Lundastudent

Livet som student vid Lunds universitet

Stöd som student

Hej!


Inför universitetsstudenter kan det kännas som att man plötsligt kastas ut ensam i en värld man inte riktigt känner till. Jag tänkte därför idag upplysa om den hjälp man kan få som student om man stöter på några problem eller svårigheter. Först och främst har man såklart rätt till stöd i sina studier om man sedan innan har någon form av funktionsnedsättning eller funktionsvariation. Själv har jag bland annat fått hjälp med uppläsningstjänst! Pedagogiskt stöd går att få för flera olika sorters tillstånd, både fysiska och psykiska. Dessa är:

  • hörselnedsättning

  • läs- och skrivsvårigheter/dyslexi

  • psykiska och neuropsykiatriska funktionsnedsättningar

  • rörelsehinder

  • synnedsättning

  • andra kroniska sjukdomar och eventuellt mental ohälsa.

Tillståndet måste vara långvarigt för att kvalificera för pedagogiskt stöd, men om man behöver stöd en kortare period kan man kontakta sin institution för att diskutera möjligheterna.

 

En annan form av stöd för studenter är Studenthälsan. Här kan du bland annat få hjälp med stress, testa dig för sjukdomar, få tid hos kurator eller sjuksköterska samt göra en intresseanmälan för psykoterapi med en psykologstudent. Man ska komma ihåg att problemen ska vara studentrelaterade, men Studenthälsan kan ändå hjälpa dig hitta rätt plats att söka vård på med andra problem. Dessutom finns på Studenhälsans hemsida länkar med diverse tips för att överkomma de vanligaste problemen så som ensamhet, stress och oro.

 

För den som mer behöver stöd med framtidsplaner eller liknande kan studievägledarna vara ett alternativ. De kan hjälpa dig reda ut vad du vill plugga, hur du vill plugga och vad det finns för framtida arbetsmöjligheter för de olika utbildningarna. På Lunds universitet finns både ämnesinriktad studievägledning och allmän studievägledning.

 

Ofta finns det också möjlighet att kontakta sin fakultet, sin studentkår eller Lunds universitets Studentkårer för att få hjälp med problem eller funderingar gällande utbildning.

 

Jag hoppas ni nu känner er lite tryggare!

 

Allt gott,

 

Smilla

november 21, 2024

Inlägget postades i

Studentliv

Write a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *