Lundastudent

Livet som student vid Lunds universitet

Allt du behöver veta om juristprogrammet i Lund

Juristprogrammet på Lunds universitet är ett av de mest sökta programmen i hela Sverige, och därför tänkte jag svara på de vanligaste frågorna om programmet! Jag läser termin 6 nu så har hunnit plugga en bra bit. 

Hur långt är programmet?

4,5 år – eller 9 terminer. Det kan tänkas långt men tiden flyger verkligen fram!

De tre första åren (termin 1-6) är grundterminer som är obligatoriska och samma för alla. Termin 7-8 som är på avancerad nivå består av valbara kurser där man kan välja själv vad man vill läsa! (se mer nedan)

Är det svårt att komma in? 

Man ska inte sticka under stol med att antagningspoängen för juristprogrammet är höga, oavsett var i Sverige man läser. Här kan du hitta antagningsstatistiken för Lunds universitet.

Om du går ner till “Antagningspoäng i urval 1” ser du hur det sett ut bakåt över tiden. BI är om du inte kompletterat dina betyg, BII om du läst på t.ex. komvux för att läsa till behörighet eller läst upp betygen, och HP är högskoleprovet. 

Generellt kan sägas att det brukar vara lägre antagning på våren än på hösten och därmed något lättare att komma in då. 

Hur gör jag om jag verkligen bli jurist men inte har betygen eller tillräckligt bra resultat på högskoleprovet?

På Lunds universitet finns en unik möjlighet att komma in genom ett alternativt urval, genom en kurs som heter UJIK – utvidgad juridisk introduktionskurs.

Det är en kurs på 15 högskolepoäng som ges både höst och vår – på hösten är det 10 veckors heltidsstudier, på våren 20 veckors halvtidsstudier. Man lär sig om en mängd olika rättsområden, allt från avtalsrätt till straffrätt och familjerätt. 

Kursen är på distans och består av förinspelade videoföreläsningar så det är väldigt flexibelt. Sluttentan skrivs dock på plats i antingen i Lund, Helsingborg eller Stockholm. 

Alla som söker in till kursen får plats, det är platsgaranti, men det brukar vara ungefär 200 som skriver den slutliga tentan. Från dessa är det de 20 bästa på kursen antas till juristprogrammet, så det är en alternativ väg in!

Viktigt att poängtera är att man bara kan läsa kursen en gång – så vill du läsa den för att komma in på juristprogrammet, se till att satsa ordentligt!

Här kan du läsa mer om UJIKEN: https://www.jur.lu.se/#!JURF12-ujik

Vad läser man för något på juristprogrammet?

 Jag brukar säga att man lär sig mycket om mycket! Varje termin har som sitt eget fokus.

Termin 1 börjar med rättsfilosofi, konstitutionell rätt (riksdag och regering) och EU-rätt.

Sedan på termin 2 läser man allmän förmögenhetsrätt; så bland annat avtal, köprätt, konsumentköprätt, fastighetsrätt, immaterialrätt, sakrätt och fordringsrätt. 

På termin 3 läser man associationsrätt och konkurrensrätt som handlar om företag och deras strukturer och hur de får konkurrera på marknaden. Andra halvan av terminen läser man familjerätt, arbetsrätt och socialförsäkringsrätt (allt som Försäkringskassan håller på med i princip – föräldrapenning och sjukpenning osv). 

På termin 4 läser man offentlig rätt, migrationsrätt, miljörätt och skatterätt. 

Termin 5 lär man sig om hur det fungerar i domstolarna, både med civila tvister och straffrättsligt. 

Termin 6 läser man folkrätt som handlar om krigets lagar och hur stater interagerar med varandra, samt rättshistoria! 

Här kan ni läsa mer om det: https://www.jur.lu.se/#!programstruktur

Vilken kurs är roligast?

Det beror på vad man är intresserad av och vad man ser sig själv jobba med i framtiden. Det är därmed väldigt individuellt men jag tyckte nog bäst om termin 4-5! 

Kan man åka på utbyte?

Det kan man absolut! Det kan man göra under termin 7 eller 8 på programmet.

Man kan läsa både juridiska kurser och annat som är i närliggande områden på sitt utbyte.

Själv ska jag åka till Glasgow i Skottland i höst, ser så mycket fram till det!

Här kan ni läsa mer om det: https://www.jur.lu.se/#!utlandsstudier 

Kan man göra praktik? 

