Systemvetenskap är najs

Undrar du vad som händer på systemvetarprogrammet på Lunds Universitet? Isåfall är detta din turdag! Vissa tror att det endast handlar om att låsa in sig i en källare och programmera, andra tror att det är en väldans massa ekonomi. Men båda dessa påståenden är typ helt falska. I själva verket är det en härlig mix av ämnen som man läser tillsammans med en härlig mix av människor.

Denna killen pluggar systemvetenskap, han ser väl trevlig ut?

Denna killen pluggar systemvetenskap, han ser väl trevlig ut?

Det är en teknisk utbildning för folk som intresserade av teknik samtidigt som man har ett organisatoriskt perspektiv. Man lär man sig tänka och arbeta med ett helhetsperspektiv. Vi lär oss om IT, informationssystem, processer, verksamhetsarkitektur och ekonomi men framförallt lär man sig hur allt hänger ihop. Även mycket fokus ligger på människor, exempelvis att designa användarvänliga interfaces och människans påverkan på IT. I början av utbildningen hade jag lite svårt att förstå just detta helhetsperspektiv, men nu när jag börjar närma mig slutet börjar poletten falla ner och det känns riktigt bra inför examen som jag ska ta i sommar.

Mycket av de arbeten som man gör under utbildningen är grupparbeten. Genom att arbeta i en massa olika grupper under hela utbildningen blir man oundvikligen rätt bra på det. Förutom att det är roligare att arbeta i grupp än enskilt, blir man anpassningsbar och samarbetsvillig. Samarbetsvilja, god teknisk kompetens och helhetsperspektivet man får, gör att det finns många jobb för en systemvetare men också att man läser flera olika ämnen gör att det finns många olika riktningar på karriären.

Ett moment som vissa är oroar sig för är just programmeringskurserna. Till dessa människor vill jag säga att det med största sannolikhet är lugnt. När jag började kunde jag noll om programmering, men man får en massa stöd vid inlärning av programmering av tålmodiga studenter som arbetar med att hjälpa till med sådant. Förutom schemalagda programmeringslektioner finns det även en programmeringsstuga varje vecka där elever hjälper varandra. Hur “dumma” frågor man än ställde hade någon ställt dem tidigare, istället för ett hånfullt skratt får man tillbaka ett hjälpsamt svar. Såklart att det kan vara svårt ibland, men det löser sig alltid.

Programmering!

Programmering = Nytta med Nöje. Användbart och kul!

Programmet är uppbyggt av en färdig sammansättning av kurser som alla måste läsa. Undantaget för detta är femte terminen då man antingen kan välja att åka på en utbytestermin eller läsa valbara kurser i Lund. Då går det ju inte välja fel, universitet har skräddarsytt ett grymt program åt dig. Som systemvetare har man inte lika många alternativ att välja på när det kommer till utbyte i jämförelse med ekonomerna exempelvis. Det beror på att utbildningen är inte lika vanlig utomlands som i Sverige. Men man har fortfarande ett antal valmöjligheter spridda runt om i världen som Kanada, Australien, England, Singapore etc. Jag åkte till England och kunde inte ha varit mer nöjd!

alert(“Vi ses”);

Det här inlägget postades i Studentliv. Bokmärk permalänken.

Skriv en Kommentar

* Obligatoriskt