Lundastudent

Livet som student vid Lunds universitet

Tips till nya studenter

Hej!

Jag minns tydligt min första dag som student i Lund. Även om jag kommer från Malmö – vilket praktiskt taget är runt knuten bara – minns jag att jag var supernervös över att åka till den trots det korta avståndet för mig nya staden Lund. Jag kände staden enbart genom de gånger jag tävlat i friidrott på Lunds IP, vilket ligger på “fel” sida spåren i förhållande till universitetet. Jag tror jag tog tre eller fyra tåg innan det jag egentligen behövde ta, så att jag inte skulle kunna gå vilse; jag hade med mig en extra tröja eftersom jag ALLTID spiller när det inte riktigt lämpar sig; och jag hade elva pennor i olika färger, ny kalender i högsta hugg och ett orimligt antal skrivblock med mig (som att jag skulle författa en roman kategori Tolstoy på en dag…). Ja, ni fattar. Men man – eller jag, i alla fall – blir lite lätt knäpp när jag är nervös.

Som ny student är man nog ofta är rädd eller nervös…men det helt i onödan. Det är klart att det är pirrigt med ny stad, ny sysselsättning, nya människor omkring sig – och “Var faaaaaaaan ligger den där salen nu igen?” gånger tusen. Men grejen är att de flesta känner likadant, samtidigt som dedär skräckscenarierna om att inte få vänner eller att bli förhörd på hela kurslitteraturlistan första dagen inför hela klassen på 150 personer sällan eller aldrig infrias.

Det finns en del grejer jag tror är bra att göra eller ha med sig i tanken som ny student i Lund. Här har ni mina tips!

 1. ALLA är nya till just den miljö du dimper ner i. Så är det. Lär känna staden tillsammans!
 2. I början av ett program hålls en introduktionsperiod med roliga sociala aktiviteter (så kallade novischperioder). Det finns naturligtvis inget tvång på att vara med, men det kan vara ett kul sätt att lära sig förstå staden och studentlivet.
 3. Känns din kurs eller program fel för dig när det väl dragit igång, kom ihåg att det inte är någon fara att söka något annat till nästa termin! Man får lov att testa, vara lite osäker, välja om och hitta något som faktiskt passar. Tänk på att det ändå är något du ska ägna mycket av din vakna tid åt.
 4. Se studierna som ett 9-17-jobb, och låt dig vara ledig på helgerna. “Övergör” inte hela grejen i början – det finns ingen som förväntar sig att du ska ha läst all kurslitteratur redan första veckan. Och plugga gärna med andra!
 5. Engagera dig i roliga grejer i eller utanför studentlivet – gå på hälsningsgillena som hålls i början av terminen och se vad som kan passa dig.
 6. Skaffa en cykel…
 7. …och ett bygellås. Eller två.
 8. Ställ dig i kö till AF Bostäder så fort du fått ditt antagningsbesked! Då börjar kötiden ticka direkt, och dina chanser att få en lägenhet genom dem ökar. Det kan också vara bra att veta att det kan vara så att du flyttar runt en del under åren. Eller så gör du som en kompis och bor i samma korridorsrum i fem år. Det väljer du själv!
 9. Kom gärna till Lund och “hälsa på” staden innan du börjar! På så sätt blir det inte en totalchock när du väl kommer hit med flyttlasset.
 10. Gå med i en nation – kolla in vilka som finns på Studentlund.
 11. Du behöver inte ha köpt tusen miljoner möbelprylar som du lassar hit. Lund är en stad med väldigt dynamisk befolkning, och blocket är ständigt fullt med prylar som köps och säljs av studenter som flyttar till och från Lund.
 12. Och slutligen, lugn, kompis. Allt löser sig. Det enda du egentligen behöver göra är att se till att svara ja på antagningsbeskedet, för första omgången redan nu den 27 juli. Stressa inte upp dig över att du inte får ett boende samma dag. Det kan ta lite tid, men tacka ALDRIG nej bara för att du inte löst boendet än. Det kommer.

Lycka till och ha en fortsatt härlig sommar!

Välkommen till härliga Lund!
juli 22, 2018

Inlägget postades i

Studentliv