Lundastudent

Livet som student vid Lunds universitet

Tips inför utbytesstudier i Asien

Just nu studerar jag i Japan för tredje gången och gör en fältstudiekurs vid Waseda universitet så jag tänkte dela med mig utav lite tips, erfarenheter och praktiska saker som är bra att tänka på innan utresan.
20150214_124451
När kan jag söka till utbytesstudier?
Funderar du på att söka till utbytesstudier i Asien våren 2016 så är det hög tid att göra det nu eftersom ansökningsperioden under vårtermin 2015 är någon gång emellan 1 februari till 5 mars beroende på vilken fakultet du tillhör. Mer om vad som ska skickas in för att bli nominerad såsom vem som är behörig att söka kan du hitta här: http://www.lu.se/studera/studera-utomlands
Terminssystemen kan se ganska annorlunda ut!
I Japan börjar det akademiska året i början av April och vårteminen slutar oftast i slutet av juli varpå höstterminen börjar i september/oktober och sträcker sig till februari. Det kommer alltså in ett maffigt lov på två månader i mitten av vår svenska vårtermin. Nu finns det vissa universitet som har utformat utbytesprogram som följer två-terminssystemet men det är alltid bra att kolla upp det här och att i vilket fall som helst kontakta CSN eftersom tillgodoräkning av poäng kan ta tid. Du får in heller poäng enligt ECTS och här i Japan har jag i alla fall upplevt att man läser många mindre kurser och ett ganska så fullt schema mellan 09.00-16.00 måndag till fredag men även detta kan variera stort beroende på universitet, fakultet eller typ av utbytesavtal.
20150108_131529                                 Okuma auditorium, Waseda campus
Hur söker jag visum?
Lunds universitet sköter den större delen av handläggningen av din ansökan till värduniversitetet men visumet är något som studenten får söka själv. På http://www.swedenabroad.com/ finns information om vad det är för typ av visum som ska sökas. När jag har sökt studentvisum i Japan eller arbetsvisum till Kina har jag fått bifoga ett läkarintyg (Certifcate of Health) som utfärdas vid privatkliniker. Beroende på vilka prover som ska tas och om man behöver göra en lungröntgen (ja, seriöst) kan det ta upp till 3 veckor att få intyget och priset ligger på omkring 2000 kr. Det är alltså viktigt att söka i tid eftersom själva visumet också kan ta 1-4 veckor att få. Kolla även öppettider vid ambassaden du ska söka till! Under perioden för det kinesiska nyåret har t.ex. Kinas ambassad i Sverige begänsade öppettider.
Behöver jag vaccinera mig?
Det är en god idé att kolla in sidor som http://www.vaccination.nu/
http://www.vaccinationsguiden.se/vaccinationsguiden/ eller att ringa till en vaccinationsklinik och fråga vad som behövs. Jag har vaccinerat mig mot hepatit A och B samt mot japanskt encefalit men det beror helt och hållet på var man åker och om man ska vistas på landsbygden eller i stadsmiljö.
20150214_144004På vissa flygplatser kan man bli ombedd att visa upp att man är vaccinerad. Därför tar jag alltid med min min lilla vaccinationsbok.
Hur skaffar jag mig en försäkring?
Som utbytesstudent från Lunds universitet har man en samlingsförsäkring genom Kammarkollegiet: http://www.kammarkollegiet.se/forsakringsavdelningen/forsakringar-riskhantering/student-ut. Om man som i mitt fall t.ex. vill stanna i Asien längre än själva utbytesperioden omfattar får man söka om en separat försäkring under hela perioden, fr.o.m. den dagen du sätter foten utanför din studentlägenhetsdörr till den dagen du kommer tillbaka. Ja, det innebär att jag är ”dubbelförsäkrad” den första perioden men å andra sidan finns det vissa bitar som inte Kammarkollegiets Student UT försäkring täcker så det är upp till en själv med andra ord att göra den bedömningen. 
Kan jag hyra ut min lägenhet i andra hand?
Genom http://www.afb.se/ kan man söka om att få dispens. Först måste man alltså få tillåtelse om att få hyra ut lägenheten/rummet och sedan kan man börja leta efter potentiella hyresgäster genom att t.ex. lägga upp en annons på http://bopoolen.nu/ . Jag valde att hyra ut min studentlägenhet möblerad så jag fyllde i en möbel- och inventarieförtäckning som jag skrev ut från Bopoolen.
Hur blir det med bostad på plats då?
Oftast erbjuder värduniversitetet studentbostäder men om man utav någon anledning inte väljer att bo där vilket var mitt fall den här gången kan man söka sig till andra alternativ. I Japan finns det ”guesthouses” där man kan hyra ett rum eller så finns det hostels och vanliga lägenheter. Sakura House t.ex. ebjuder lägenheter som man kan bo i flera personer vilket är det jag och några klasskompisar har valt att göra. När jag studerade vid Nagoya universitet bodde jag dock i ett korridorrum med litet kök och eget badrum. Det var litet men praktiskt eftersom det låg på campus. Jag känner mig alltid lite bortskämd när jag kommer till Japan efter att ha bott i relativt rymliga och fräscha studentboenden i Lund men det är bara att inse att Japan är ett trångbott land och att studentboenden vid nationella universitet kan finnas i äldre och slitna byggnader.
20150109_214628
                                                  Shoppinggata i Ginza, Tokyo
På LUs websida: http://www.lu.se/studera/studera-utomlands/utbytesstudier/infor-avresan finns det ännu mer information. Jag vet, det ser väldigt mycket ut och verkar omständigt men jag har försökt att tänka på dessa förberedelser som praktiska steg som bara måste tas för att komma ut på en fantastisk och oförglömlig resa varje gång. För mig har det varit en såpass givande upplevelse att jag har gått igenom ansöknings- och visumprocessen flera gånger om och nu känns det bara som en rutin. För att få något gott får man uppoffra något har varit mitt motto när det har känts tungt. Det är inte så jobbigt när man väl har kommit igång. Det som är positivt med att söka utbyte genom Lunds universitet är att det tyngsta handläggningsjobbet fixas av internationella handläggare och administratörer!
Lycka till med ansökningsprocessen och förberedelserna inför utresan!
-Josefine
februari 14, 2015

2 comments

  1. Stefan Olsson

    Hej,
    Jag behöver ett läkarintyg för ett arbetsvisum till Kina och bor i Lund. Du skriver att det utfärdas av privatkliniker. Tips på vilka? Kan ine en normal vårdcentral göra det?
    Tacksam för tips,
    Stefan

  2. josefinek

    Hej Stefan!

    Oftast har inte vårdcentraler möjlighet att utfärda ett “hälsointyg” när det ingår olika typer utav blodprover och lungröntgen så det beror på vad som ska ingå. Sedan kostar det extra och det får man betala själv. Du kan ju alltid ringa och fråga din vårdcentral om de samarbetar med någon klinik eller om de känner till någon dit man kan gå. Beroende på var man bor och hur långt man är beredd att åka för att fixa det här brukar jag googla på staden+hälsointyg/friskintyg och ringa runt till alla kliniker och fråga om de har möjlighet att utfärda det efter de krav som ställs. Det brukar åtminstone kosta ett par tusenlappar vilket är bra att veta så man är beredd på det. Glöm inte att boka in en tid i tid! 🙂 Ibland kan det ta 1-2 veckor för att få alla provresultat och för att få en tid för röntgen kan ta ännu längre tid. Önskar dig lycka till och hoppas du får en bra Kina-vistelse! /Josefine

Kommentarsfältet är stängt.