Studieteknik?

När man pratar om att plugga så pratar man ofta om att hitta sin egna studieteknik, sättet som man pluggar på allra bäst. Vi vill ju alla klara våra tentor och att hitta den rätta studietekniken hjälper i alla fall en bit på vägen.

På LTH har vi oftast två kurser åt gången och tentar sedan dessa två kurser samtidigt. Min första tid på universitetet förstod jag inte hur mycket arbete det faktiskt innebar att förbereda sig inför två tentor men när chocken efter de första tentorna lagt sig hittade jag mitt sätt att plugga! En vanlig pluggdag kan se ut som följer:

06:00 Klockan ringer. Hoppar upp ur sängen innan jag hinner ångra mig och springer ut i köket för att göra frukost och kaffe i mängder!
06:15 Pluggstund nummer 1 börjar.
08:15 Pluggstund nummer ett avslutad och jag åker till skolan för pluggstund nummer 2 nu med mina kursare. Att plugga tillsammans är ett stort plus då kan får möjlighet att diskutera saker med andra.
12:00 Lunchdags (självklart ett par pauser innan)
13:15 Pluggstund nummer 3.
17:00 Dags att åka hem igen. Självklart igen en hel del pauser innan.
18:00 Middag och tv-paus
19:00 Ett litet sista pluggryck.
20:00 Ger mig för dagen och ramlar i säng.

Mina främsta tips är:
1. Fokusera så gott som det går men glöm inte de där livsviktiga pauserna då hjärnan bara får vila lite. Att tentaplugga är utmattande, utmanande, men samtidigt väldigt roligt. För visst är det kul att lära sig nya saker?!
2. Plugga i korta intervaller genom att sätta en timer på 20-30 minuter under vilka du måste vara fullt fokuserad. Ta sedan någon minuts paus innan du kör igång timern igen.

Jag har avslutat min sista tentaperiod någonsin och kommer nog inte få så mycket användning av dessa tips i egna tentatider, men det kanske hjälper dig! Jag däremot spenderar just nu min lediga tid genom att resa på östkusten i Australien. I skrivande stund är jag i Melbourne där ni kommer få lite bilder ifrån nu.

Brighton beach i Melbourne.

Brighton beach i Melbourne.

The Twelve Apostles

The Twelve Apostles

Melbourne i solnedgången!

Melbourne i solnedgången!

Hej så länge!
/Ariana

 

 

Det här inlägget postades i Studentliv och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Skriv en Kommentar

* Obligatoriskt