Måste man plugga vidare direkt efter gymnasiet?

Hej!

Som Hanne skriver om i sitt förra inlägg har det varit mässor i Norrland den här veckan, och vi har hunnit med Sollefteå, Östersund och Sundsvall. Har ni haft vägarna förbi? Hoppas vi sa något vettigt i så fall 😉

Förutom alla bra mäss-frågor som Hanne tar upp, så dyker det ofta också upp funderingar om det här med att plugga vidare direkt vs att ta sabbatsår. Vad är egentligen bäst?

Det enkla svaret
Det enkla svaret på den frågan är att det inte finns något rätt svar. Det finns nog lika många varianter som det finns studenter (vilket är närmare 45000!! i Lund). Vill du plugga vidare direkt, gör det! Vill du vänta ett tag, gör det! Det är bara du själv som vet vad som passar just dej bäst. Inget är fel, inget är konstigt. När du väl har bestämt dej för att börja plugga står Lunds universitet här med öppna armar och tar emot dej, oavsett om du precis har tagit studenten eller om du haft flera sabbatsår.

Min egen historia
Jag tänkte nu dela med mej av min egen resa från studenten till Lunds universitet, en resa som tog ett par år…

Juni 2007. Cheeesus, det är ju bara snart 10 år sedan, här har ni en som gillar sabbatsår…
Sjung om studentens lyckliga dar och allt det där. Spana särskilt in den fina orienteringsskärmen, så går det när man tar studenten från ett orienteringsgymnasium.

Ett varv runt jorden vintern 2008/2009 tillsammans med en kompis. Här är den obligatoriska bilden framför operahuset i Sydney.

Under 3 vintersäsonger försökte jag lära turister att åka lift (inga kommentarer på hur det gick) i svenska fjällen. Jag fick åka massa skidor, bo där det var riktig vinter och fick världens snyggaste mössbränna på köpet, win-win liksom.
Sökte till universitetet efter 2 säsonger, kom in, kom på att jag ville leka i fjällen en vinter till och tackade nej till utbildningen.

Hösten 2011 tog jag mitt pick och pack och flyttade till Lund (för första gången). Började på Civilingenjörs-programmet inom Lantmäteri. Läser man ingenjör får man ha en sån här snygg teknolog-mössa på sej på sittningar.

Efter ett drygt år på Lantmäteri kom jag på att det inte riktigt var min grej. Hoppade av, flyttade hem till Karlskrona och funderade på vad jag ville bli när jag blev stor.

Hösten 2013 blev det flytt nummer 2 till Lund (ville ju så klart tillbaka till Lund). Hade kommit fram till att naturvetenskap var mer min grej. Påbörjade kandidatprogrammet i Naturgeografi och Ekosystemvetenskap och har inte ångrat mej en sekund. Känslan när man hittar nåt som bara passar perfekt… Nu är ju till och med den kandidatexamen i hamn och jag har påbörjat en master i Miljövetenskap.

Långt ifrån en spikrak resa för min del och många sabbatsår längs vägen. Men det ska nog bli folk av mej också (man slutar liksom aldrig att ge upp hoppet iaf).
Oavsett när du tycker det är dags att dyka upp i Lund, välkommen!

//Susanne

Det här inlägget postades i Mässor, Ny i Lund, Studentliv och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Skriv en Kommentar

* Obligatoriskt