Lundastudent

Livet som student vid Lunds universitet

Språkkonsultprogrammet – för dig som älskar att skriva!

Hej allihopa!

Jag heter Tilde och går andra terminen på språkkonsultprogrammet. Jag har läst lite diverse fristående kurser innan, men nu har jag hittat det som känns rätt för mig. Jag har märkt att det är många som inte känner till språkkonsultprogrammet och undrar vad det innebär. Och det tänkte jag berätta nu.

Vad betyder språkkonsult?

Språkkonsult låter kanske krångligt och formellt, men det är det inte! För att beskriva yrket så jobbar en språkkonsult ofta med att korrekturläsa, redigera och anpassa olika typer av texter. Det kan vara alltifrån att rätta stavfel, omarbeta svåra specifika texter till lättlästa versioner anpassade för allmänheten, eller att producera särskilda texter på uppdrag av en arbetsgivare. Klarspråk, mottagaranpassning och tillgänglighetsanpassning är några nyckelprinciper vi alltid jobbar efter.

Vem passar programmet?

Jag brukar säga att språkkonsultprogrammet är till för dig som älskar att vrida och vända på ord, har svårt att bestämma dig för blankrad eller indrag, och som stör dig när folk använder semikolon fel. Programmet är perfekt för dig som älskar att skriva, men inte vill bli journalist, författare eller kommunikatör. Vi har även inslag av grafisk design och visuella medel.

Vad läser vi för kurser?

De två första terminerna läser vi grundkursen och fortsättningen i svenska. Den första terminen läste vi en delkurs i svensk grammatik, vilket var extremt användbart för att förstå och förklara vad som gör vissa texter svåra. Vi skrev många referat och fick fundera extra mycket över vårt egna skrivande och val av ord. 

Vi läste en delkurs i “Svenska i ett samhällsperspektiv”, vilket enligt mig var den mest intressanta. Här studerade vi dialekter och dess utveckling i Sverige, hur kön och ålder påverkar vårt talesätt, hur social status och invandrarbakgrund påverkar hur vi ser på vårt eget tal och andras tal. Vi avslutade med en delkurs i textkunskap och textanalys där vi fick analysera broschyren “Om krisen eller kriget kommer” som kom ut i slutet av 2024. 

En bild på drygt tio olika böcker som alla handlar om språk och skrivande

I nuläget håller vi på med analyser av visuella element och hur val av typsnitt eller vinklar kan påverka reklambilder. Vi ska även välja en valfri organisation och designa en egen informationsbroschyr i InDesign åt dem. Senare i programmet väntar kurser såsom språkhistoria, svenska som andraspråk, språkpsykologi och en valfri termin. Vi håller alltså på med både det språkliga, visuella och historiska!

Vad kan man jobba med efter examen?

Språkkonsult i sig är faktiskt en yrkestitel som du får när du är färdigexaminerad! Programmet leder till en filosofie kandidat med inriktning språkkonsultsarbete, men många språkkonsulter går ändå vidare till att bli exempelvis kommunikatörer, redaktörer, journalister, reklamskrivare eller andra typer av skribenter. Allt beror på vad du är intresserad av och hur du väljer att tillbringa din valfria termin. Kanske vill du nischa in dig på något juridiskt eller ekonomiskt, för att kunna jobba som textvårdare på någon advokatbyrå eller bank? Kanske vill du läsa en kurs i retorik för att bli frilansande retorik- och språkkonsult? Eller läs vidare på en master i strategisk kommunikation på campus Helsingborg!

Hur är det att gå på programmet?

Programmet har ett antagningsprov som består av en ordkunskapsdel (likt den på högskoleprovet), en del där man ska korrekturläsa en text, och en del där man ska skriva ett referat utifrån ett antal givna källor. Om du tycker sådant här låter kul kommer du att stormtrivas här! Alla här är språk- och ordnördar. Vi är inte många studenter på programmet vilket jag tror beror på att många inte känner till det.  Däremot gör storleken på klassen också att man kommer både lärarna och de andra årskullarna extremt nära, och det blir en väldigt mysig stämning här.

Vi har ofta en föreläsning per dag och oftast 3-4 gånger i veckan. Någon enstaka gång har vi en längre dag med seminarium eller så kallade “workshops”. Vi har såklart en hel del skrivuppgifter och kurslitteratur att läsa, men jag tycker inte att studietempot känns hetsigt eller jobbigt. Självklart blir det intensivare perioder emellanåt, men överlag tycker jag programmet har bra och lagom tempo.

Är du vår nästa språkkonsult, eller vill du kanske läsa mer om alumner eller specifikt programinnehåll? Läs mer på https://www.sol.lu.se/utbildning/kandidatprogram/sprakkonsult eller skriv direkt till mig om ni är nyfikna!

Det var allt för mig så hörs vi igen om två veckor! Ha det gott 🙂

februari 14, 2025