Tips på studieteknik

Enligt konstens alla regler har jag såklart påbörjat min sjätte terminen med att senarelägga plugget.  Ännu har stressen inte gjort sig påtaglig men jag har på känn att den står och lurar runt veckohörnet. Men varför startar jag inte? Än så länge har jag faktiskt haft legitima skäl att inte plugga. Jag har det vill säga inte enbart konsumerat diverse serier.

Dock är detta inte ett rop på hjälp. Jag är inte orolig. Jag har lärt mig hur jag bäst slukar kunskap. Jag vet hur jag får gjort det jag måste. Efter dryga tre år i Lund på ekonomie kandidatprogrammet besitter jag en större kunskap om mig själv och min förmåga. Tack och lov. Stressen har blivit min bästa vän inför stora skeenden och en vän som jag lärt mig hantera på ett effektivt sätt.

Fast som ny i Lund är detta inte alltid så enkelt. Helt ärligt hade jag en bedrövlig studieteknik i början där jag ägnade både helger och nätter ibland med att lusläsa mina böcker. Föga förvånande var inte detta det mest effektiva pluggsättet jag bedrivit. Det krävdes lite självreflektion för att få bukt med det. Jag kommer dock inte lämna er frågvisa. Vad som komma skall är nämligen Andreas tre tips som kommer vara ett återkommande tema i mina inlägg. Veckans tre tips är således, om det lyckats undgå er, hur man studerar på ett effektivt sätt.

  1. Sömn är A och O. Kvittar hur många timmar du tror du kan sitta uppe och bara kötta text och formler. Här har ni lite fakta (så ni inte tror att jag ljuger) och även tips och tricks på hur man får en god natts sömn. 
  1. Lämna hemmet. Att plugga hemma under dagarna är både min bästa vän och min värsta fiende. Samtidigt som hemmets varma och igenkännliga väggar är betryggande är det också den känslan av tillhörighet och ”mitt” som gör att man vill städa, diska, preppa matlådor etc. Alla hemmasysslor som en gång såg väldigt tråkiga ut och snarare betraktades som ett måste har helt plötsligt blivit något befriande.

Jag lyckades t.ex. med konstycket att byta ut mitt kök för att slippa plugga.

Och för att knyta ihop säcken…

  1. Planera. Organisera. Strukturera. Använd verb i alla dess former till din fördel för att faktiskt lyckas göra det du måste när du borde och göra det du borde när du måste. Länkar en Wikihow för de som vill ha lite inspiration.

Så här har ni tre enkla men effektiva tips. Har ni frågor, funderingar eller allmänna reflektioner så släng iväg en kommentar så svarar jag glatt.

På återseende! Och kom ihåg att Lund är fantastiskt.

/ Andreas Molin

 

Det här inlägget postades i Grundläggande info, Ny i Lund, Studentliv, Studier, Studieteknik och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Skriv en Kommentar

* Obligatoriskt