Lundastudent

Livet som student vid Lunds universitet

Utbyte i Arktis (Svalbard)

Jag står, med flera lager kläder och packning, framför ett snötäckt landskap med rosa, blåa och ljusgråa moln i skyn. Jag är röd om näsan och kinderna men ler brett trots att jag är trött efter en hel dags fältarbete.

Halloj!
Som lovat ska jag tala lite om mitt första utbyte idag. Det skedde via Erasmus och jag valde att åka till Svalbard, en ö som ligger i Arktis.

Denna magiska ö var något som min kära moder var otroligt nervös inför, här fanns det många sätt för mig att komma till skada i hennes mening. Inte minst av extrem kyla, isbjörnar, fjällrävar med rabies och laviner. Jag var däremot vääääääääldigt taggad. Trots att första veckan i skolan gick ut på att lära sig överleva i ett arktiskt klimat “ifall något händer”, kände jag inte av någon rädsla under utbytet. Dock var det i ärlighetens namn ganska drygt att bära runt på ett gevär varje gång jag lämnade byn (isbjörnar gillar inte gevär). Det fanns gånger då en vindpust tog tag i geväret som stack upp bakom min nacke och höll på att dra ner mig i snön. De är otympliga att bära och man vill ju helst aldrig behöva använda det.

Varje morgon när jag gick till skolan var jag omgiven av glaciärer och berg. Under november och december började jag även se norrsken dagligen. Utanför klassrummet gick renar och smaskade på vegetationen medans fjällrävar lekte med en mus under en grästuss. På utflykter såg jag valar, delfiner, sälar, valrossar och otroliga mängder fåglar. De flesta dagar var som att gå runt med David Attenborough eller Hans Zimmer i bakhuvudet.

En vanlig skoldag på Svalbard.

Med norrsken kom dock också mörkret. Jag fick uppleva den sjuka insikten av att “nu är sista gången jag ser solen på 1,5 månad”. Det hade förstås varit längre tid om jag inte åkt hem till Skåne innan jul, men då kunde jag uppskattat studenthälsan i Lund lite extra.

Kurserna som ges vid UNIS (UNiversity centre In Svalbard) är alla inriktade på arktiska miljöer och är begränsade till följande ämnen:

  • Biologi
  • Geologi (och naturgeografi)
  • Geofysik
  • Teknik
  • Säkerhet

Jag valde såklart de naturgeografiska kurserna (då det är vad jag studerar i Lund), som inkluderade exkursioner flera dagar i veckan. Jag är minst sagt nöjd med mitt val.

Mer om mitt andra utbyte (Mocambique) tänkte jag skriva om framöver, kommentera gärna om det är något ni undrar över (då kan jag inkludera det i nästa inlägg).

P.S. Glöm inte att anmälan till höstens kurser och program öppnar idag!

Ha en superfin dag!
//Lovisa

mars 15, 2023