När jag säger att jag pluggar systemvetenskap får jag ofta frågan “ahh det är typ politik och sånt?” – jag tror många blandar ihop det med statsvetenskap då det låter lika. Men det är något helt annat.
Systemvetenskap är en teknisk utbildning för folk som är intresserade av teknik samtidigt som man har ett organisatoriskt perspektiv. Man lär sig tänka och arbeta med ett helhetsperspektiv. Man läser om bl.a IT, processer, verksamhetsarkitektur och ekonomi men framförallt lär man sig hur allt hänger ihop! Mycket fokus ligger på människor, som att t.e.x designa användarvänliga gränssnitt och hur vi människor påverkas av IT.
Stor vikt läggs på grupparbeten – genom att arbeta i en massa olika grupper under hela utbildningen blir man oundvikligen rätt bra på det. Förutom att det är roligare att arbeta i grupp än enskilt, blir man anpassningsbar och samarbetsvillig. Samarbetsvilja, god teknisk kompetens och helhetsperspektivet man får, gör att det finns många jobb för en systemvetare men också att man läser flera olika ämnen gör att det finns många olika riktningar på karriären. https://www.ics.lu.se/utbildning/arbetsmarknad
Ett moment som många (Inklusive jag) oroar sig för är just programmeringen. Till er vill jag säga att det med största sannolikhet är lugnt. När jag började kunde jag noll programmering, men man får en massa stöd vid inlärning av programmering av tålmodiga studenter som arbetar med att hjälpa en. Det brukar lösa sig.
/Fridmer