En speciell vår

Lunds studentliv står just nu inför sitt största evenemang på snart 4 år. Som har nämnts tidigare här i bloggen är i år ett så kallat karnevalsår. Det innebär att Lundakarnevalen återuppstiger från sin mångåriga dvala för att under en intensiv helg i mitten av maj blomma. Sist Lundakarnevalen ägde rum, år 2010, beräknade man antalet besökande gäster till ungefär 400 000. Samtidigt volontärarbetade då liksom nu runt 5000 studenter. Allt som oftast dyker sloganen “Världens näst största volontärevenemang efter OS” upp. Jag tror källhänvisningen är lite knackig på den, men vad gör det? På något sätt ger sloganen känslan av att det är något riktigt stort som skapas här, något nästan lika stort som OS.

Det kan dock inte nog överdrivas vilket omfattande projekt som Lundakarnevalen är. Organisationen är faktiskt så stor att hela Norges befolkning får plats i en av sektionerna. Eller nja, det var nog en överdrift. Men många är det som jobbar med karnevalen och mycket är det som ska göras.

Själv är jag ansvarig för en av vagnarna i det som kallas tågsektionen. Allt som allt finns det 31 sektioner. Dessa sköter allt från barer till spex till säkerhet. Det tågsektionen har hand om är karnevalståget. Detta tåg (som väl i folkmun skulle kallas för en parad) går både på Lundakarnevalens lördag och söndag genom centrala lund. Varje vagn är bygd av studenter och anspelar på karnevalens centrala tema. Detta är i år framtiden. Så med ironi, humor och vitsighet är alla vagnarna ett skämt som anspelar på framtiden.

Man kan faktiskt säga att tåget är Lundakarnevalens ursprungliga sektion. År 1849 tågade några studenter genom Lund utklädda till “Ett småländskt bröllop”, och det blev starten på vad som idag är Lundakarnevalen. Jag tycker det är hemskt oklart varför de var utklädda till ett småländskt bröllop. Fast än idag är många aspekter av Lundakarnevalen väldigt oklara. Det verkar vara en del av dess aura…

1544392_10152259805296830_1211868282_n

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Skriv en Kommentar

* Obligatoriskt