Lundastudent

Livet som student vid Lunds universitet

Utvidgad juridisk introduktionskurs – UJIK

Hej kära läsare!

Under mässorna har jag fått många frågor om kursen UJIK:en. Därför tänkte jag berätta lite kort om kursen och hur jag pluggade när jag läste den!

Utvidgad juridisk introduktionskurs är en kurs för dig som vill läsa juridik men kanske inte har de betygen som krävs för att ta sig in på juristprogrammet. Det är nämligen så att de 20 bästa studenterna på kursen erbjuds en plats på juristprogrammet vid Lunds universitet! Det låter kanske omöjligt, men detta var faktiskt min väg in på juristprogrammet. Klicka här om ni vill läsa mer om hur själva antagningsprocessen går till. Kursen läses på distans, därför kan du läsa den var du än befinner dig i världen – så länge du har internetuppkoppling! Den innehåller ett axplock av det en läser på juristprogrammet. Du läser bland annat straffrätt, familjerätt, köprätt, associationsrätt och avtalsrätt. Under kursens gång får en hjälp av otroligt duktiga coacher som svarar på era frågor. Det finns även videoföreläsningar och många bra övningsuppgifter som är till stor hjälp. Det bästa med UJIK:en är dessutom att alla sökande som är behöriga blir antagna! Det spelar alltså ingen roll vilka gymnasiebetyg du gick ut med, du får ändå läsa kursen.

Men hur pluggade jag då för att knipa en av de 20 platserna? Kursen är givetvis tuff och har ett högt studietempo. När jag läste den pluggade jag väldigt mycket. Jag såg det som ett heltidsarbete och lade ner ca. 40 timmar/veckan. Under tiden hann jag ändå extrajobba lite vid sidan om. Dock skulle jag rekommendera att fokusera på kursen helt och hållet för att ligga i fas.  Jag läste kursen under höstterminen, då den går på helfart, dvs. under 10 veckor. På vårterminen ges kursen på halvfart och då under ca. 20 veckor. Det är alltså olika studietempo beroende om du läser den på våren eller hösten. Viktigt att poängtera är att du bara kan läsa kursen en endaste gång! 

Men nu kommer mina tre bästa tips till dig som ska läsa UJIKEN: 

 • Gör många exempel-tentor
  – Exempel-tentor (extentor) är tidigare tentor som studenter skrivit under kursen. Du kan då läsa tentafrågorna med efterföljande typsvar som skrivits av examinatorn. Detta är helt enkelt det bästa sättet att testa sig själv och sina kunskaper! Jag lade ner mycket tid på att göra exempeltentorna och minns att jag gjorde alla som gick att göra, vilket var väldigt många. Därför är det viktigt att börja med dessa i god tid. Jag började ungefär 1 månad innan tentamensdatumet. Detta är verkligen mitt bästa tips för då får du se hur ett tentasvar ska vara uppbyggt och exakt vad du ska få med i ditt svar för att få poäng.
 • Repetera och försök förstå istället för att lära dig allt utantill 
  – När du gått igenom varje rättsområde är det viktigt att repetera. Lägg upp en tidsplan för repetition på varje rättsområde. Jag gick även igenom alla videoföreläsningar flera gånger för att få repetera det jag redan lärt mig. Det handlar mer om att förstå och tillämpa juridiken än att lära sig allt utantill. Du får även ha med dig kursböckerna under tentamen, så se till att organisera upp dessa genom att flika upp de olika områdena så sparar du tid under själva tentan!
 • Tro på dig själv!
  – Tror du på dig själv kommer du att komma långt. Sätt upp tydliga delmål och se till att ha en tidsplan för dina studier. Går det inte som du tänkt dig så ge inte upp! Du kan alltid göra högskoleprovet eller läsa upp betygen. Men glöm inte: allt går om du vill och du kan!!

Jag hoppas att det här inlägget är till någon hjälp för alla som ska läsa UJIKEN. Stort lycka till!
/ Dalia

november 30, 2018

Inlägget postades i

Studentliv

7 comments

 1. jonu

  Hej! läser inte UJIKEN just nu men tänker söka till våren 2021. Har dock läst att det är till ens fördel att förbereda sig inför kursen. Min fråga till dig då är hur kan man få ta på gamla tentor eller exempel tentorna som du pratar om? finns det någon kurslitteratur du rekommenderar?

 2. Lunds universitet

  Hej!
  Ex-tentor är offentliga handlingar så det är bara att begära ut genom att kontakta Juridicum. Kurslitteraturen finns på kurshemsidan https://www.jur.lu.se/#!JURF12-ujik.
  Lycka till! / Lunds universitet

 3. Linn

  Kurser**

 4. Linn

  Hej!
  Spelar det någon roll vilka lyser och vilket program man läser i gymnasiet?

 5. daliam

  Hej Linn!
  Det som krävs är en grundläggande behörighet. Här kan du läsa mer om vad det innebär https://www.antagning.se/sv/Det-har-galler-for-dig-som-gatt/Behorighet/. I princip krävs en avslutad gymnasieutbildning. Det krävs alltså inga specifika kurser/specifikt program. Så länge du har en avslutad gymnasieutbildning är du behörig att söka in till UJIKEN.

  / Dalia.

 6. My

  Hej! Läser just nu UJIK:en och hoppas på att få en plats på juristprogrammet i vår. Tänkte bara höra med dig om du har några ytterligare tips inför tentan som snart kommer?

  Med vänliga hälsningar,
  My

 7. daliam

  Hej My!

  Mitt bästa tips inför tentan är att flika upp lagboken ordentligt och markera i den så att du lätt kan hitta det du letar efter när du ska svara på en tentafråga. Testa dina kunskaper genom att skriva många ex-tentor!
  Jämför med typsvaren och lär dig hur du ska argumentera kring en viss bestämmelse i lagtexten. Ett bra svar kräver alltid en god argumentation och inte bara varför ett visst lagrum är tillämpligt.
  Hoppas tipsen är till hjälp! Stort lycka till på tentan!

  Allt gott,
  Dalia

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *