Hej alla!
Snart är det lite mer än en vecka kvar tills antagningsperioden stänger den 15:e april. Jag tror att många av er känner en viss oro över utbildningsvalet, vilket är helt förståeligt – Lunds universitet erbjuder trots allt omkring 240 program och 1 450 fristående kurser (och här är en länk till hela utbildningsutbudet!) Med ett så stort utbud är det lätt att känna sig vilsen och orolig över att välja fel, vilket är en mycket vanlig och rimlig tanke.

Jag hade själv påbörjat två helt andra program (socionom och industridesign) innan jag började studera systemvetenskap. De första två programmen kändes tyvärr inte helt rätt för mig. När jag läste de programmen kände jag en stress över att jag måste plugga för att komma ut i arbetslivet, men när jag väl läst ett litet tag insåg jag att det inte alls var något jag ville arbeta med i framtiden – vilket förstås skapade ännu mer stress!

Känslan av att ha valt fel är därför helt normal. Jag har vänner och bekanta som har läst några kurser, delar av eller hela program innan de hittat rätt. När jag pluggade mina tidigare utbildningar hade jag en märklig inställning om att jag absolut inte fick hoppa av – jag skulle minsann bita ihop och läsa klart mina 3-3.5 år, trots att jag inte riktigt var intresserad av ämnena. Men till slut tog stressen och ångesten över, och jag bytte riktning. Det är något man får lov att göra.
Så för dig som känner oro inför ditt val har jag några tips:
1.Kontakta våra duktiga studievägledare!
Vi har både allmän studievägledning och ämnesinriktad studievägledning. Jag hade faktiskt kontakt med båda när jag funderade på att hoppa av min tidigare utbildning och tyckte att det hjälpte otroligt mycket att prata med dem. Just nu erbjuder den allmänna studievägledningen endast drop-in och mejl, men vanligtvis går det även att boka ett samtal. Studievägledarna är väldigt kunniga och kan hjälpa dig att sortera dina tankar och utforska andra kurser och program som kanske passar dig bättre.
2. Våga prova!
Det är svårt att vara 100 % säker på någonting, och det gäller även utbildningsvalet. Därför behöver man också våga prova, eftersom man inte vet förrän man har testat. Om du känner att ett program eller en kurs verkar intressant, sök och läs den! Om det inte alls var som du hade tänkt dig, så vet du det i alla fall för att du har provat. Det är ändå ett steg framåt jämfört med där du var innan. Nu vet du att det ämnet inte passade dig, och du kan istället börja titta på andra alternativ.
3. Det är okej att byta
Om det ändå känns fel, kom ihåg att du alltid kan byta program. Tvinga inte dig själv att läsa flera år inom något du varken är intresserad av eller ser en framtid inom. Utbildningen förbereder dig trots allt för yrkeslivet eller vidare forskning, så det bör kännas hyfsat rätt redan från början. Även om det kan kännas jobbigt att tänka sig att hoppa av och byta, skulle jag påstå att det är ännu jobbigare att fortsätta med något du egentligen inte vill.
Ha en trevlig helg på er!
/ Emily, systemvetenskapsstudent