Så har du relationer över utbildningsgränserna

Att vara utklädd på en sittning är ett utmärkt tillfälle att skapa relationer över utbildningsgränserna

Att vara utklädd på en sittning på en av Lunds nationer är ett utmärkt tillfälle att skapa relationer över utbildningsgränserna. Att ha horn som jag är dock att rekommendera.

I en studentstad som Lund med alla dess studenter, nationer och kårer är det inte omöjligt att det någon gång under din utbildning kommer uppstå lite kärlek. Med Lunds cirka 42000 studenter har du därför 41999 andra studenter som skulle kunna vara en potentiell partner. Det finns dock ett angenämt problem med detta, och det är när relationer uppstår över utbildningsgränserna.

Inom ett år som student fick jag pojkvän

Jag kom till Lunds universitet som singel, men under mitt första år som student hade min relationsstatus på Facebook hunnit ändrats. Jag träffade nämligen min pojkvän, en akademiker precis som jag, som jag nu har varit tillsammans med i fyra år. Problemet var bara det att, förutom att jag var otrogen mot Lunds universitet och skaffade en pojkvän som studerade på Linköpings universitet, var att han studerade till läkare. Läkaryrket och ingenjörsyrket är minst sagt två väldigt skilda yrken. Det har därför uppstått en hel del kulturkrockar mellan honom och mig. Betydligt större än kulturkrockarna mellan Team Ryggsäck och Team Axelväska.

Olika arbetsverktyg och utbildningssystem

Vad är det då som blir en kulturkrock i ett flerakademiskt förhållande? Jo, på läkarlinjen hanterar du människor och använder känslor som arbetsverktyg i betydligt större utsträckning än du gör på en ingenjörsutbildning. På en ingenjörsutbildning är istället logik och kreativitet dina främsta arbetsverktyg. Att påstå att jag och min pojkvän har haft få samtal där missförstånd har uppstått, och där förståelsen för varandra har varit bristfällig, vore därför en stor underskattning och en ren lögn.

En annan kulturkrock som uppstår är de olika utbildningssystem våra respektive utbildningar har. Hans utbildning består utav terminer där han i slutet av varje termin har en praktisk och en skriftlig tenta. Dessa två tentor ska tillsammans tentera av en hel termin på ett och samma tillfälle. På min utbildning har jag fyra läsperioder under ett år, där jag tenterar av en eller två kurser per läsperiod. Tentamensfrekvensen på en ingenjörsutbildning är därför betydligt högre än på läkarlinjen. Något som, beroende på hur man är som person, kan föredras då samma tentamenspress inte uppstår.

Det finns dock en fråga som gång på gång kommer upp: vilket yrke är viktigast – ingenjörsyrket eller läkaryrket? Självfallet är det ingenjörerna som är viktigast, då det är vi som utvecklar alla instrument och verktyg som läkarna använder. Att min pojkvän säger att det det är läkarna som räddar liv och inte ingenjörerna är en smådetalj som inte behövs nämnas…

Få relationer över utbildningsgränserna att fungera

Att ha relationer över utbildningsgränserna kan tyckas vara jobbigt, men det finns sätt att få dem att fungera. Ett av de viktigaste sakerna att göra är att helt enkelt acceptera att du och din partner till fullo inte kommer förstå varandra. Ni tänker på olika sätt helt enkelt. En annan sak, som jag har upptäckt är otroligt effektivt, är att vara tillsammans med en extrovert som älskar att prata. Genom att då använda mycket “mmm”, “okej” och “aha” samtidigt som du nickar, ger du illusionen utav att du förstår, och att du över huvudtaget bryr dig om, de “intressanta” vårdfakta din partner pratar om. Min pojkvän använder dock samma metod när jag berättar “intressanta” ingenjörsfakta.

Skämt åsido, jag och min pojkvän har som sagt varit tillsammans i fyra år nu, och det blir faktiskt bara bättre med tiden. Genom att ha en relation över utbildningsgränserna triggar vi varandra att tänka på nya sätt som leder till intressanta diskussioner. Visst, vi håller inte alltid med varandra, och vi förstår inte alltid vad den andre pratar om, men olikheterna håller förhållandet intressant, och är det inte det kärlek ändå handlar om?

Jag är 24 år och är från Stockholm. Jag studerar mitt femte och sista år på civilingenjörsprogrammet inom Maskinteknik med inriktningen Teknisk Design.

Jag har alltid tyckt om design, och naturämnena var mina favoritämnen på gymnasiet. Därför valde jag utbildningen inom teknisk design där jag kunde kombinera mina intressen.

På fritiden älskar jag att träna, men jag är en typisk periodare, så beroende på när du frågar mig spenderar jag all min tid på gymmet eller all min tid med att titta på Sci-Fi-serier och läsa böcker och tidningar. Jag älskar även att spela spel som t.ex. Monopol eller Tarôt (ett franskt kortspel som liknar kortspelet Plump men som bara råkar ha samma namn som spådomsgrejen). Det blir därför många spelkvällar hemma hos mig.

Det här inlägget postades i Studentliv och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.