Lundastudent

Livet som student vid Lunds universitet

Första grupparbetet? Tips för att lyckas!

Ett återkommande inslag genom min utbildning har varit grupparbeten. Under i princip alla kurser har föreläsningar och självstudier till tentamen kombinerats med arbeten som skrivs i grupp. Jag tänkte berätta om mina erfarenheter och de skillnader jag märkt sedan vi övergick till distans! 

Grupparbete på plats 
När vi var i universitetets lokaler blev oftast de jag redan kände också medlemmarna i grupparbeten, av bekvämlighetsskäl var det naturligt att direkt efter föreläsningarna sätta sig med just dem för att arbeta med uppgiften vi blivit tilldelade. Eftersom att vi är många studenter på mitt program och alla inte läser kurserna i programordning såg vi ofta nya kursare men trots det var det inte vanligt att besluta sig för att vara i grupp med helt nya personer.  

Grupparbete på distans 
Det har för min del varit en stor positiv skillnad i konstellationerna sedan undervisningen övergick till distans. Jag har arbetat med så många flera nya personer det senaste året. Det är många som undrat hur man lär känna nya och hittar en grupp på distans – det har på många vis varit enklare nu! Att skriva till en kursare via skolans läroplattform Canvas eller klicka sig in i en grupp där man ser att det fattas en medlem är betydligt mycket enklare än att gå fram till en helt okänd på en föreläsning.  

Ungefär en tredjedel av min utbildning har nu varit på distans och jag tror att de ständigt återkommande grupparbetena är just det som tvingat mig hålla disciplinen samt känna mening och tydligt sammanhang även via Zoom! Slutligen, från någon som genomfört uppemot 20 stycken grupparbeten:

Räknar ut uppgifter för hand på ett block.

Tre tips att ta med till ditt första grupparbete

  • Många viljor ska samsas. Ibland blir man frustrerad men försök att se det som något positivt! Alla har inte samma infallsvinkel och att ta till vara på det utvecklar arbetet. Efter varje grupparbete har jag insett hur mycket vi lärt oss av varandra och utvecklats av att ständigt bolla idéer och tydligt förmedla sina egna tankar. 

  • Försök att inte fastna i att bara arbeta med vänner. Det är väldigt utvecklande att ge sig in i något med personer du inte känner. Förutom det fina med att lära känna nya har jag även fått erfarenhet av hur det är att arbeta i flera olika konstellationer – vilket stora delar av arbetslivet också består av. 

  • Kommunicera (!) och lägg upp en tidsplan. Framför tydligt vad ni förväntar er av varandra! Ibland tas det för givet att alla har lika mycket tid eller vill ha samma betyg – men så är inte alltid fallet, så var på det klara redan från start. 

Ha det fint och njut av en varm dryck i kylan! 

/ Bisera

februari 11, 2021

Inlägget postades i

Studentliv