Lundastudent

Livet som student vid Lunds universitet

Sa du tenta?

Godkväll på er!

I skrivande stund är det cirka 11 timmar kvar tills jag sitter framför en examinator och ska berätta allt jag vet (ungefär) om rättshistoria. Gulp. Efter snart fyra år på universitet blir jag fortfarande nervös av tentor och muntor (muntlig tentamen: ett muntligt förhör) och allt vad det heter. En trodde ju att det skulle gå över, men nejdå. Läste precis Kristins förra inlägg om tentapluggtips och insåg att jag faktiskt följt hennes tips utan att tänka på det. Moral of the story: man lär sig med tiden hur man ska lägga upp sina studier, och till slut blir det automatiserat – men det betyder inte att man inte blir nervös. Bra, lite lugnare nu. Har dock insett att min så kallat strukturerade pluggtillvaro inte ser så himla strukturerad ut:

thumbnail_fullsizerender
Såhär såg min tentaplugg-situation ut i början av 2014…
thumbnail_img_1105
…och den har inte förändrats jättemycket till idag, utöver att jag nu använder bord………

Att tentaplugga framkallar så mycket olika känslor. Jag har personer i min omgivning som taggar till något otroligt under pressen, och andra som blir helt lamslagna. Många gånger är kruxet att man är alldeles för duktig på att jämföra sig med andra, vilket gör att man får panik. HERREGUD har du redan kommit så långt? kan man tänka när man ser var andra flikat sina böcker. Vilka bra mind maps hen gjort, pedagogiska och fina i tusen olika färger, när en annan drar fram sitt material i tysta salen. Dubbelgulp. Ytterligare ett tips att lägga till Kristins lista är alltså att inte jämföra sig med hur andra gör eller vad andra kan, och lita på att du vet vad du behöver göra. Alla gör olika och det finns ingen poäng med att jämföra sig och bli stressad – den energin gör så mycket större nytta om du fokuserar den på ditt eget. Och slutligen går mina sista 5 pennys till följande: vet att, när det är dags att ta en paus, finns det både andra som känner likadant och lösningar på problemet:

thumbnail_fullsizerender-1
Bästa vänner, glass och serier. BRA belöning!

Nu ska jag unna mig en ordentlig natts sömn. 10 timmar kvar till tenta. Tagga!

/Hanne

oktober 26, 2016

Inlägget postades i

Studentliv Studieteknik Tenta