Antagningsbeskedet

Idag är det en stor dag för väldigt många. Torsdagen den 9/7 2015 då antagningsbeskedet för höstens utbildningar meddelas. En hel del kommer att få ett glädjande besked som kommer att förändra deras liv. Till er vill jag säga grattis, inte bara för att ni blivit antagna utan för att ni tagit beslutet att fortsätta lära om det ni tycker är intressant.

Jag minns hur jag för två år var hemma hos mina föräldrar, det var en ledig dag från sommarjobbet och sånt typiskt svenskt sommarväder där det inte riktigt är varmt nog för att gå till stranden. Jag visste att beskedet skulle komma under dagen så varje gång jag fick ett mail var jag ivrig att se efter var det var ifrån. Under förmiddagen dök det upp en del mail men allihop var vanligt skräppost och mina förhoppningar på nästkommande mail växte sig större. Vid lunchtid kom det som jag hade väntat på. Mailet där det stod att jag hade fått ett besked på antagning.se och så snabbt jag kunde loggade jag in för att se efter vad där stod. Med andan i halsen och en hög puls av nervositeten såg jag till min glädje följande bild:

Antagning 2

Jag blev alldeles glad inombords och kände att allt slit under gymnasiet för att få konkurrenskraftiga betyg hade lönat sig. Efter några minuter av glädje och eufori slog det plötsligt mig, men vad gör jag nu då? Jag hade bestämt mig för att läsa vidare men inte riktigt tänkt på allting som det innebär med att flytta till en ny stad, hitta boende, och leva självständigt. Med erfarenhet vill jag tipsa om du är antagen och tänker behålla din plats så börja leta bostad direkt. När bostaden väl är klar och du har någonstans att uppehålla dig under din studietid kan resterande saker som CSN och litteratur tas hand om senare.

För att förenkla bostadssökandet för nyblivna studenter i Lund har Lunds universitet tillsammans med olika organisationer och företag diverse sätt att söka boende. Tips och länkar hittar ni på: www.lu.se/studera/livet-som-student/hitta-bostad

Viktig information till er som blivit antagna till Lunds universitet om bland annat upprop, litteratur eller akademisk ordlista hittar ni på: www.lu.se/studera/livet-som-student/ny-som-student

Om man nu inte skulle bli antagen till den utbildning som man vill, vad händer då? Det finns en del olika saker att tänka på då:

Den 31 juli är sista svarsdatum för om man vill behålla sin studieplats eller inte. Sen kommer antagningsbesked två att meddelas den 6 augusti. Därför är det viktigt att välja om man vill ställa sig som reserv i någon av utbildningarna för att möjligtvis bli erbjuden en plats som någon annan tackat nej till. Så bara för att du inte blivit antagen i första urvalet till den utbildning som du vill ska du inte ge upp hoppet. Om det inte heller skulle gå vägen i andra antagningsbeskedet tycker inte jag att man ska ge upp sina drömmar om att läsa vid högre utbildning. Att göra högskoleprovet eller läsa upp betyg är två utmärkta sätt för att till nästa antagning förbättra möjligheterna.

Avslutningsvis vill jag återigen gratulera er som blivit antagna, inte enbart till Lunds universitet utan till all högre utbildning. Ni kommer att lära er oerhört mycket och ha det fantastisk under er kommande studietid. Kanske ses vi någonstans i studentlivet på en nation, bal eller cyklar om varandra under tandem. Vem vet?

Ha en fortsatt bra sommar! /Andreas

Det här inlägget postades i Bostad, Grundläggande info, Ny i Lund, Studentliv, Studier och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Skriv en Kommentar

* Obligatoriskt