Lundastudent

Livet som student vid Lunds universitet

Så tar du del av studentlivet som introvert

När du tänker på en student i Lund tänker du med största sannolikhet på en social, utåtriktad och festglad person. Många stämmer in på den bilden, men det är inte alla som gör det. Som den introverta person jag är ska jag därför berätta hur du som introvert ska klara dig i den extroverta värld som Lunds studentliv till stor del är.

Monopol_Monopoly_game_night_Dennis_Widmark_blogg_blog
Jag, med alldeles för kort hår, och mina vänner spelar Monopol

Personligheten är bakgrunden

Om vi först börjar med bakgrunden. I mitt förra inlägg skrev jag om personlighetstyper. Jag har personlighetstypen INTJ vilket innebär att jag  föredrar att spendera tiden med mina egna tankar eller att umgås i små grupper. Så fort grupperna växer märker jag hur jag får svårare och svårare att känna mig delaktig i samtalet. (Värt att säga är att detta bara gäller privat. När det gäller professionellt är jag  som vilken extrovert som helst. Hur den kopplingen sker i min hjärna får bli ett annat inlägg från någon annan) Hur har jag då gjort för att kunna anpassa mig efter det extroverta studentlivet och hitta nya vänner?

Lura dig själv att vara extrovert till en början

När jag först kom till Lund från Stockholm var jag orolig över att jag inte skulle hitta några nya vänner. Jag hade min umgängesskara från Stockholm som jag hade känt sedan jag gick i femman, men de följde tyvärr inte med mig ner till Lund. Så hur gick jag tillväga för att skaffa nya vänner? Jo, jag låtsades att jag var extrovert.

Dennis_Widmark_nollning_maskinteknik_teknisk_design_lunds_universitet
Jag som cheerleader under nollningen

Under de tre första veckorna på maskinteknik på Lunds tekniska högskola har du nollning. Under nollningen placeras du i en nollegrupp där ingen känner varandra. Jag bestämde mig därför för att jag under de här tre veckorna skulle låtsas vara extrovert, och det gick alldeles utmärkt. Jag lärde känna min nollegrupp, och jag började lära känna min klass. Det var alltså under de här tre veckorna som jag lärde känna den grupp av de nära vänner jag nu har umgåtts med de senaste fem åren på universitetet. Tre veckor av att vara extrovert var det som krävdes. Det klarar du av. Sedan kan du gå tillbaka till ditt introverta jag och låta dina nyfunna vänner lära känna den biten utav dig.

Föreslå aktiviteter som du föredrar

När du har införskaffat dina vänner, och din energinivå är på kritiskt låga nivåer, gäller det att du föreslår aktiviteter ni kan hitta på som gör att du får energin tillbaka. För en “typisk” student skulle detta vara en utekväll på någon nation för att sedan komma hem mitt i natten och ångra allt dagen efter (Tro mig, jag har haft dessa kvällar. Dock dricker jag inte, men brist på sömn med medföljande huvudvärk och uppsvullna ögon verkar vara min version utav en bakfylla).  Som introvert kan du helt klart uppskatta utekvällar också, men för att fylla på din energinivå kan det vara bra att hitta på något lugnare. Mitt förslag är en spelkväll.

Du kommer bli förvånad över hur pass utbredd spelkulturen är i Lund. Alla jag stöter på har en förkärlek till Monopol eller Settlers of Catan. Det krävs därför inte mycket för att övertala folk att komma hem till dig på en kopp te och valfritt brädspel. Sedan om dina vänner vill gå ut efteråt passar det alldeles utmärkt. Då slipper du försöka komma på något sätt att slänga ut dem eftersom du vill sova. De slänger ut sig själva, och du slipper känna dig som en zombie nästa dag då du får en god natts sömn.

Det finns något och någon för alla

Så behöver du känna dig som en alien i ett extrovert studentliv? Absolut inte! I Lund finns något för alla (Mathilda skriver mer om det här). Om du tror att du är en väldigt udda typ kan jag lova dig att det åtminstone finns en annan i Lund som är precis som du. Vill du spela spel istället för att gå ut på nation? Då finns det någon som är sugen på samma sak. Vill du ut på en joggingrunda ut på åkrarna runtom Lund? Då finns det någon annan som vill det också. Du behöver därför inte vara orolig för att du inte ska passa in bara för att du är introvert. Du delar Lund med drygt 45 000 andra studenter. Någon av dem kommer du klicka med, och troligtvis kommer det vara många fler.

Hur känner du inför studentlivet i Lund? Vill du veta mer om hur det är att vara introvert student i Lund? Skicka en kommentar och berätta vad du tycker!

/Dennis Widmark, civilingenjörsstudent Maskinteknik – Teknisk Design

februari 8, 2015

Inlägget postades i

Studentliv

5 comments

 1. Fira valborg i Lund som nykter introvert | Lundastudent

  […] dock något som inte alla uppskattar. Jag tänker därför skriva andra delen utav min ”Introvert i Lund”-serie och beskriva hur du som nykter introvert kan fira valborg i […]

 2. Så har du relationer över utbildningsgränserna | Lundastudent

  […] enkelt. En annan sak, som jag har upptäckt är otroligt effektivt, är att vara tillsammans med en extrovert som älskar att prata. Genom att då använda mycket “mmm”, “okej” och […]

 3. Är du Team Ryggsäck eller Team Axelväska? | Lundastudent

  […] Ska du bo i Lund eller Malmö? Ska du ha en macdator eller en PC? Ska du gå ut på nation eller stanna hemma och spela spel? Men det finns en fråga som är så laddad, så uppdelande av studentkåren, att du verkligen […]

 4. Nytt spännande bloggupplägg du inte får missa – Dennis Widmark

  […] på Lundastudent och Väljayrkebloggen. Det finns en hel del att läsa. Mina favoriter är ”Så tar du del av studentlivet som introvert”, ”3 anledningar till att bo i Skåne istället för Stockholm” och ”Dålig […]

 5. 3 sätt att få insiderinformation om universiteten – Väljayrkebloggen

  […] är att studera på just det lärosätet.  Jag bloggar till exempel på Lunds universitets blogg Lundastudent där jag berättar om studentlivet i Lund utifrån mitt perspektiv. Lund är dock inte det enda […]

Kommentarsfältet är stängt.