antecknar och sammanställer inkomster och utgifter i olika kategorier. Då ser man svart på vitt hur mycket pengar som kommer in varje månad och vart de tar vägen. Kassaboken gör dessutom att man får syn på mönster i ens livsstil och konsumtion, som inte alltid behöver stämma överens med hur man tror att det ligger till. Med hjälp av kassaboken blir det lättare att prioritera sina utgifter och planera budget. Det behöver inte betyda att man bestämmer exakt hur mycket pengar som ska gå till vad, men det är skönt att ha ett hum om vad som är rimligt och hur det brukar se ut.

I perioder har man ju mer utgifter än andra, av många olika skäl. Inför min utbytestermin arbetade jag extra mycket vid sidan om studierna för att jobba ihop en ordentlig reskassa. Jag var förberedd på att levnadskostnaderna kunde öka rejält under utbytestiden och ville inte behöva tänka på det för mycket väl på plats. Återigen hjälpte planering kring ekonomin väldigt mycket. Målet med sparbössan inför utbytet var att kunna uppleva så mycket som möjligt av Skottland utan att begränsas av dyra levnadskostnader och en begränsad studentekonomi. Ett generellt tips kring att jobba extra är att sätta upp ett mål för inkomsten. Det kan handla om alltifrån att kunna betala hyran under sommaren när du är ledig och bortrest till att kunna finansiera dina utbytesstudier (utöver ev. studiemedel och stipendier) eller att ha möjlighet att testa sig fram bland olika utbildningar och kunna ta studiemedel längre fram när man väl hittar rätt.

Passa på att bara vara student också

Ett långt arbetsliv väntar efter studierna. Om man inte vill eller behöver jobba extra medan man pluggar, så har man mycket att vinna på att helhjärtat vara student ett tag också. Studietiden är en begränsad tid i livet. När man blickar tillbaka kommer man minnas stunderna från studentlivet och tiden som Lundastudent starkare än vad man kommer ihåg den där extra tusenlappen man tjänade genom att jobba på helgen. Som det mesta andra i livet, handlar studietiden och studentekonomin om balans. Med lite framförhållning och planering går det galant att klara sig på en studentbudget, utan att behöva kompromissa bort sina intressen och sin livskvalitet.

Summan av kardemumman: Det kan funka hur bra som helst att jobba vid sidan av plugget! Ofta kräver det lite tid att hitta ett extrajobb som passar just dig och din livssituation, men när det väl är på plats kan det underlätta mycket. Fundera på varför du vill eller behöver jobba extra. Sätt upp tydliga mål kring din extra inkomst och ditt sparande. Skriv en kassabok! Var noga med att alltid prioritera plugget även om du har ett extrajobb. Men framförallt: njut av tiden som student. Pengar kan man alltid tjäna senare, men studietiden kommer inte tillbaka.

Ansökan till höstterminen är öppen till och med 15 april. Välkomna till Lunds universitet!

Ta hand om er!

/Malin, geologistudent

april 1, 2025

Inlägget postades i

Studentliv

Write a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *