Lundastudent

Livet som student vid Lunds universitet

Snart så!

Nu är det verkligen inte långt kvar tills min masteruppsats ska in. Nästa fredag, senast kl. 11:00, kommer den vara inne! Ser så fram emot det, ska verkligen bli så skönt.

Mina knep för att få ihop en uppsats
Masteruppsatsen blir den tredje uppsatsen jag lämnar in (har ju tidigare lämnat in en B- och C-uppsats) så jag tänkte dela med mig av mina topp 3 knep för hur en kan ta sig igenom en uppsatsperiod.

 1. Gör annat! Det är lätt hänt att hela livet börjar kretsa kring uppsatsen, att den tar över totalt och att det är det enda en tänker på. Bestäm därför tider för när du ska plugga. Plugga då och släpp det sen. Jag har valt att sitta på sambib på vardagar mellan 9-16:30, sen går jag hem. Att jag inte sitter hemma med uppsatsen är ett knep i sig. Det underlättar, i alla fall för mig, att faktiskt inte tänka på uppsatsen när jag är hemma och på fritiden.
  Att ge sina växter lite extra kärlek och omtanke kan vara en bra grej att göra för att få tankarna på annat
  Eller baka muffins

  Eller varför inte ge sig ut på en liten joggingrunda
 2. Bara acceptera att vissa dagar kommer allt kännas skit, det är en känsla. Jag upprepar, det ÄR en känsla. Den går över! Ge dig inte i kast med analysen just den dagen och få inte för dig att du ska ändra på rubbet, sitt stil i båten. Fokusera istället på delar som inte kräver lika mycket, typ skriva rent referenser. Om du känner likadant dagen efter, efter att du sovit på saken, kan du pröva idén att ändra på allt och lägga upp en ny struktur.
 3. Ha delmål. Att kunna visualisera sig den färdiga uppsatsen vecka 1 är svårt och får uppgiften att kännas övermäktig, det blir svårt att ens börja. Tänk istället: Om två veckor ska jag ha en uppsatsplan, om fem veckor ska teoridelen vara klar, om 8 veckor ska … osv. Det gör att berget blir möjligt att bestiga och rätt vad det är sitter du där uppe på toppen med en färdig uppsats.

Mina ”must-do” efter en uppsats
Visst kan en fira att uppsatser och tentor är inlämnade med att dansa loss på nation men två saker jag alltid gör precis efter inlämning är:

 1. Att städa hela lägenheten, grundligt. Inte en dammtuss ska vara kvar som jag associerar med tentaplugg eller uppsatsskrivande.

  Känslan när kaklet är så rent att rummet speglar sig i plattorna. Frågor på det?…
 2. Att duscha. Tentan eller uppsatsen ska inte bra städas ut likt julen kastas ut, utan även kroppen min ska renas. För det är så det känns. Som att pluggperioden är som att hoppa ner i en varm tunna med lera som omsveper och tränger sig in i varenda por  och i samma sekund som vattenstrålarna träffar huden är det som kroppen åter blir mottaglig för solljus.

Ja, jag är lite tokig men det tror jag att ni redan har märkt vid det här laget. Efter mina något udda efter-tenta-nöjen tycker faktiskt jag också, likt de allra flesta studenter, att det är härligt att gå ut och danselidansa.

Trevlig helg på er!

maj 12, 2017

Inlägget postades i

Studentliv