Lundastudent

Livet som student vid Lunds universitet

Förvirring, förvirring, förvirring!

Politices science. Läs det högt. Ja, det är Lunds universitets mest svårt uttalade program. Knappt de som går det vet hur det ska uttalas vilket om något visar på att det verkligen inte är lätt alla gånger att förstå sig på alla olika utbildningar och vad de egentligen leder till för jobb. Eftersom jag gått pol.kand.-programmet precis som Adam gör så tänkte jag att han kan få berätta lite mer specifikt om pol.kand.-programmets upplägg och jag försöka bringa lite klarhet kring skillnaderna mellan en politices kandidatexamen och andra närbesläktade examinas.

Universitetsstudier generellt
För att göra det lite pedagogisk börjar vi från början med the basics. I de allra flesta fall omfattar en kandidatexamen 180 HP. HP = högskolepoäng. En termins heltidsstudier på universitet motsvarar 30HP, den som är kvick i huvudet har kanske redan listat ut att 180 HP blir 3 år. En termin består oftast av flera delkurser. Antalet delkurser och hur många poäng varje delkurs är värd varierar men summan av alla delkurser under en termin är alltid 30 HP om du läser på heltid. På lu.se går det såklart att läsa på alla universitetets program och kurser.

Pol.kand.-programmet och dess närmsta släktingar
Ekonomie kandidatprogrammet, pol.kand.-programmet och kandidatprogrammet i PPE (Praktisk filosofi, politik och ekonomi) påminner väldigt mycket om varandra. Alla programmen leder till en generell examen vilket tillskillnad från en yrkesexamen innebär att du inte får en yrkestitel, du blir inget. Men lugn, det innebär inte att du kommer gå arbetslös. Jag brukar tänka på det som att min examen är ett intyg på att jag har ett visst innehåll i min kunskapsryggsäck, sen är det upp till mig att tänka efter och visa för en potentiell arbetsgivare varför hen ska köpa just min ryggsäck och motivera vad hen kan tänkas ha för nytta av den.

Delar av vad som finns i min ryggsäck.

Det var lite av ett stickspår, om än relevant, så låt oss återgå till att vara pedagogiska. Fek används för att slippa säga det väldigt långa ordet företagsekonomi, nek istället för nationalekonomi och stats istället för statsvetenskap.

I tabellen blir det väldigt tydligt att programmen verkligen kan bli väldigt lika och olika beroende på vad en väljer för inriktning. Bara för att ge ett exempel, läser en pol.kand.-programmet med inriktning mot samhällsgeografi skiljer sig ens ryggsäck ganska mycket från någon som läst ekonomie kandidatprogrammet med inriktning mot fek. En ekonomie kandidatexamen med inriktning mot nek skiljer sig däremot inte alls speciellt mycket från en pol.kand examen med inriktning mot nek, enda skillnaden är att ekonomen läst företagsekonomi och pol.kand:aren stats A.

Ekonomie kandidatprogrammetPol.kand.-programmetKandidatexamen i PPE
Företagsekonomi AStatsvetenskap APraktisk filosofi A
Nationalekonomi ANationalekonomi AStats A
Statistik+JökenStatistik+Jöken, Statistik, Juridik, SamhällsgeografiNek A

 

+ 60 HP i FEK eller NEK+60 HP i Stats, Nek eller SamhällsgeografiPraktisk filosofi B
Utbyte, praktik eller 30 valfria HPUtbyte, praktik eller 30 valfria HPNek B eller Stats B
  Nek C, Stats C eller Praktisk filosofi C

More to come?
Sen är det många som väljer mellan freds- och konfliktvetenskapliga kandidatprogrammet, kandidatprogrammet i mänskliga rättigheter och pol.kand. Skulle ni vilja att jag skriver ett inlägg där jag försöker reda ut skillnader och likheter mellan de programmen?

Avslutningsvis, innan det är dags att ta helg, vill jag bara säga: Tveka verkligen inte att höra av er! Kom gärna fram och ställ frågor om ni möter oss ute i landet när vi är på mässor.

Peppade och glada i Gislaved, redo att möta er!

Trevlig helg!!

mars 3, 2017

Inlägget postades i

Studentliv

2 comments

  1. Ida

    Hade jättegärna önskat ett inlägg om skillnaderna mellan freds- och konfliktsstudier, utvecklingsstudier och polkand!!

  2. Lunds universitet

    Hej Ida
    Tack för din kommentar!
    Det bästa är om du frågar universitetets studievägledare om skillnaderna: studievagledning@stu.lu.se
    /Anna, kommunikatör

Kommentarsfältet är stängt.