Program och kurser – en djungel av möjligheter

Hej på er!

Nu har anmälningstiden inför höstterminen passerat – jag hoppas att du hittade något som verkar spännande! Det är en skräckblandad förtjusning att börja plugga på universitetet, men med över fyra år i ryggsäcken nu kan jag med övertygelse säga att den där initiala oron snabbt byts ut mot glädje när man väl kör igång. Så förtrösta icke, ni som sitter och är lite nervösa inför att bli antagna/börja/flytta osv. Som en favoritskåning sagt, det löser sig!

Som jag skrivit i tidigare inlägg är mitt huvudsakliga ämnesområde juridik. För att bli jurist måste du ju läsa själva programmet – det finns ingen möjlighet att helt fritt välja kurser själv för att ta ut en juristexamen. Det finns naturligtvis för- och nackdelar med det – det har ärligt talat varit ganska skönt att slippa ta en massa beslut varje termin, men samtidigt har det varit de sista terminernas fördjupningskurser, som man väljer själv, som varit de roligaste.

Under tiden i Lund har jag också tyckt att det har varit kul att läsa andra kurser, för att få andra perspektiv än de strikt juridiska. Denna terminen läser jag arbets- och organisationspsykologi, en kurs som behandlar allt från ledarskapsteorier och grupprocesser till förhandlingsteknik och konflikthantering på arbetet. Jag rekommenderar verkligen att göra en riktig självutvärdering inför ett val av fortsatta studier för att hitta själva kärnan i vad man är intresserad av – det finns SÅ mycket mer att läsa än man tror.

Just detta med fristående kurser är ju både specifikt för det svenska utbildningssystemet, men också en fantastisk möjlighet att med relativt fria tyglar kombinera ihop kurser utefter eget tycke. Även om jag redan investerat ganska många år på universitet, satt jag nu inför den 18 april och läste om spännande kurser kommande höst. Jag tycker det är ett väldigt gott betyg, i alla fall! Och dessutom kan det ju vara skönt att veta att bara för att man väljer att börja läsa i en ände, betyder inte det att allt annat är bortvalt och försvunnet. Tvärtom innebär valet av Lund ett oerhört brett utbud av kurser som man kan signa upp sig för och fortsätta sin intellektuella vandring i universitetets regi.

Som psykologistudent hänger man en hel del på Eden i kvarteret Paradiset. Obs obs obs på de jättefina träden! Vi kan väl bra ignorera det faktum att det småsnöade lite idag igen………..

Två glada kursare utanför Eden efter sista gruppredovisningen för terminen. Nu blir det att uppsatsskrivning för resten!

Med detta sagt hoppas jag att ni som sökt något och är taggade på att börja plugga i Lund till hösten kommer in på det ni vill, och att ni som tar en paus från plugget och skjuter på vidare studier inte glömmer att Lund kommer finnas kvar – säkert i 350 år till.

Ha det bäst!

/Hanne

Det här inlägget postades i Studentliv och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Skriv en Kommentar

* Obligatoriskt