Hej allihopa!
Februari närmar sig så sakteliga sitt slut och nollningarnas(aktiviteterna i början av terminerna som syftar till att ge nya elever en så rolig och välkomnande start på studentlivet som möjligt) dimma börjar lägga sig. Säkerligen har många nya Lundabor börjat vänja sig vid synen av utklädda studenter på stan; den ena mer extravagant än den andra. Lunds universitets nya elever är inte så nya längre, och jag skulle vilja påstå att det är först nu man känner att terminen börjat på riktigt.
I takt med att vårterminen kommer igång åker också vi studentambassadörer ut på vårens utbildnings- och gymnasiemässor runt om i landet. Umeå, Luleå, Västervik och Östersund, för att bara nämna några av ställena. Det är ett privilegium att på alla dessa mässor få möta alla vetgiriga och glada gymnasister där ute – det är verkligen kul! Det händer relativt ofta att någon av alla dessa vetgiriga ungdomar är sugen på att få veta hur man bäst går till väga för att lyckas i sina studier när man för första gången kommer till universitetet. Därför ska jag nedan ge de tre tips som jag själv tycker kan vara givande att bära med sig.
Tips 1: Det finns inga universaltips – skapa dina egna.
Universitetsstudier är någonting som många gör på helfart. När man gör någonting i stor omfattning tränar man ständigt på det man gör. Likt en ryttare blir bättre av ridträning och en fotbollsspelare av en fotbollsträning blir en student bättre på att plugga av att just plugga. Under tiden som man pluggar kommer man också själv upptäcka att vissa saker funkar bättre än andra. Var självanalytisk här och försök identifiera dina styrkor och vilka metoder som funkar för dig. Utveckla sedan dessa och du kommer bli en bättre student.
Tips 2: Hitta en god studiekamrat
Alla goda ting är tre heter det. Huruvida mängden “studybuddies” alltid nödvändigtvis måste vara tre är inte självklart. Likadant gäller det därför här att lyssna och se vad som funkar bäst för en själv. Jag har hittat mig en studiekompis i Mattias. Vi kompletterar varandra och har hittat ett sätt att ömsesidigt utveckla varandra. När tentaperioderna närmar sig, grupprumsbokningarna blir fler och dagar & kvällar långa kan en bra “studybuddy” vara den där skillnaden som gör skillnad.
Tips 3: Ha roligt under tiden!
För lyckade studier krävs många komponenter. Jag är övertygad om att den viktigaste av dem är att ha roligt under tiden man studerar. Ett socialt stimuli är enligt mig en förutsättning för mycket av de andra: motivationen, energin, viljan. Först när man tillåter sig själv att ha roligt vid sidan och mitt ibland studierna kommer det att gå som man önskar.
Den 12 mars har vi öppet hus på Lunds universitet – kom dit så lovar jag att bjuda på ytterligare 3 tips!
/Johan Göransson