Lundastudent

Livet som student vid Lunds universitet

Exempel på jullovsplaner

Hej på er! 

Hoppas att ni har det bra och börjar göra er redo för jullovet! I dagens inlägg kommer ni få läsa om hur mitt och två av mina vänners jullov ser ut på universitetet. Precis som Fridmer skrev i ett tidigare inlägg denna veckan så har man sällan ett “riktigt” jullov eftersom terminen slutar i mitten av januari (16/1-2022) och att man därför har tentor att plugga för över julen. Men man kan lägga upp det på lite olika sätt, och här kommer som sagt några olika planer från mig och mina vänner!

Emily (jag), strategisk kommunikation

Detta året ser mitt jullov lite annorlunda ut – inte bara på grund av pandemin, utan även eftersom att jag har haft praktik hela hösten. Vi har ändå skolarbete som ska lämnas in och presenteras i januari, men jag har haft en del tid på mig att göra plugget under hösten och hoppas på att hinna klart innan mellandagarna (lite naivt, men hoppet är det sista som lämnar människan). Så min plan är att vara i princip helt ledig över jul och nyår för en gångs skull! Sen kommer jag med största sannolikhet behöva titta lite på plugget ändå, men min förhoppning är att jag kan göra det i början av januari! 

Såhär kan det se ut när jag pluggar under julen och försöker lura mig att det är mysigt!

Emilie, master i strategisk kommunikation

Emilie är en av mina internationella kursare från Danmark. När jag frågade henne om hennes studier över jul svarade hon: “I never stick to study-plans”. Detta är också ett såå vanligt svar! Att prokrastinera sina studier är nästan normen bland studenter. Det är ganska vanligt I Danmark att studenter har 1-2 jobb vid sidan av studierna, och lika så för Emilie. Därför är planen att – precis som mig – vara klar innan julafton. 

Cornelia, master i strategisk kommunikation

Precis som så många andra studenter vid Lunds universitet har Cornelia flyttat hit, så hon ska “hemhem” till norra Sverige över jul. Därför planerar hon på att ha en strukturerad plan för att hinna med så mycket som möjligt innan jullovet, med målsättningar som att “skriva 1000 ord idag”. Hon brukar också sätta mål som att plugga I 20-30 minuter och sen ta en 5 min paus. (Pst… titta HÄR för lite mer tips på studieteknik)

Olivia, teknisk fysik

Olivia gör sitt utbyte under höstterminen och precis som i Sverige så slutar hennes termin i januari. Därför planerar hon för att bara snabbt komma hem över jul för att träffa sin familj (och “panikplugga”). Att lägga upp studierna över jul när man är på utbyte kan vara lite extra svårt eftersom att man gärna vill passa på att träffa sina nära och kära i Sverige, men samtidigt behöver plugga. Men just detta året kanske det blir lite mindre panikplugg på grund av restriktioner!

landskapsbild med snö, strålande sol och blå himmel

Elin, master i strategisk kommunikation

Elin går också i min klass och har gjort praktik under hösten, och hon hade precis som mig och Emilie tänkt att bli klar med alla våra skoluppgifter innan jullovet eftersom hon också ska åka hemhem och fira jul med familjen. 

Som ni kanske märkt på detta inlägg är det ganska vanligt att försöka plugga lite mer inför julen och på så sätt kunna ta någon form av lov över mellandagarna – det är ju också viktigt att ta pauser och vad är bättre än en mysig julpaus med familjen? Men precis som Emilie sa så är det väldigt lätt att strunta i sina planer och istället skjuta på studierna. Därför är det inte helt ovanligt att behöva plugga lite i mellandagarna eller att som Olivia (och säkerligen jag) ha lite mer att göra i början av januari. 

//Emily, student

december 8, 2021

Inlägget postades i

Studentliv