Det kan man! Vi har dels en praktikvecka på termin 5, men det är inte så mycket. Så på termin 7 eller 8 kan man läsa en fördjupningskurs som heter APU – Arbetsplatsanknutet Utredningsarbete. Det är antingen en hel eller en halv termin, så man kan välja lite själv vad som passar en bäst.

Man brukar kunna göra praktik på domstolar, juridiska byråer, ambassader utomlands, hos regeringen osv. – riktigt häftigt! 

Här kan ni läsa mer om det: https://www.jur.lu.se/#!JUZN17-18

Hur ser det ut med föreläsningar och grupparbeten?

Vi brukar ha 1-2 föreläsningar om dagen, så ungefär 2-4 timmar föreläsningar. Vi har även en hel del grupparbeten och seminarier där man ska presentera ett visst rättsfall för en del av klassen. Det brukar vara uppskattat för att få öva på att diskutera och få tillämpa juridiken i praktiken. 

Resten av tiden förväntas man läsa in sig på litteratur och rättsfall på egen hand. 

Hur mycket pluggar man om dagen?

Det är heltidsstudier så man förväntas lägga ungefär 40 timmar i veckan, men det varierar för mig. Om det är tentaperiod eller det är en något mer intensiv kurs kan det bli upp mot 50 timmar i veckan men har jag läget under kontroll kan det bli kanske 30-35 timmar i veckan. 

Är det svårt att plugga på juristprogrammet?

Med undantag för en kurs i spanska har jag bara läst på juristprogrammet på universitetsnivå, så det är lite svårt att jämföra med andra program.

Men jag kan säga att jag upplevde det svårt i början. Tempot är högre än på gymnasiet och jag hade inte läst någon juridik innan, så det var en ganska stor omställning för mig. Det tog ett tag för mig att komma in i det juridiska tänket. Men man får stöd och hjälp på termin 1-2 genom övningar med studentlärare som är studenter på högre terminer. Man kommer in i det efter ett tag och det blir lättare, man får bara hålla ut! 🙂  

Har ni mycket undervisning på engelska?

Nej, faktiskt inte! Hittills har vi bara haft två böcker som varit på engelska – en om mänskliga rättigheter på termin 1 och en bok i folkrätt på termin 6. Då det är en svensk juristexamen är det störst fokus på svensk rätt och därmed svensk litteratur.  Vi läser en hel del EU-rätt också och då kan vissa rättsfall vara på engelska, men det är inte alltför avancerat!

Så är du inte bäst på engelska behöver du inte oroa dig, det löser sig!

Hur är stämningen i klassen? Har hört att det är väldigt hetsigt och att folk river ut sidor i böckerna för varandra?

Det här är dessvärre en myt som sprids om att alla ska vara så tävlingsinriktade och att det är en hetsk och jobbig stämning i klasserna.

Det jag har upplevt är att folk är ambitiösa, men delar generöst med sig anteckningar när någon missat föreläsningar till exempel! Mina vänner och jag stöttar och hjälper varandra. Ingen vinner på att sprida negativitet och stress runtomkring sig. Sen kommer det alltid finnas vissa som absolut ska högsta betyg programmet igenom och stressar upp sig själva, men det är nog ett mer individuellt problem. 

Hur är tentorna?

Vi har få kurser som sträcker sig en hel termin, och det är endast på termin 2 som vi har en tenta för hela terminen. Under övriga terminer har vi ungefär 2-3 tentor. Jag tycker att det är väldigt skönt, det blir mindre press på varje tenta då. 

Den vanligaste formen av tenta är salstenta, då man sitter allihop i en stor sal och har 5-6 timmar på sig att lösa juridiska problem. Det brukar vara 3-5 längre frågor med delfrågor som man ska svara på, ibland är det även fler kortsvarsfrågor. 

Vad kan man jobba med efter examen?

Det finns en bred arbetsmarknad för jurister och man kan jobba lite varsomhelst! Jurister arbetar på företag, i domstolar som åklagare, försvarsadvokater och domare, på byråer med affärsjuridik, på kommuner och myndigheter, med lagstiftning inom regeringen, som diplomater på ambassader utomlands, inom internationella organisationer såsom FN och EU.  

Så – det var allt jag hade för nu! Har ni några fler frågor kan ni läsa mer om Juridiska Fakulteten här eller så är det bara att skriva dem i kommentarerna ska jag försöka svara på dem så bäst jag kan! <3

Ha det bäst!

/Ebba, student

mars 28, 2023

Inlägget postades i

Studentliv