Hallådär!
En grej jag har tänkt på mycket under min utbildning, är att man väldigt lätt fastnar i teorins värld – framförallt inom juridiken. Efter genomsyn av juristprogrammets terminer och olika moment är det många som undrar; men, praktik då? Flera stora program har avsatt tid under utbildning för praktik, och det finns i alla fall enligt mig en stor lärandepoäng med att aktivt använda teoretiska kunskaper i “den verkliga världen”.
På juristprogrammet i Lund finns under femte terminen en obligatorisk praktikvecka inlagd.
Så, är det all praktik man kan göra? Svar: Nej. Det finns faktiskt en hel del andra möjligheter att få praktisk erfarenhet av juridik redan under studierna. Som Kristin tidigare poängterat verkar det vara en genomgående egenskap hos oss på bloggen att vi diggar listor, så här kommer min tipslista för praktiska erfarenheter under juristutbildningen!
- APU.
Under fördjupningsterminerna (termin 7-8) finns det möjlighet att välja en kurs som heter APU, arbetsplatsbaserat utredningsarbete. Man kan gå kursen en halv eller en hel termin (15 eller 30 hp). Det som är lite spännande här är att man även kan förlägga en sådan praktik utomlands; kanske på en ambassad, ett FN:kontor, en byrå eller en organisation av något slag. FN har ju ett par av sina kontor i Köpenhamn, så vill man satsa på det ligger det bara en liten pendlingstur bort! Ta till exempel den här coolingen. Under kursen skriver man en rapport om ett ämne som anknyter till verksamheten på arbetsplatsen. I sin examen kan man “tillgodoräkna” sig max 15 hp från APU-kursen. Du kan läsa mer om kursen här. - Uppsatspraktik.
Den nionde och sista terminen på programmet är helt och hållet avsatt för examensarbetet. Här finns dock möjlighet att göra något som kallas uppsatspraktik, vilket i viss mån liknar APU-kursen. Den största skillnaden är att du under tiden författar ditt examensarbete, och du har då tillgång till all den kunskap som finns på praktikplatsen för att få ihop det. Kul och utvecklande, kan jag tänka mig – och säkert kanon om man har svårt för att knåpa ihop en uppsats på egen kammare… - Ideella engagemang.
I Lund kryllar det av studentföreningar med massvis av olika inriktningar. Vissa av dessa föreningar sysslar med att ge juridisk rådgivning ideellt, och utgörs av grupper av studenter som alltså på fritiden jobbar med att ge svar på verkliga, juridiska frågor. Ibland har föreningarna en särskild nisch, och kanske jobbar med t.ex. asylfrågor, medan andra jobbar bredare. Bland mina kursare har det förekommit alla möjliga engagemang: på juridiska skrifter, i större studentorganisationer, yada yada yada. Här är det bra att plugga i en av landets mest föreningstäta städer! - Sommarjobb.
Som för de flesta andra studenter erbjuder sommaren juriststudenter möjlighet att sommarjobba. Många domstolar, byråer och myndigheter anställer sommarnotarier under säsongen, och vissa andra arbetsplatser erbjuder (ibland oavlönad) sommarpraktik. Tips från coachen är dock att inte jobba ihjäl sig över sommaren, och det är HELT OK att jobba med något som inte är strikt juridiskt över sommaren. Eller ta dedär välförtjänta sommarlovet medan man har chansen. - Jobba vid sidan av studierna.
I Skåneregionen finns det gott om möjligheter att hitta ett extrajobb. Många byråer har studentpooler och kvällsassistenter som är just juriststudenter. Än en gång ska man dock tänka på att inte jobba ihjäl sig – plugget ska komma först, och det håller nog arbetsgivarna med om.
Med andra ord finns det alltså flera möjligheter att redan under utbildningen få ett praktiskt perspektiv på det man lär sig. Det ska också tilläggas att många kurser innehåller praktiska moment som rättegångsspel, författande av stämningar/svaromål/domar, muntliga presentationer och grupparbeten. Är du mer intresserad av att se vilka praktikplatser som typsikt erbjuds kan du kika in här.
//Hanne