Lundastudent

Livet som student vid Lunds universitet

Juristprogrammet i Lund

Hej på er!

Veckorna bara flyger iväg! Förhoppningsvis väntar våren bakom hörnet trots att snön faktiskt hittat till Lund. Imorgon skriver jag tenta i kursen Civilrättskipning och internationell privaträtt, nervöst!! När vi ändå är inne på ämnet kurser och program tänkte jag berätta lite mer ingående om juristprogrammet.

Juristprogrammet läses under nio terminer, vilket innebär att utbildningen är 4,5 år lång. De första sex terminerna läser vi kurser på grundnivå. Sedan väljer vi fördjupningskurser på avancerad nivå under termin sju och åtta. Termin nio skriver vi ett examensarbete. Vi ’’inriktar’’ oss aldrig utan en blir lika mycket jurist oavsett vad en väljer att läsa för fördjupningskurser under de sista terminerna. Oftast väljs en fördjupningskurs inom något en är intresserad av. Jag själv tycker att straffrätt är superintressant!
Under de valbara terminerna (sju och åtta) kan en dessutom välja att åka på utbyte eller göra en praktik (s.k. APU). På juristprogrammet läser vi allt ifrån straffrätt till arbetsrätt och familjerätt. Klicka här för att läsa mer specifikt om vad vi läser varje termin. 

Vad kan man bli/jobba som?
Många förknippar juridik med de klassiska yrkena som advokat, åklagare och domare. Men en kan bli mycket mer än så! Du kan exempelvis jobba som diplomat, bli politiker eller jobba internationellt, t.ex. arbeta på utrikesdepartementet, inom FN eller med mänskliga rättigheter. En jurist kan även arbeta på en myndighet, så som skatteverket, migrationsverket eller kronofogden. Som jurist kan du dessutom arbeta med affärsjuridik eller varför inte miljörätt? Som ni märker finns det många olika arbetsplatser med fokus på så många spännande rättsområden. Det är verkligen det bästa med utbildningen – alla fantastiska möjligheter en har! 

’’Det är ju så svårt att komma in!”
På mässor har jag mött många som säger att de saknar betygen och att det är svårt att komma in på juristprogrammet. Men det finns faktiskt en annan väg  in – oavsett vad du haft för betyg på gymnasiet!
Det finns nämligen en kurs: UJIKEN (Utvidgad Juridisk Introduktionskurs). Denna läses på distans och på vårterminen omfattar den studier på halvfart och på hösten helfart. Du kan alltså sitta hemma och läsa vid köksbordet eller kanske vid en strand på andra sidan jordklotet? Så länge du har internetuppkoppling! Denna kurs gör det möjligt för en person att visa sina kunskaper i juridik. Kursen har platsgaranti och är öppen för alla som läst ett högskoleförberedande program på gymnasiet.
Vad är det då som är speciellt med just den här kursen? Jo, de 20 bästa som får högst betyg på tentan erbjuds en plats på juristprogrammet! Hur bra?! Det är dock viktigt att komma ihåg att kursen endast går att läsa en gång och ges endast vid Lunds universitet. Den här kursen var faktiskt min väg in på juristprogrammet, så ingenting är omöjligt – tro på er själva!

Betygen är inte allt 
Det är svårt att undgå den stora pressen en sätter på sig själv kring att ha höga betyg och många är oroliga över att inte komma in på sin drömutbildning som nämnt ovan.
Oroa er inte! En behöver inte högst betyg i allt genom juristprogrammet för att komma långt. 96% av oss har faktiskt jobb direkt efter examen! Det löser sig alltid oavsett var du vill hamna i framtiden och det finns så mycket annat som spelar roll än just betygen. 

Avslutningsvis bjuder jag på två bilder från ett soligt Lund! Kommentera gärna nedan om ni har frågor kring UJIKEN eller juristprogrammet.

Ha det bäst så länge!
/Dalia

Kaffepaus i solen.
Påväg till skolan imorse!
mars 6, 2018

Inlägget postades i

Studentliv

4 comments

 1. Diana

  Hej! Vart kan jag söka till dennna kurs? Det gick tyvärr inte att öppna länken du har delat, eller det visar error. Letade även i antagning.se för att söka nästa termin. Skulle jätte gärna vilja läsa den här kursen för att plugga till jurist. Hoppas att du kan svara så snart som möjligt 🙂

 2. daliam

  Hej Diana! Kursen heter Utvidgad juridisk introduktionskurs och sökes via antagning.se. Jag har skrivit ett helt inlägg om kursen här: https://lundastudent.blogg.lu.se/utvidgad-juridisk-introduktionskurs-ujik/. Där kan du läsa mer om mina tips också!

  Ansökan stängde dessvärre den 15 april. Jag är osäker på om kursen är öppen för sen anmälan. Du kan alltid maila vår studievägledning kring detta på sc@jur.lu.se. Annars går det att söka in till våren 2020. Lycka till!

 3. Sara

  Hej. Jag ska nu till hösten börja denna introduktions kurs och har lite funderingar. Bör man införskaffa sig böcker själv eller kommer allting finnas på nätet? Har du några tips för pluggandet och vad som är bra att fokusera extra på? Är så så sååå nervös för vill verkligen bli en av de bästa för att komma in!. Vad var dina knep för att komma in? 🙂

 4. daliam

  Hej Sara,

  Vad roligt att du ska läsa UJIKEN. Böckerna får du köpa själv, likaså lagtext. Lagtext går ju även att skriva ut annars. Ett tips är att köpa begagnade böcker för att spara en slant. Kika gärna på Campusbokhandeln! Annars kommer mycket material finnas tillgängligt på hemsidan men att köpa böckerna i god tid är en bra idé.

  Det ska finnas en litteraturlista där det framgår vilka böcker som är kursfordran. Du kan hitta den när du får tillgång till kurshemsidan. Men om jag har lyckats länkat rätt så hittar du litteraturlistan här:
  http://kursplaner.lu.se/pdf/litteratur/sv/18284

  Mitt bästa tips är först och främst att lägga ner tid och energi på kursen. Se den som ett heltidsjobb! Sedan lärde jag mig väldigt mycket genom att göra extentor. Då kunde jag göra som en ”mall” för hur de vill att man ska svara på en tentafråga. Repetera och se till att du kan sådant som du är osäker på. Men personligen lärde jag mig bäst genom att läsa kurslitteraturen och göra massvis med extentor. Hitta din egen studieteknik och se hur du lär dig bäst. Det viktigaste av allt är att du tror på dig själv! Det kommer gå hur bra som helst!

  Hoppas du fick svar på dina frågor. Tveka inte på att ställa fler annars.
  Stort lycka till!
  / Dalia

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *