Lundastudent

Livet som student vid Lunds universitet

Vill byta utbildning…

Hej allihopa, hoppas att ni mår allra bäst!

Nu är terminen i full gång och de allra flesta av er trivs och känner säkert att ni får ut en massa från er utbildning (och nu när restriktionerna är lättade så är det sociala livet också mycket roligare).

Men några av er delar kanske inte den här känslan, vilket är helt okej, men också något som går att fixa ifall att man vill det! Ibland kan man tvivla på om det som man har valt att läsa är det absolut rätt för en själv. Detta händer nog alla åtminstone en gång under ens studier, hände iallafall mig nån gång, och jag älskar verkligen de val jag gjorde!

Så här är lite tips för vad du bör göra om du får dessa tvivel:

1.)  Känn av en termin eller två!
Ibland kan det ta ett tag innan man verkligen får till det. För vissa sker den här magiska rätta känslan direkt från studiestarten, men för andra så tar det lite tid innan man känner av det. Poängen är att det inte skadar att vänta lite i ens utbildning innan man byter eller väljer att ta en paus från studierna – du har iallafall kursens poäng inräknade, och det är aldrig fel!

2.) Kolla igenom noggrant för att se vad som intresserar just dig! 
Lunds universitet erbjuder en hel massa kurser och program, och det är väldigt osannolikt att man inte kommer att hitta det som intresserar en. Så mitt tips är att verkligen kika igenom allt och att prova på några introduktionskurser för att se vad som känns rätt. Passar någon av dem så är det bara att fortsätta!

3.) Ta den hjälp som erbjuds!
Men ibland är det inte själva utbildningen som får en att må dåligt eller att känna att man har valt fel, utan det kan vara något personligt som man inte ens är medveten om, men som tär på en och får allt annat att kännas jobbigt. Det bästa som du då kan göra är att ta den hjälp som Lunds universitet erbjuder och prata med någon som kan hjälpa dig när du mår dåligt. Viktigaste är att reda ut det som drar ner och inte isolera sig med det!

Så, det var mina tips för dig som tvivlar på om du har gjort rätt val eller inte. Jag hoppas att de hjälper och att du hittar den utbildning som passar dig bäst! 

//Ismar, masterstudent i rättssociologi

oktober 1, 2021

Inlägget postades i

Studentliv