Vad är skillnaden mellan läkar- och biomedicinprogrammet?

Hej alla glada!

Frågan ni ser i titeln ställs rätt ofta till mig som biomedicinstudent. Ibland kan det vara rätt svårt att skilja dessa programmen åt, mer än att biomedicinprogrammet har lägre antagningspoäng än läkarprogrammet. Av den enkla anledningen väljer många att söka till detta program när de inte kommer in på läkarprogrammet men inser rätt snart att det finns flera övergripande saker som skiljer programmen åt!

Läkarprogrammet sträcker sig i 5,5 år. Då får man något som kallas för en yrkesexamen. Vad är en yrkesexamen då? Jo, det innebär att du inte kan läsa ihop en läkarexamen på fristående kurser utan måste få en skyddad examen för att få jobba som läkare. På biomedicinprogrammet däremot, får man en akademisk examen. Här läser man först till en kandidatexamen (3 år) och går därefter oftast vidare med att läsa på avancerad nivå för att få en masterexamen (2 år) så att man kan nischa sig lite mer i vad man tycker är kul att forska/jobba med. Totalt blir detta 5 år.

Jaha, okej. Men hur skiljer kurserna sig åt då? I det stora hela kan man tänka sig att en läkare läser om hur vår fantastiska människokropp är uppbyggd, hur den fungerar när man är frisk, men också hur kroppen reagerar vid ett mindre friskt tillstånd. Man kan säga att biomedicinare läser liknande men på en mycket mer cellulär och kemisk nivå. Exempelvis – Att kunna diagnosera en person med en infektionssjukdom står inte lika mycket i fokus som att veta exakt vad som händer under processen och hur bakterien ”tänker” och undviker immunförsvaret.

Det här med att man  läser mycket på en kemisk nivå är något som kan vara lite överraskande när man först börjar på biomedicinprogrammet. Fyra kurser ren kemi läser man under sitt första år vilket kan vara rätt tungt. Personligen insåg jag rätt snabbt att kemi faktiskt är rätt begripligt och intressant på universitetsnivå. Speciellt när föreläsarna är forskare själva! Jag insåg även att kemin behövs för att ha en grund till resterande kurserna som är mycket mer biologi-inriktade (till exempel läran om virus, immunförsvar, bakterier, celler etc).

Att plugga till Biomedicinare innebär massor av timmar på labbet, något jag tycker är helt underbart.

Vad blir man då som läkare eller biomedicinare? Man kan se det som att läkare har direkt patientkontakt och diagnoserar, ordinerar recept och hjälper patienten på plats. Biomedicinaren jobbar lite bakom ridån och forskar fram medicinen som ordineras för de olika sjukdomar som uppkommer! Båda behövs alltså för att vården ska fungera. Programmen är alltså rätt lika, men just dessa skillnader kan ha en betydelse när man ansöker. Båda är fantastiska och det behövs fler utbildade inom ämnena!

Nollningssittning som arrangeras av både biomedicinare och läkare!

Har du någon fundering? Jag finns i kommentarsfältet! Ha det gott så länge.

/Liza

 

 

Det här inlägget postades i Bransch, Grundläggande info, Jobb, Karriär, Ny i Lund, Studentliv, Studier. Bokmärk permalänken.

KOMMENTARER

 1. Hej Simin!

  Bra fråga. Det stämmer precis så som du säger! Har man pluggat biomedicin så kan man inte bli läkare. Jag vet inte riktigt hur det ser ut i andra länder, men i Sverige så måste man läsa läkarprogrammet för att bli läkare. Någon genväg/komplettering av andra kurser går alltså inte. I och med att läkarprogrammet ger en yrkesexamen, så kan man inte läsa ihop till läkare genom exempelvis fristående kurser eller via komplettering. Så tyvärr kan vi Biomedicinare, eller några andra, inte komplettera och bli läkare! Vi får nämligen en akademisk examen istället. Jag anser personligen att det är mycket bra att inte kunna komplettera en utbildning för att bli läkare, i och med att läkare utför praktik på sjukhus sen tidigt in på utbildningen.

  Väljer du att plugga till Biomedicin kommer du efter 5 år (3 år kandidat och 2 år master) stå i ett vägskäl. Du kan antingen gå en akademisk väg och bli forskare, eller jobba inom industrin inom läkemedelsutveckling, patentfrågor, konsultering och så vidare!

  Summa summarum: Vill du bli läkare får du söka till Läkarprogrammet 🙂
  Hoppas att du fick svar på frågan, är det något som känns oklart är du välkommen att skriva en till kommentar!
  /Liza

 2. tack så mycket för er information. man kan inte jobba som läkare när man läst biomedicin programmet.
  jag tänker, att det ska finnas något att kan biomedicinarna komplettera sin utbildning och kan jobba som läkare. för läkarna kan jobba som forskare.

Skriv en Kommentar

* Obligatoriskt