Lundastudent

Livet som student vid Lunds universitet

Uppsats – vägen till examen

Gymnasiearbetet, eller projektarbetet som det kallades innan GY11, är en utmaning för de flesta. För många är det första gången som de författar ett större dokument. Ett dokument som kräver engagemang under en längre tid. När de får höra att det krävs ännu större uppsatser för examen vid universitet kan det verka avskräckande. Att förväntas skriva uppsats en hel termin på egen hand är en tuff men genomförbar uppgift – även för dig som idag läser sista året på gymnasiet och känner att du är långt ifrån att kunna klara det.

Jag har precis påbörjat min kandidatuppsats som är den näst största uppsatsen man skriver när man läser på juristprogrammet. Jag och mina kursare har erbjudits några enstaka föreläsningar om skrivprocess och akademisk hederlighet samt ett par handledningstillfällen inte längre än 20 min per tillfälle. Det innebär att skriva uppsats är annorlunda från att läsa en vanlig kurs. Istället för att bli ledd genom kursen i form av föreläsningar och seminarier som hjälpmedel för att säkerställa att man ligger i takt med kursen så får man disponera över all sin tid som man själv behagar. Ansvaret flyttas nu över till varje enskild student. Mer ansvar innebär dock mer frihet, varje student får själv välja vad de vill skriva om. Det är alltså ett ypperligt tillfälle att välja något som man är extra intresserad av och stimuleras av att skriva om.

Det ska även tilläggas att kandidatuppsatsen inte blir min första uppsats. Många har förmodligen hört att kandidatuppsatsen kallas för C-uppsats. Det kallas för det för att C-uppsatsen i regel föregås av såväl en A-uppsats som en B-uppsats. Under nämnda uppsatser, som är mindre omfattande, ges möjligheten att öva på att skriva självständigt, något som visat sig vara till stor hjälp inför kandidatuppsatsen. När även C-uppsatsen är avklarad så kan jag börja blicka framåt mot examensarbetet (även känd som D-uppsats) som omfattar hela sista terminen på programmet.

Som ni säkert förstått så är uppsatsskrivande klurigt för det flesta, men genom ett steg i taget, övning under hela utbildningen och handledning tar man sig igenom det.

Tre tips inför uppsatsskrivande:

  1. Välj ett ämne som du brinner för!
    Som allt annat i livet är det lättare att leverera när man är passionerad över något.
  1. Fastna inte i bubblan!
    Lås inte in dig i ett bibliotek under hela uppsatstiden. Variera din studiemiljö, se till att aktivera dig fysiskt och passa på att njut av att du får disponera över din tid som du vill. Varför inte sitta på ett mysigt fik med en kompis och skriva?
  1. Fortsätt hålla kontakt med kursare!
    Se till att omge dig med vänner som kan hjälp dig bolla idéer, pusha dig när det går trögt och korrekturläsa varandras uppsatser när tiden är inne.

/ Hamid

november 1, 2016

Inlägget postades i

Studentliv Studier