Lundastudent

Livet som student vid Lunds universitet

Hur förbereder jag mig inför mitt utbyte?

Hejsan! För två veckor sedan skrev jag om att jag ska åka på utbyte till Brasilien från mars till juli på psykologprogrammet!

Det finns stora möjligheter till utbytesstudier och ibland även praktik utomlands när man väljer att plugga på Lunds universitet. Det finns flertalet länder och städer att välja mellan. Här kan du klicka vidare och läsa mer kring vilka platser som man eventuellt kan få åka till!

Idag tänkte jag skriva lite om hur det har varit för mig att förbereda mig inför utbytet. Det finns lite allt möjligt att förbereda eftersom man som student ska flytta till ett annat land under en termin eller till och med ett år. För mig har det både varit praktisk och mental förberedelse.

När började jag att förbereda mig?

Processen är olika lång beroende på vilket program eller kurs du läser. På psykologprogrammet söker vi utbyte cirka ett år innan vi åker- under termin två för att kunna åka under termin fyra. Mina förberedelser började dock inte på riktigt förrän början på termin tre. Jag kommer skriva mer om ansökningsprocessen i ett kommande inlägg. Här kan du dock läsa mer om utbytesprocessen på universitetets hemsida.

Mina praktiska förberedelser:

  • Köp resebiljetter (fram och tillbaka till Sverige).
  • Fixa inträde till landet som giltigt pass och visum (det behövs inte alltid visum men kan vara relevant beroende på vilket land man åker till).
  • Hitta boende i utbyteslandet (vissa universitet har boende på campus, andra inte).
  • Hyra ut mitt korridorsrum i Lund (glöm inte att skriva ett avtal med din andrahandshyresgäst)!
  • Flytta allt förutom mina möbler till kompisars förråd och rum (tack så hjärtligt till mina kompisar som ställde upp)!
  • Tillfälligt ändra min postadress till mina föräldrars adress så att min andrahandshyresgäst inte får all min post.
  • Rese- och sjukförsäkring (det fick jag automatiskt via Lunds universitetet men bra att hålla koll på).
  • Gå med i grupper på sociala medier som heter något i stil med ”svenskar i x (staden/landet du ska åka till)”. Där kan man oftast få lite olika tips!
  • Sök resestipendium. Om du håller dig i Europa kan du oftast få stipendium via Erasmus, annars finns andra stipendium via Lunds universitet och på andra ställen att söka.
  • Säga upp mina åtaganden i Sverige (t.ex. mitt gymkort och en deltidsanställning).
  • Språkkrav (vissa värduniversitet kan vilja ha ett intyg eller liknande på att man kan språket). Jag har frivilligt gått en förberedande språkkurs som är “portugisiska för utlänningar i akademiskt skrivande” hos mitt värduniversitet, då alla mina kurser kommer vara på portugisiska.
  • Söka studiemedel för utbytet! Studiemedel blir i de allra flesta fall godkänt för utlandsstudier, samt att det finns möjlighet att söka om merkostnadslån och lån för resekostnader. 
  • Vaccinera mig (vissa länder har vaccinkrav)! Det är bra att gå till en vaccinmottagning eller vårdcentral minst en månad innan du ska åka för att garantera att du kan vaccinera dig i tid!

 

Mina mentala förberedelser:

Kulturchock

Alla som åker på utbyte får en koordinator från Lunds universitet som hjälper en med ansökningsprocessen till värduniversitetet. Under mötet med min koordinator lyfte han att vi skulle förbereda oss på att uppleva en kulturchock i början på utbytet. Han menade på att det kan t.ex. kännas ovant att komma till ett land som har en annorlunda kultur och struktur. Det kan innebära andra sociala normer och andra system för hur saker fungerar (t.ex. juridiskt, politiskt och ekonomiskt). I vissa länder, som exempelvis Singapore, kan det vara viktigt att se över hur lagarna ser ut då de kan vara striktare än Sverige. 

Min koordinators tips när det gällde det sociala var att se till att inte isolera sig i sitt rum och försöka socialisera sig med andra studenter! Han menade på att det initiala chockstadiet kommer gå över och man kommer vänja sig. För att citera honom så sa han:

”Go out, make friends, don’t drink!”

Jag har hört av mig till några internationella faddrar som värduniversitetet har för att etablera lite kontakter och få reda på hur studentlivet och staden jag ska bo i är.

Trygghet

Mitt värduniversitet skickade bland annat en lista på trygghetstips. Brasilien är ett väldigt stort land där kontrasterna kan vara stora när det gäller exempelvis klass och socioekonomisk status. Det finns en hög kriminalitet i landet, vilket innebär att man kan behöva vara mer försiktig. Det känns tråkigt att behöva vara mer vaksam men samtidigt har jag valt att uppleva ett annat land och det som kommer med det! 

En del av förberedelserna har därmed varit att leta information kring hur jag optimerar min trygghet! Balansen mellan att inte var naiv men inte heller vara rädd känns viktig. Lunds universitet erbjöd även en kurs, webbinarium och workshop inom ämnet trygghet och riskanalys till studenter inför utbytet.

Glöm inte heller att ta kopia på eller skriva ut de viktiga dokument som behövs för resan, t.ex. försäkring, pass, etc!

Avslutande tankar

Det kan möjligtvis kännas som en lång lista av förberedelser (och det finns säkert en del jag har glömt)! Men ha i åtanke att du får stöd under processen, du har tid på dig att göra allt detta även om det kan kännas lite stressigt emellanåt och när du väl är på ditt utbyte så är förberedelserna klara!

Jag hoppas att du som läsare har fått lite mer insikt i processen och att du känner dig taggad på utbytesmöjligheterna som finns på Lunds universitet! 

Om det finns några funderingar kring inlägget så är du välkommen att kommentera här nedanför!

Tjolahopp!

/Nicole

februari 28, 2024

Inlägget postades i

Studera utomlands

2 comments

  1. Зарегистрируйтесь, чтобы получить 100 USDT

    I don’t think the title of your article matches the content lol. Just kidding, mainly because I had some doubts after reading the article.

  2. nicoler

    Hi! I apologize if the title or content may have been confusing. The article is about how I prepared to go on my exchange to Brazil during my fourth semester in my psychology degree at Lunds University! So it may not be as relevant or helpful if you are an exchange student that is coming to Sweden (if that is the case for you)! But if you have any doubts that I may be able to help you with, please let me know! If you are an exchange student coming to Lund, you may be able to find more relevant info through this link: https://www.lunduniversity.lu.se/admissions/exchange-and-study-abroad.

Kommentarsfältet är stängt.