Fenomenet med köande studenter

Större delen av våra liv spenderar vi köandes. I kassakön i mataffären, kö till toaletter vid evenemang, kö till bostäder och köandes till att stiga på bussen. Vi alla vet hur frustrerande det är, denna vad som känns som eviga väntan. Ett fenomen jag uppmärksammade när jag började studera i Lund är att studenter frivilligt köar i timmar.

kö 2

Mängder av studenter som väntar, allt för en plats på Karnevalen

Det tydligaste exemplet är Uppropet inför Lundakarnevalen. För att få vara en av de frivilliga volontärerna på detta enorma event som endast sker var fjärde år i Lund väljer studenter att köa i upp till 30 timmar för att få arbeta utan betalning. Under det senaste Uppropet regnade det olyckligt vis hela natten men inte lät de köande studenterna regnet stoppa dem. Med musik, trevligt sällskap och en hel del paraply tog de sig igenom natten tillsammans. Allt som allt var det över 5000 personer köandes och kön ringlade sig från AF Borgen längs hela staden.

Kö 1

Början av en lång kö till Uppropet

 

Anledningen till att studenter väljer att köa för event är på grund av den stora efterfrågan av platser eller biljetter. Att delta vid event som antingen volontär eller deltagare är en stor del av studentlivet vilket väldigt många av oss studenter väljer att göra. Till de flesta av de eventen är det först till kvar när det gäller biljetterna. Att hamna på en plats i kön som gör att man får biljett är nödvändigt för att få delta på eventen. Just därför väljer man att köa tidigt för att kunna garantera sig en plats.

Eftersom kön varar i flera timmar och studenter i allmänhet är kreativa och sociala personer blir köandet till ett event i sig genom att vi studenter med musik, lekar, sånger och liknande gör det till något kul. Ibland kan det bli så kul att det är en besvikelse när det äntligen är ens tur för att kön tar slut och det roliga där är över. Sen inser man varför man köade och blir nöjd över att fått tag på en biljett för att kunna se fram emot det kommande eventet.

kö 3

Tillsammans blir det mycket roligare att köa

 

Summan av kardemumman blir att köa kan vara tråkigt men det blir vad man gör det till. Det är ett speciellt fenomen att vilja köa men tillsammans med bra vänner och möjligtvis nya vänner blir det väldigt kul.

Ha di gutt! /Andreas

Det här inlägget postades i Ideellt engagemang, Lundakarnevalen, Studentliv och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Skriv en Kommentar

* Obligatoriskt